frankrijk.nl

La Ferme du Moncel, glamping in Normandië

Nicky testte een lang weekend glamperen bij Un Lit au Pré en kwam compleet ‘zen’ terug in Parijs. Haar kinderen vonden het er geweldig en ook voor volwassenen bleek het Normandische platteland een therapeutisch effect te hebben.

0-Un-lit-au-pre-looking-cc-Nicky-Bouwmeester-MR

Zonder overdrijven kan ik zeggen: dit was een van de leukste trips die we tot nu toe samen met de kinderen gemaakt hebben. Mijn kinderen zijn nog vrij jong: 6 en 2 jaar oud. Dus gezinsuitjes draaien bij ons nog vaak uit op ouder-kind-survivaltochten waarbij met name de volwassenen een stuk moeier thuiskomen dan ze vertrokken.. Maar zo ging het dus niet bij La Ferme du Moncel in de Orne, waar we begin september een paar intens rustgevende dagen beleefden.

Un lit au Pre Normandie
Wennen aan het platteland

De situatie was niet bij voorbaat gewonnen want we arriveerden als typische Parijzenaren. Vermoeid en geïrriteerd. Door een pittige file en een gehaast vertrek (waar zijn alle rubberlaarzen? De zaklamp? Hoeveel luiers?). Dus na aankomst stonden we eerst een paar minuten verdwaasd naast de auto, onwennig uitkijkend op zoveel mooie natuur, in dit kleine dal in Basse-Normandie. Een boerderij als uit een schoolboek, met knoestige fruitbomen, een uitpuilende hooischuur en grote honden op het erf.

Un lit au Pre Normandie
Maar vanaf het moment dat Michèle, de boerin, ons naar de tent bracht, kwam het gevoel van rust. Allereerst door haar manier van praten. Warm, uitnodigend en relativerend. Met een schaterlach: “Tja, Parijzenaren, die moet ik altijd eerst even bijelkaar vegen als ze bij ons aankomen.. Vandaar ook de hulp van Martin, onze pakezel, die brengt de bagage naar de tenten. Die staan op een apart veldje, op 5 minuten lopen van de boerderij, kom maar mee.”

Un lit au Pre Normandie

Mini-hippies op een boerderij

Eenmaal bij de tent – en na onderweg al de helft van alle boerderijdieren begroet te hebben – leek de stad al mijlenver. Mijn Fransman, die bij een bank werkt en niet speciaal goed is ingevoerd in het kamperende buitenleven, begon enthousiast de houtkachel te stoken en is daar het hele weekend niet meer mee opgehouden. En de kinderen raakten door het zien van alle dieren en de tent in een uitgelaten vrijheid-blijheid-stemming die drie dagen geduurd heeft. Als kleine hippies huppelden ze over de boerderij. Samen met de kinderen uit de andere (verderop gelegen) tenten. Eieren zoeken, brood halen, dieren knuffelen, in het hooi rondspringen… een kinderdroom.

Un lit au Pre Normandie

Kaarslicht in de tenten

Dat de tenten van Un Lit au Pré er goed uitzien, wist ik van te voren. Josée kende dit concept dat in Nederland bedacht is als Het Betere BoerenBed en waarvan inmiddels ook een tiental Franse locaties zijn. Dus ik had vooraf foto’s gezien, maar ik was toch nog verrast over hoe mooi de tenten in het echt zijn. Heel smaakvol, met goede bedden, schone wollen dekbedden en alles gemaakt van stevige en goed onderhouden materialen. Praktisch ingedeeld ook, met 2 slaapkamers, een bedstee, een eigen wc, een keuken midden in de tent en een grote houten eettafel. Maar het mooiste zijn de olielampen en de hangende kandelaars, dat licht, heel sfeervol.

Un lit au Pre Normandie

En vooral: bijzondere mensen

De tenten bleken dus prachtig, de locatie nog mooier, de kinderen door dolle heen… Maar de reden dat ons verblijf op La Ferme du Moncel mij echt raakte waren de gesprekken met het boerenechtpaar. Want al staan de tenten apart, je moet toch voortdurend op de boerderij zelf zijn. Daar zijn de douches en ook het leuke winkeltje vol verse producten (zoals melk van de buurman, groenten en vlees van Moncel zelf). Dus gedurende de drie dagen liepen we Michèle en haar man Sylvain voortdurend tegen het lijf. En dat leidde tot gepassioneerde gesprekken over hoe het is om boer te zijn in Frankrijk, hoe ze rondkomen en hoe ze denken over het leven. Met een openheid en levenskracht die ik niet alleen inspirerend maar ook heel ontroerend vond.

Un lit au Pre Normandie
Normaal doen

Dus daar heb je het. Er waren maar 3 dagen voor nodig om zeker te weten dat we hier terugkomen. Ons voornemen: vanaf nu één keer per jaar opladen bij Sylvain en Michèle, op 2 uur rijden van Parijs. Weer even leren normaal doen. Niet rennen en vliegen maar in alle rust de buitenlucht opsnuiven. Tijdig de kachel opstoken, 2 uur doen over het bereiden van het avondeten, uitwisselen met bijzondere mensen en de kinderen laten rondrennen in het groen, zoals het hoort… Dit was maar een weekend, maar een volle week of langer (zoals veel Nederlanders hier in de zomervakantie doen) lijkt me helemaal zalig. Tot snel weer, La Ferme du Moncel!

Un Lit au Pré/La Ferme du Moncel, midweek vanaf 265, lang weekend (vrij-ma) vanaf €386, hele week vanaf €530. Tent inclusief keuken, wc en 5/6 slaapplaatsen. 

NASCHRIFT (mei 2017): tot Nicky’s verdriet is La Ferme du Moncel niet langer een adres van Un lit au Pré. Maar toch geeft dit een artikel een beeld van wat je bij de andere aangesloten boerderijen kunt verwachten. Meer informatie over slapen bij de boer in Frankrijk op boerenbed.nl

Un-lit-au-pre-tent-noble-CC-Nicky-Bouwmeester-MR

Kindergeluk bij La Ferme du Moncel
– ’s Ochtends eieren zoeken in het kippenhok en zelf brood halen op de boerderij.
– Tochtjes maken op de pony’s en mee op de tractor van boer Sylvain.
– Een duik nemen in het ‘strozwembad’: een schuur vol balen stro, waarin de kinderen kunnen rondspringen alsof het een ballenbad is.
– Slapen in een bedstede (en daardoor spontaan vroeg naar bed willen!).

Un-LIT-au-Pre-ccNicky-4
Oudergeluk bij La Ferme du Moncel
– Houtkachel aan de gang krijgen en houden.
– Kinderen die zich ineens gedragen alsof ze al 100 jaar op een boerderij wonen.
– Niet naar het dorp hoeven, maar gewoon verse groenten, scharrelvlees en ambachtelijk bier of cider uitzoeken in het boerderijwinkeltje.
– Biertje drinken naast de tent met een 180-graden-uitzicht op idyllisch platteland…
– Slapen in een echte ‘slaapkamer’, in een echt bed, onder een wollen dekbed.. maar wel de wind horen ruisen buiten het tentdoek.

Un lit au Pre Normandie Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Un Lit au Pré, nostalgisch kamperen bij de boer
Slapen op een boerderij in Bretagne
Paardenboerderij met glamping in de Lorraine

Un-li-au-pre-looking-for-eggs-cc-Nicky-Bouwmeester-MR

Un-lit-au-pre-normandie-cc-NickyB-MR

Un-Lit-au-Pre-tree-cc-Nicky- MR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *