frankrijk.nl

Skiën in Frankrijk, waarom niet?

Geen wintersportland dat zoveel voors en tegens oproept als Frankrijk. Josee, met meer dan 25 jaar ski-ervaring in de Franse Alpen zet als onze wintersportexpert de plussen en minnen op een rijtje en geeft haar insidertips.

Ik heb leren skiën in Zwitserland, ben vervolgens een aantal jaren naar Oostenrijk geweest voordat ik op de Franse pistes belandde. Nu voel ik mijzelf verwend. Waarom?

Waarom skiën in Frankrijk Josee

De luxe van comfort aan de piste

Ik hoef je niet te vertellen dat je in Frankrijk waanzinnig kunt skiën. Veel en brede pistes. Altijd sneeuw op de bergen en weinig wachttijden voor de liften. Maar als ik kijk naar wat mij het meeste trekt aan de Franse bergen, dan zeg ik: gemak en comfort. Wat is het een luxe om te verblijven in een logeeradres direct aan of vlakbij bij de pistes. En als het dan ook nog een sfeervol logeeradres is met indoor-wellness, in Frankrijk tegenwoordig meer regel dan uitzondering, dan ben ik een blij mens.

Ervaren om te weten

Dit zijn typisch van die fijne kanten van Franse wintersport die je ervaren moet hebben om ze op waarde te kunnen schatten. De beleving stijgt namelijk ver uit boven sommige ‘harde feiten’, waarop mensen Frankrijk als skibestemming beoordelen. Want bizar genoeg – ik merk het in gesprekken op feestjes – zijn er nog altijd veel vooroordelen. Veelal geopperd door wintersporters die nog nooit een piste in Frankrijk hebben bedwongen…

Le grand bornand

De 4 grootste vooroordelen over wintersport in Frankrijk

Wat is er volgens de bet(er)weters dan mis met skiën in Frankrijk? De meest gehoorde tegenwerpingen op een rijtje.

Lelijke skidorpen?

Hebben we niet allemaal een feeëriek dorpje, met romantische chalets en besneeuwde straten in gedachten als het ideale wintersportplaatje? Tja, dan zijn moderne Franse skioorden als bijvoorbeeld Tignes, Les Menuires, Alpe d’Huez, Les Arcs of La Plagne inderdaad anders. Op papier niet allemaal beauties, maar in werkelijkheid fantastisch goed doordacht. Ze staan garant voor sneeuwzekerheid en ski-in/ski-out. Dus als skiën je hoofdactiviteit is, zijn deze moderne skiresorts the best places to ski. Ga je toch liever voor de ultieme winterse charme, geen nood. Het overgrote deel van de 350 (!) wintersportplaatsen in Frankrijk is authentiek en heeft een hoog ansichtkaart-gehalte. Google maar eens op afbeeldingen van La Clusaz, Le Grand Bornand, Megève, Morzine, Les Gets of het oude centrum van Val d’Isère, om er maar een paar te noemen.

Franse skioorden

Kippenhok-appartementen?

Hé hallo zeg, zit je nog in het ei? Die kleine appartementen hebben allang het onderspit moeten delven voor de vele zogenaamde chalet-appartementen die je tegenwoordig in praktisch alle Franse skigebieden vindt. Grote chalets met daarin ruime, sfeervolle appartementen. Of hippe charmehotels. Aan de piste! En die kippenhokken? Die zijn nu heel geliefd bij studenten en budgetskiërs.. Oeps, nu loop ik vooruit op het volgende obstakel.

Chaletappartement

Skiën in Frankrijk is duur? 

Klopt helemaal. Skiën in Zwitserland en Oostenrijk ook trouwens. Op dag 1 loop je meestal financieel helemaal leeg: skipas, skiles, skimateriaal… kassa! Maar grappig genoeg heeft niemand het over deze basiskosten. Nee, geen leukere discussie dan over de prijs van een kopje koffie of een bakje frites op de piste, en de boodschappen in de lokale supermarkt. En inderdaad, dat kopje koffie op de Franse piste mag van mij ook best wel 1 of 2 eurootjes minder. Idee voor de Franse restauranthouders op de piste: organiseer een Happy Coffeehour ’s morgens rond (onze) koffietijd. Ik zeg: succes verzekerd bij Nederlandse skiërs! Dus ja, misschien zijn de Franse consumptieprijzen wat hoger dan in Oostenrijk (over Zwitserland zullen we maar niet eens beginnen :-), maar er valt wel met een slimme manier mee om te gaan. Lees maar in onze besparingstips voor de wintersport.

