frankrijk.nl

Droombaan: skilerares in Les Arcs

Je zult maar in Nederland wonen en al vanaf je 12e dromen van een baan als skilerares. Lisette Kuipers was vastbesloten om haar grootste wens na te jagen. Nu geeft ze les in Arc 1950, in het skigebied Paradiski. Josee sprak met de Hollandse.

Hoe moeilijk is het om skilerares te worden?

“Officieel ben ik er nog niet: ik ben skilerares-in-opleiding want de studie is heel zwaar en duurt ongeveer 7 jaar! Na mijn middelbare school begon ik een opleiding Sportmanagement, maar daarmee stopte ik al in het eerste jaar om de bergen in te gaan. Want om überhaupt te kunnen starten met de opleiding als skilerares moet je eerst trainen, trainen en nog eens trainen om de toelatingstest te halen. Die bestaat in Frankrijk uit een technische skislalom.”

Slalom

Da’s lang zeg, 7 jaar! Hoe ver ben je nu?

“Ik heb eerst een volledig seizoen getraind en de toelatingstest gehaald. Nu doe ik al 2 jaar de Belgische skiopleiding want het niveau van mijn Frans is nog niet voldoende. In deze fase ligt de nadruk namelijk op de theorie: denk aan EHBO, didactiek, lawinekunde, materiaalkennis etc. Ik hoop dit over 2 jaar te kunnen afronden en als ik de Eurotest heb gehaald dan kan ik de opleiding afronden in Frankrijk. Maar daar moet ik ook nog 3 jaar voor rekenen, want er zijn maar een paar momenten per seizoen dat je een (ski)test kunt doen om verder te kunnen.”

Maar je geeft nu al wel les? Aan kinderen?

“Ik geef nu les aan zowel volwassenen als kinderen. Het heeft meer te maken met hun skiniveau: beginner of gemiddeld. En ik doe zowel groepslessen als privélessen. Vaak komen de Nederlandse kinderen bij mij terecht en dat vind ik heel leuk. Want ik snap best dat ouders graag hebben dat een skileraar hun kind goed begrijpt.”

lisette in actie als skilerares in arc 1950

Wat zijn je ambities?

“Ik ben vastbesloten om een Frans diploma als monitrice de ski te halen. Dat is veel zwaarder dan de Oostenrijkse variant, maar dan behoor ik wel tot een heel select groepje Nederlanders dat hier volkomen legitiem aan de slag kan.”

En waarom wilde je lesgeven in Arc 1950?

“Ik kom al mijn hele leven in Les Arcs voor de vakanties. Sinds m’n 12e hebben mijn ouders een appartement in Arc 1950. Destijds was er nog maar één skischool in het dorp, Spirit. Daar ben ik toen op les gegaan. De eigenaar van de skischool zei altijd dat als ik later groot was, ik voor hem moest komen werken. Zo is het echt mijn droom geworden om les te geven in het gebied en vooral het dorp waar ik zelf heb leren skiën en ik min of meer ben opgegroeid. En nu heb ik die droom waar gemaakt!”

Les Arcs : Arc 1950

Maar Arc 1950 ligt wel hoog, hoe zit het met de kou?

“Blijven bewegen! Als het echt goed vriest en ik geef kinderen les dan zorg ik er met name voor dat ze zoveel mogelijk in beweging blijven. En ik zoek de zonnige pistes op!”

Arc 1950 is onderdeel van Paradiski. Om Lisette te boeken kun je een skiles reserveren bij de skischool Spirit.

Nieuwsgierig naar Arc 1950? Lees ook ons artikel: Arc 1950, ideaal skidorp met de kinderen

Tekst: Josee Schouten, beeld Lisette Kuipers, OT Arc 1950

LEES OOK:
SUP-leraar in Bretagne, meet Alexis
IJskicks in Val Thorens
Durfmomentje in Chamonix, een stap in de afgrond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *