Frankrijk.nl

Paris sera toujours Paris

Troost in muziek, die vinden wij deze dagen in de prachtige schorre stem van Zaz. Haar versie van ‘Sous le ciel de Paris’ geeft kippenvel. En de hoopvolle tekst van het 75 jaar oude ‘Paris sera toujours Paris’ is toepasselijker dan ooit. 

Het muziekalbum ‘Paris’ van de jonge zangeres Zaz verscheen al vorig jaar, maar meer dan ooit zijn haar reprises van Franse chansons een fijne manier om je dichter bij een Parijs uit betere tijden te voelen. Sous le ciel de Paris klonk al prachtig uit de kelen van Edith Piaf en Juliette Gréco, maar sjeee… Zaz kan er ook wat van. Kippenvel. Ook vanwege de beeldschone videoclip.

Een veel vrolijker ritme heeft het optimische Paris sera toujours Paris, terwijl het lied ook een droevige aanleiding had. Dit oerchanson uit 1939 zong Maurice Chevalier namelijk om het moraal van de Parijzenaren op te vijzelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Helaas blijkt het geuzenlied voor de joie de vivre en de esprit van Parijs ook in november 2015 weer heel erg van toepassing. Volumeknop op 10 en er heel hard in geloven…

(tekstfragment uit Paris sera toujours Paris)

Malgré l’obscurité profonde 
/ Son éclat ne peut être assombri 
/ Paris sera toujours Paris 
/ Plus on réduit son éclairage
 / Plus on voit briller son courage 
/ Sa bonne humeur et son esprit 
/ Paris sera toujours Paris / La plus belle ville du monde

Zaz, Paris, bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *