frankrijk.nl

De Franse liefdes van een skicrack

Boris Veldhuijzen van Zanten is een bekende internetondernemer en de oprichter van The Next Web. Minder bekend is dat Boris ook een skifanaat is die elke winter meerdere malen afreist naar de Franse Alpen. Over zijn favoriete plekken.

‘Serial Internet Entrepreneur’ noemt hij zichzelf, maar wij zouden Boris Veldhuijzen van Zanten ook wel ‘Serial Ski Verslaafde’ willen noemen. De 44-jarige internetondernemer is van het type work hard, play hard en als het werk het een beetje toelaat, bindt hij wel 4 keer per seizoen de latten onder in Frankrijk.

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport
Boris in het 40-jaar oude skipak van zijn vader, rechtsboven met zijn vrouw Tessa

Hoe lang ski je al?

Boris: “Mijn allereerste ski-ervaring was niet best. Ik was 6 jaar oud en ging met mijn ouders naar Oostenrijk. In de eerste lift omhoog bleef mijn been vast zitten in een stoeltje, ik viel en brak mijn been. Dat was het einde van de vakantie voor mij en mijn moeder. Pas toen ik 29 was ben ik weer begonnen. Ik wilde altijd al goed kunnen skiën maar voor die leeftijd is het er niet van gekomen.”

Met wie ga je op wintersport?

“Vaak met mijn gezin maar elk seizoen begin ik eerst met een weekje techniek bijspijkeren samen met Mark Gear van All Mountain Performance. Ik ben daar 7 jaar geleden mee begonnen en heb me sindsdien door zijn levels heen gewerkt tot Expert niveau. Het is een heerlijke week waarin je veel bijleert en ondertussen de mooiste afdalingen maakt in Chamonix en omstreken. Dit jaar eindige wat vervelend met een suffe val op een blauwe piste waarbij ik mijn sleutelbeen brak. Dat was het einde van een van de mooiste poederweken in jaren.”

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport

Hoe goed skiën je kinderen?

“Mijn dochters zijn nu 11 en 14 jaar en skiën al vanaf hun 4e en 6e jaar. Vroeger gingen ze altijd netjes in een klasje maar de laatste tijd geef ik ze zelf les. We hebben nu een leuke constructie waarbij Tessa en ik vroeg opstaan en tot de lunch zelf off-piste skiën in het hele gebied, terwijl de meisjes uitslapen en daarna iets voor zichzelf doen. Tegen de lunch ontmoeten we elkaar op de berg en in de middag gaan we dan samen op avontuur en proberen we ze al doende wat te leren.”

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport Boris met zijn dochters 

Waarom de Franse Alpen?

“De Alpen zijn erg toegankelijk en vriendelijk als je met kinderen bent, maar er is ook zoveel uitdagend terrein te vinden. Voor de lunch kun je echt spectaculaire afdalingen maken in verse poeder en dan na de lunch een prachtige tocht met het hele gezin. Die afwisseling is erg aantrekkelijk.”

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport

In welke skigebieden kom je het liefst en waarom?

Val Thorens heeft mijn voorkeur vanwege het afwisselend terrein en de weidsheid. Dat je echt uren onderweg kan zijn zonder dezelfde piste te zien en dan weer kunnen eindigen in het dorp waar je tot je appartement toe kunt skiën is echt heerlijk. Courmayeur (red. is Italië, bij skigebied Mont Blanc) vanwege de hellingen waar je echt je snelheid kunt vinden, en daarna tussen de bomen door een leuk tochtje kan vinden naar je volgende lift. En dan de lunch hé… Chamonix vanwege de ruigheid en toch ook omdat het daar allemaal begonnen is. Het is heerlijk om ‘s avonds door het dorp te lopen en beroemde skiërs tegen te komen terwijl je uitkijkt op de Mont Blanc.”

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport Chamonix

Hoe belangrijk is het voor jou dat een wintersportplaats ‘connected’ is?

“Ik probeer wel echt op vakantie te zijn als ik ga skiën, maar ik zoek vervolgens toch meestal een goede hotellobby voor in de avond, waar ik naast een haardvuur met een kopje thee en goeie Wifi wat werk kan doen.”

Favoriete apps voor in de sneeuw?

“Ik ben fan van Fatmap, een nieuwe app met superhoge-resolutie kaarten van de bergen. Dat is wel zo’n verschil met andere piste-apps dat je niet meer terug wilt. Ik heb zelfs betaald voor de Pro-versie van €35 per jaar en die is iedere euro waard.”

boris-veldhuijzen-van-zanten- franse skigebieden Boris off-piste

Je mooiste ervaring in de Franse Alpen?

“In Val Thorens boeken we altijd een etentje ‘s avonds in Les Chalets du Thorens, een bekend restaurant op de piste. Dat is vooral leuk omdat je dan in het dorp wordt opgehaald en teruggebracht met een snowscooter. Als het mooi weer is kun je ook terug lopen na het eten, wat prachtig kan zijn met een volle maan in de sneeuw. Dat is altijd een leuk avondje uit dus.”

Nog meer favoriete Franse skiadresjes?

“In Chamonix eet ik graag bij Le Lapin Agile. Dat is simpel maar lekker eten. Bovendien schenken ze goeie wijnen per glas. Het is er rustig en het voelt een beetje als een huiskamer. In Val Thorens gaan we graag naar de lobby van de Fitz Roy. Daar is een heerlijk haardvuur en is het personeel superaardig. De drankjes zijn aan de prijs, dus we nippen van onze thee of Aperol Spritz maar je zit er wel prinsheerlijk en ze hebben goeie Wifi. We hebben er ooit één nachtje geslapen toen de weg versperd was en hun wellness is ook wel echt geweldig, met een ondergronds zwembad, een heerlijke sauna en een Turks bad.”

Boris Veldhuijzen The Next Web wintersport Lobby van de Fitz Roy in Val Thorens

Beeld: privé-foto’s Boris Veldhuijzen van Zanten, Val Thorens/Marc Bérenguer, J.P.Barolo en D.Daher.

LEES OOK:
Durfmoment in Chamonix: Le Pas Vide
IJskicks in Val Thorens
Off-piste skiën kun je leren in Val d’Isère
Voor de bucketlist: Fantasticable in Chatel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button