frankrijk.nl

Inchecken bij het altaar: Fourvière Hôtel in Lyon

In Lyon is kort geleden een spectaculair hotel geopend in een voormalig klooster op de heuvel van Fourvière. Dit nieuwe adres ligt vlak naast de wijk Vieux-Lyon en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien heeft het hippe interieur leuke verrassingen. Gastblogger Marco Boot ging voor ons kijken!

Het is een heerlijke zondagmiddag en ik loop vol verwachting het park binnen van het Fourvière Hôtel. In november 2015 opende dit viersterrenhotel met 75 kamers en suites in het vroegere Couvent de la Visitation Sainte-Marie, een 19e-eeuws klooster in een centrale wijk van Lyon. De portier in het park heet me vriendelijk welkom en vraagt of ik de weg weet naar de receptie of de kapel. Achteraf een welkome service want het is een gezellige drukte van belangstellenden in en om het hotel.

klooster hotel in Lyon

Kruisje slaan bij de receptie

De receptie blijkt zich namelijk in de schitterende kapel van het klooster te bevinden. De immense ruimte met biechtstoelen en een altaar maken niet alleen grote indruk op mij, maar ook op de andere aanwezigen: hotelgasten én bezoekers van buitenaf. Omdat dit klooster een rijksmonument is, geldt (enkel) de kapel als openbare ruimte waar geïnteresseerden een kijkje mogen nemen. En opvallend: hoewel het gehele klooster désacralisé ofwel ontheiligd is, zie ik diverse bezoekers een kruisje slaan of een moment van stilte in acht nemen voor het altaar. De hotelmedewerkers hebben best even moeten wennen aan deze unieke situatie, begrijp ik later. 

receptie van het hotel Fourviere in Lyon

Slapen in een kloostercel

Mijn hotelkamer is een van de 30 kamers in de voormalige slaapcellen van de nonnen die hier ooit woonden. De comfortabele maar vrij sobere inrichting is een passende verwijzing naar de originele functie. Leuk detail is dat alle hotelkamers vernoemd zijn naar een persoon die belangrijk is geweest voor Lyon. Hun portretten staat groots op de voorkant van een kamerdeur en aan de binnenkant van de deur is zijn of haar levensverhaal te lezen.

marco-fourviere-hotel-room-lyon

Ook hebben de kamers een ouderwetse sleutel met sleutelhanger, die gasten elke keer als ze de stad in gaan bij de receptie moet inleveren. Sympathiek, want zo er is als vanouds veel persoonlijk contact tussen gasten en hotelmedewerkers. En hierdoor ontdek ik ook een detail op de kleurrijke sleutelkast achter de receptie: de kamers 13, 113 en 213 bestaan niet.. Bijgeloof mag kennelijk in een voormalig klooster!

Fourviere hotel Lyon

Ober aan de lijn

Daar waar vroeger de nonnen en zusters door de kloostergangen liepen, gebruik ik nu het ontbijt en later ook de lunch. Eén van de drie restaurants van het hotel is gevestigd in de 4 kloostergangen rondom de binnentuin. Hoewel alle 4 gangen vol gasten zitten, heeft het restaurant toch een intieme sfeer omdat er in elke gang maar één rij tafels staat. Een unieke gimmick in dit restaurant dat ‘Les Téléphones’ heet, is de eigen ouderwetse telefoon op je tafel. Hiermee kun je de bestelling doorgeven aan de bediening.

ouderwetse telefoon

De duivel zit in de details

Als mede-eigenaar van een Zuid-Franse B&B let ik altijd extra op waar het personeel zich mee bezighoudt en ik vind het charmant om te zien dat de medewerkers van het Fourvière Hotel het eigen adres deels nog zelf aan het ontdekken zijn. Dat zag ik al in de receptie, waar het enthousiasme van zoveel bezoekers het hotelpersoneel verbaast. En tijdens het ontbijt ben ik getuige van de vindingrijkheid van de bediening.

Hotel Fourviere in Lyon

Omdat het hotel nog maar pas geopend is en de voorjaarszon zich nu pas voor het eerst laat zien, zijn de medewerkers op zoek naar de perfecte balans van zon en schaduw. Zodat de gasten uitzicht op de tuin behouden maar het binnen in het restaurant ook niet te warm wordt. Ook de plaats van het ontbijtbuffet wordt aan de kritische blikken onderworpen en de etenswaren worden van links naar rechts, van hot naar her verschoven. Er is oog voor detail in dit nieuwe adres in Lyon en dat is een goed teken.

Vanaf €133/kamer tot €450/suite. Hotel-restaurant Les Téléphones: hoofdgerechten rond €24. Meer informatie: www.fourviere-hotel.com

Ken je Lyon nog niet? Enige stad, hier een prachtig Drone-filmpje met een impressie vanuit de lucht!

Fourviere hotel Lyon interieur

PLUS+
– Hotel met een persoonlijke sfeer: het personeel herkent de gasten zeer snel.
– Bijzonder: de receptie is gevestigd in een kapel.
– Spa met zwembad en sportruimte (en o.a. jeu de boules).

Spa hotel Fourviere Lyon

– Leuke terugkerende thema’s in het interieur, zoals de lokale beroemdheden op de deuren of de vintage telefoons in de kamers en het restaurant van het hotel.
– Het hotel ligt vlak bij de kabeltrein (funiculaire) die je vanaf de heuvel van Fourvière naar Vieux-Lyon brengt, een prachtige renaissance-wijk. En de bekende basiliek van Lyon ligt nog dichter bij!
– Fourvière Hotel is van dezelfde eigenaren als het originele College Hotel, ook in Lyon, waar we eerder al over schreven!

klooster hotel in LyonTekst: Marco Boot Beeld: Marco Boot & Fourvière Hotel

Gastblogger Marco Boot
Marco Boot woont al meer dan 8 jaar in de Drôme Provençale en runt daar samen met 4 vrienden de charmante en gezellige chambres d’hôtes Le Bois des Dames. Marco schrijft voor frankrijk.nl gastblogs over leuke plekken in zijn eigen streek en ook in het voor hem nabije Lyon, waar hij buiten het hoogseizoen elke maand wel een weekendje te vinden is.

LEES OOK:
Bruisende B&B in Zuid-Frankrijk
Cour des Loges, charmehotel in Vieux-Lyon
Terug naar school in het Collège Hotel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *