frankrijk.nl

Crêpes & sterrenchefs in de sneeuw

Het is Chandeleur, vandaag worden er in heel Frankrijk crêpes gebakken. Carole had vorige week haar eigen crêpe-avontuur, niet in Bretagne maar in de Franse Alpen. Tijdens een gastronomisch evenement hielp ze de burgemeester van Châtel bakken (en winnen!) en tussendoor skiede ze met sterrenchef Marc Veyrat.

Onverwachte uitnodiging

Verse sneeuw én de grootste gastronomische sterren van de Franse Alpen bij elkaar: genoeg redenen om het vliegtuig te pakken naar Châtel! Elke 2 jaar vindt in de Savoie het Festival International de la Gastronomie plaats, dit jaar met de bekende Franse chef-kok Marc Veyrat als eregast. In december was ik al gevallen voor dit leuke skidorp in Les Portes du Soleil. En ik had me al voorgenomen zeker eens terug te komen in Châtel, toen burgemeester Nicolas Rubin me 10 dagen geleden vroeg hem te komen helpen als coach bij het onderdeel crêpe bakken van dit festival.

0-crepes-in-chatel

Nicolas en ik waren tijdens mijn vakantie in gesprek geraakt tijdens de après-ski. Dus hij wist dat ik als Bretonse regelmatig achter een crêpe-stand sta tijden feesten en evenementen. Op zijn vraag of ik wilde komen helpen hoefde ik niet lang na te denken. Ik boekte meteen een KLM-vlucht naar Genève en pakte daar een shuttlebus vanaf de luchthaven. Bij aankomst herkende ik Châtel amper, zoveel meer sneeuw dan afgelopen december: magisch!

Crepes-in-Chatel-collage-1

Skiën met Marc Veyrat in Les Portes du Soleil

Na een prima nacht in hotel Tremplin wachtte me een ontbijt bovenaan de piste, op 1600 meter. Daarmee werd het Festival meteen op ‘hoog’ niveau geopend!. En wat volgde was niet minder spectaculair: skiën met Marc Veyrat himself! En het werd nog beter : hij vroeg me  zijn hoed te bewaren in mijn rugzak tijdens de skitocht. Een grote eer en ook een mega-verantwoordelijkheid want die hoed is Veyrat’s handelsmerk en hij doet hem echt nooit af, las ik voor vertrek in interviews. Veyrat draagt ‘m als eerbetoon aan zijn opa, die hem na schooltijd altijd zijn vilten hoed voor de neus hield, gevuld met bosbessen of frambozen, bij wijze van goûter. Ook Veyrat gebruikt zijn hoed graag als ‘mand’, als hij kruiden gaat plukken, vertelde hij me. Maar verder doet hij die hoed dus nooit af… behalve tijdens het skiën. Wat hij overigens bleek te kunnen als een ster! Indrukwekkend hoe goed hij de berg afging. Ok, Veyrat was in een ver verleden skileraar, maar in 2006 had hij een ernstig skiongeluk waardoor hij 13 maanden in een rolstoel zat.

Carole et Marc Veyrat

Skiongeluk en brand

Bij terugkomst in het dorp kreeg ik de gelegenheid nog wat meer te praten met Veyrat, onder het genot van lokale kazen en charcuterie in hotel Fleur de Neige. De chef lijkt mij een man met een caractère bien trempée, een zeer uitgesproken maar ook charmant karakter, die in het verleden meer dan eens heeft moeten knokken voor zijn dromen. Zoals dat skiongeluk, waardoor hij 2 restaurants met elk 3 sterren moest sluiten. En onlangs nog, toen er een grote brand was, die een deel van zijn levensproject, La Maison des Bois in Manigod in as legde. Op deze – inmiddels weer herbouwde plek –  kopieerde hij de sfeer van het bergdorpje waar hij opgroeide. Met een herberg, een kleine kerk, een boerderij, een moestuin en natuurlijk een restaurant. Op het moment nog zonder Michelinster, maar toch van het verfijnde niveau waar Veyrat – gespecialiseerd in de biologische keuken en het gebruik van verse (alpen)kruiden – al meer dan 30 jaar om bekend staat.

Carole tijdens de Festival International de la Gastronomie in Chatel

Stress achter het fornuis

Na gesproken te hebben met Veyrat werd de spanning voor de kookwedstrijd alleen maar groter. De driesterrenstef bleek de volgende dag ook jurylid voor de crêpe-wedstrijd waarin de burgemeesters van de vallei het tegen elkaar opnamen. Wat een stress! Nu begrijp ik wat de kandidaten van MasterChef en Topchef moeten voelen. Burgemeester Nicolas Rubin en ik oefenden de hele dag. De repetitie verliep uitstekend, met perfect deeg, goede ingrediënten en een professionele draaitechniek van Nicolas. Maar tijdens de wedstrijd die avond hadden we pech: onze pan zonder anti-aanbaklaag werkte matig op de elektrische kookplaat. Waardoor onze sushi-galettes met Abondance-kaas en een dip van Vacherin (die andere heerlijke kaas uit de vallei) een beetje mislukten. Maar de geflambeerde crêpes met abrikozen en abrikozenlikeur (abricotine) kwamen er perfect uit: een Prix d’Excellence waard!

Carole tijdens de kookwedstrijd in Chatel

Ik vond het een heerlijk evenement, waarbij we meer dan eens de slappe lach hadden en ik bijzondere mensen heb kunnen ontmoeten. Voor de tweede keer verliet ik Châtel dus met sterren in mijn ogen! Het volgende Festival is in 2018 maar ik weet nu al dat ik voor die tijd terugkom in Les Portes du Soleil.

Tekst & beeld: Carole Goelitz

Zie hier meer informatie over skidorp Châtel of wintersportregio Savoie Mont Blanc.

Lees hier Carole’s basisrecept voor crêpes en galettes, op z’n Bretons.
Carole in Chatel crepes LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes en galettes

Groeten uit Châtel
Sterrenrestaurant op 2300 meter
De 5 beste restaurants van Frankrijk
Smuladresjes op de piste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *