frankrijk.nl

GROETEN UIT… Rue de Charonne

Carole had een afspraak in Parijs maar realiseerde zich niet dat ze een hotel direct naast een van de locaties van de novemberaanslagen had gekozen. Het zorgde voor een emotioneel maar ook hartverwarmend weerzien met de stad waar ze best zou willen wonen.

Groeten uit Parijs Carole dec 2015 Bonjour les filles,

Jullie krijgen de groeten van ontwerpster Valérie Pache! Ik zag haar weer tijdens een feestavond in het kader van COP21, waar ze haar duurzame parachutejurken mocht laten zien, subliem!

Ik had dit tripje al eind oktober gepland. Annuleren of uitstellen was voor mij geen optie, sterker nog, na de aanslagen had ik extra behoefte om weer terug te keren naar Parijs. Door de stad lopen, haar voelen en ruiken, er vrienden ontmoeten… Om zeker te zijn dat Parijs nog altijd leeft en ik me er nog steeds fijn voel. En ik bevestig: Paris is always a good idea, daaraan is niets veranderd.

De Thalys was vrij leeg bij mijn vertrek uit Amsterdam, maar in Rotterdam liep de trein toch nog vol. Bij aankomst in Paris Nord was de controle minder rigoureus dan 2 dagen later bij de terugreis, toen echt iedereen een ID moest laten zien voor het instappen. Een van mijn eerste afspraken in Parijs was met Elodie van het Office du Tourisme – ook van haar krijgen jullie de groeten. Ik heb haar bedankt voor al haar goede info via haar Twitter-account, Elodie’s Paristijdens en na de aanslagen in november. Ze is altijd zo positief en inspirerend!

Weekend Carole in Parijs december 2015 Na mijn eerste werkdag pakte ik de metro naar mijn hotel. En soms voel ik me blond: ik had helemaal geen link gelegd tussen het adres van mijn hotel en de aanslagen in Rue de Charonne. Dichterbij had niet gekund… Maar Hôtel Exquis By Elegancia maakt zijn naam waar. Het hotel was het levende bewijs dat het leven doorgaat in Parijs: alle kamers waren geboekt. De volgende dag ben ik naar café La Belle Equipe gelopen. De tranen kwamen vanzelf. Maar toen ik alle mensen zag om me heen, de kaarsen, de hoopvolle briefjes en de namen van de slachtoffers, toen herinnerde ik me de woorden van de café-eigenaar op tv: “We moeten leren leven met onze littekens, maar dat betekent niet dat we nooit meer gelukkig zullen zijn.”

Na dit moment van reflectie ben ik de wijk gaan verkennen. Wat een ontdekking! Dichtbij Bastille en République en bomvol leuke winkeltjes, ontwerpers, restaurants: allemaal typisch adresjes voor frankrijk.nl! Hier alvast een paar leuke eetadressen in Rue de Charonne: Le Septime (heel hip en zeer geliefd adres deze casual neo-bistro met een Michelinster, reserveren dus) en ernaast Le Clamato (een moderne oesterbar/visrestaurant).

11 arrondissement in Parijs En een van mijn favoriete momenten was een lunch op het terras van Pause Café (41, rue de Charonne). Heerlijk moment in de zon, in december! Een adres met een heel leuke sfeer, goede keuken, ontzettend aardig personeel en een serveerder met een geweldige trui. Ik raakte in gesprek met een Engels stel naast me en het werd zo gezellig dat we uiteindelijk met z’n drieën een dessert gedeeld hebben. De eigenaar van het café gaf me zelfs een zoen toen ik wegging! Dat is nou Parijs en daarom blijf ik hier terugkomen, zonder angst. Nicky ik ben vaak jaloers op je omdat jij er woont. Ruilen?

A très bientôt !

Carole

Tekst & foto’s: Carole Goelitz

6 reacties op “GROETEN UIT… Rue de Charonne”

 1. Ruud schreef:

  Carole (en Nicky en José!

  Allereerst een fantastisch 2016 en dat jullie nog maar veel mogen schrijven over Frankrijk en Parijs en in een goede gezondheid!

  Carole, als je ooit in Parijs bent en ik tegelijkertijd ook dan zal ik je graag rondleiden in deze fantastische wijk! Er zijn plekjes die nóg leuker zijn dan de Rue de Charonne 🙂

  Ben net terug van een week Parijs en gelukkig leeft de stad weer gewoon door hoewel het wel rustiger is dan voorheen

  Bonne année!

 2. Carole schreef:

  Super bedankt voor jullie positieve reacties & spread the word dat Parijs altijd een goed idee is. Sharing is caring 😉

 3. Monique schreef:

  Mooi geschreven en ik ben blij te lezen dat Parijs nog steeds goed voelt voor je. En ja Peter, het is rustiger dan ooit.
  Ik werk in een hotel in het 11e. In januari is er aan het einde van de staat een politieagent dood geschoten. Wij hebben de schoten gehoord maar ze niet meteen als zodanig herkend. Toen kwam het nieuws dat op 200m afstand, bij Charlie Hebdo nog meer doden gevallen waren. Tot 18h hebben we “opgesloten” gezeten in ons hotel.
  13 november, ik werk niet maar kijk de voetbalwedstrijd. Niet wetende dat die avond mijn leven op zn kop zou zetten.
  Le Bataclan is op 7min lopen, Rue de Charonne op 9min…

  Het is teveel, te vaak, te dichtbij. Mijn Parijs, het Parijs waar ik verliefd op ben geworden, is niet meer…

 4. Mooi geschreven Carole! Parijs is zo’n mooie stad. Ik heb er lang geleden gewoond en de beelden van de stad staan op mijn netvlies. Dank voor je tips!

 5. Mooi verhaal. En inderdaad, Parijs is altijd een goed idee, maar misschien nu wel meer dan ooit. Ik las dat het aantal bezoekers in november met een kwart gedaald is. Het is dus rustiger dan ooit, en vermoedelijk nu ook veiliger dan ooit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button