frankrijk.nl

Bucketlist: off-piste skiën in Val d’Isère

Off-piste skitochten maken, is dat een onvervulbare droom voor de ‘gewoon’ ervaren skiër? Nee hoor, bij skischool Top Ski zijn die maagdelijke hellingen niet voorbehouden aan ski-cracks en zeer gevorderde skiërs. Wie met gemak een rode piste neemt, komt in principe in aanmerking. Josee ging op onderzoek.

Off piste skien Val d'isere

School voor skiën buiten de pistes

Het staat al jaren hoog op mijn bucketlist: een skitoertocht maken door een van mijn favoriete skigebieden, Espace Killy of Chamonix. Maar ja, ik ben geen heldin in off-piste skiën. Ho. Wacht. Even een note-to-self: Josee, als ‘live life’ je levensmotto is, dan laat je je toch niet afschrikken door een gebrek aan techniek? Tijd voor een goed gesprek met Maude Wehry van skischool Top Ski. Zij zijn gespecialiseerd in off-piste skiën en verzorgen waanzinnige toertochten in en om de bergen van Val d’Isère. Als Française spreekt Maude opvallend goed Nederlands. “Tja, verliefd geworden op een Nederlander, dan leer je het wel,” vertrouwt ze me toe.

Hoe goed moet ik kunnen skiën om zo’n toertocht te maken?

Maude: “Tuurlijk heb je een goed skiniveau nodig om buiten de gebaande pistes te gaan, maar als jij goed van een rode piste kunt afdalen, dan kun je gewoon met ons mee.” En ben je niet zeker van jezelf dan bieden we speciale off-piste cursussen van een ochtend, een dag, of een week. Ik zou zeggen, probeer een ochtend (€65) en dan voel je zelf hoe zeker je op je ski’s staat in de diepe sneeuw.”

Off piste in Val d'Isère

Oké, dus de techniek valt te leren, maar ik ben geen dare-devil. Moet je dat wel zijn?

“Welnee, wist je dat we tegenwoordig ook steeds meer seniorskiërs meenemen? Zij vinden het op de drukkere pistes steeds gevaarlijker worden en gaan met ons mee voor de authentieke bergervaring. Zij zoeken rust, ruimte en beleving. En het is een groot misverstand om te denken dat elke skitoertocht steil, zwaar en moeilijk is. De gids bepaalt de route al naar gelang de sneeuwcondities en het niveau. Bovendien, hoe later in het seizoen, hoe meer kans op lentesneeuw. Ideaal voor een try-out: het zacht worden van de sneeuwlaag aan de oppervlakte zorgt ervoor dat je niet diep wegzakt, waardoor je ski’s als een mes door de boterzachte sneeuw glijden.”

Off-piste skien in Frankrijk

Tja, dat geeft mijn skihart toch wel vleugels. Maar wat zeg ik tegen mijn zelfvertrouwen?

“Wij zeggen altijd: wij maken van een gemiddelde skiër een goede skiër. En wij hebben maar één doel en dat is jou de bergen te laten (her)ontdekken op een niveau dat bij je past en op een manier waarbij je kunt genieten van de waanzinnige omgeving waarin je skiet. En je bent in hele goeie handen. Want dit is wat wij doen. Het hele seizoen. Onze groepjes hebben een maximum van 6 personen en onze skigidsen zijn gediplomeerde Guides de Haute Montagne of gespecialiseerde skileraren. Zij zijn getraind en uitgerust om skiërs mee te nemen door de bergen. Ook geven wij onze eigen trainingen, we houden elke ochtend een meeting om de condities van de dag te bespreken en Top Ski heeft een eigen radiofrequentie zodat we te allen tijde met elkaar kunnen communiceren.”

Skien in verse sneeuw met Top Ski

Zou ik dan ook kunnen gaan heliskiën met jullie?

“Heliskiën is verboden in Frankrijk. Dat wil zeggen, je mag niet gedropt worden boven op een Franse bergtop. Maar je mag wel worden opgehaald. Wij noemen dat de heli-pick-up. Zo skiën we vanaf Val d’Isère (vanaf Tignes kan ook) in een dag naar het idyllische dorpje Bonneval-sur-Arc aan de andere kant van de berg, in het Maurienne-dal. Einde dag staat daar een heli klaar om je op te pikken en weer huiswaarts te brengen. Dit kan met maximaal 4 personen en de gids. Voor zo’n dag moet je rekenen op ongeveer €300 all-in. Maar we organiseren ook heli-skitochten naar Italië. Dan landen we net over de grens en skiën via de Petit Saint-Bernard weer terug naar Sainte-Foy in Frankrijk.”

Organiseren jullie ook speciale weken of weekenden?

“Alles wat je wilt. We kunnen je reis van A tot Z regelen, inclusief verblijf, eten, uitrusting. Voor een weekend of een week. Je kunt met je vrienden komen of aansluiten bij een groepje. Wij organiseren zelfs skireizen naar Noorwegen, Spitzbergen, Italië en Japan, om mensen de beste skigebieden van de wereld te laten ontdekken.”

Hors piste

Nicky, Carole, ik ben om! Als jullie me missen in april, grote kans dat ik een ego-skitrip aan het maken ben in Val d’Isère. Wordt vervolgd!

Willen jullie ook zo’n goed gesprek met Maude, bel +44 (0)7 968732115 of kijk op topski-val.com.

Off-piste training 1 ochtend (9.00–13.00 uur) €65, 5x ochtend €300, dagtrips (9.00–16.30 uur) €85, 5 dagen €385. Inclusief uitrusting zoals een lawinepieper en een ABS airbag.

Interesse in een wintersport vakantie naar Val d’Isère; klik hier voor de mogelijkheden

LEES OOK:
Val d’Isère, pittige pistes en hippe après-ski

2 reacties op “Bucketlist: off-piste skiën in Val d’Isère”

  1. ewnagel schreef:

    Hi, is het daar ook mogelijk off piste skis te huren??

    Groeten van Evert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.