La Rosiere skien in Frankrijk

Maar kijken we naar wat echt pijn doet in je portemonnee – de skipassen – dan is het een mythe dat Frankrijk veel duurder is. Ik kon het niet laten om even een snelle prijsvergelijking te doen tussen skipassen in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. We zetten 3 skigebieden met 200 km aan pistes naast elkaar, te weten Les 2 Alpes, Serfauss-Fiss en Arosa. Prijzen*: €231, €251, €312. Dus vooroordeel? Ja, dacht het wel!

Alpe d'Huez

Geen après-ski?

Ironisch. Après-ski is een Frans woord en iedereen bedoelt daarmee de Oostenrijkse Und-jetzt-geht-loss sfeer. Maar denk niet dat je in Frankrijk niet kunt dansen en feesten… ohlala dan heb je nog nooit La Folie Douce meegemaakt. Hip & happening, met een DJ op het terras en muziek waarop zelfs de stugste skischoenen van de vloer komen! Je vindt deze pistetenten inmiddels in Val d’Isère, Val Thorens, Méribel en Alpe d’Huez. Zij hebben de trend gezet voor een hippe, eigentijdse après-ski wave op de Franse pistes! En in hun kielzog een snel groeiend aanbod van lounge-terrassen en wijnbars, o.a. in Morzine, Les Gets, Megève en Arc 1800. Dus party-animals, er is heel wat veranderd aan Franse zijde… Eat your heart out!

Apres-ski nieuwe stijl in Frankrijk

Heb je vragen over Frankrijk als wintersportbestemming die je aan mij wilt stellen? Reageer op dit artikel (zie onder) en ik doe mijn best je zo goed en snel mogelijk te antwoorden!  

Meer weten over de Franse skigebieden? De site van France Montagnes is heel handig om je verder te oriënteren.

LEES OOK:
Familievriendelijke skigebieden: de ultieme checklist
7 fijne ski-accommodaties voor families
Handige besparingstips voor je wintersportvakantie
5 schandalig luxe chalets in de Franse Alpen

Les 3 vallées les Menuires

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, OT Val Thorens/A.Perrier, OT La Clusaz/Benoit Mouren, OT Les Arcs/ Arnal Pedrotti, OT Le Grand Bornand/Sylvain Sechet, Laurent Salino Alpe d’Huez Tourisme, OT La Rosière, OT Les Gets/Crychar, CC/Vanessa Rocha Schriver (grensbord), CC Sylvain Sechet (snowboard), Cc/123_456.

4 reacties op “Skiën in Frankrijk, waarom niet?”

 1. Jacqueline schreef:

  Ik ben verliefd op Morzine en Les Gets. De eerste als ik fun wil en de tweede lekker rustig met de family. Prachtige dorpen, lekker authentiek, goed eten, goede après ski, veel te doen en vooral een waanzinnig skigebied. Ik ben vorig jaar naar Oostenrijk geweest, ook leuk maar veel Nederlanders (veel plat gezuip) en qua prijs maakt het niet echt uit.

 2. eerste zinsdeel hierboven moet natuurlijk zijn: Ik ben het voor 99,99 procent met je eens,

 3. Ik ben het voor 99,99 procent, maar ,,Tignes, Les Menuires, Alpe d’Huez, Les Arcs of La Plagne op papier niet allemaal beauties.” Dat is toch wel een flink understatement.
  Overigens zat er achter die betondorpen natuurlijk wel een gedachte meer dan alleen het goede idee dat je zo vanuit je appartement op de piste kon staan. Het was destijds (dik een halve eeuw) ook een antwoord op het opkomende massatoerisme. Door flats te bouwen dacht men veel meer berglandschap over te houden dat ongerept kon blijven. Op zich klopte dat ook natuurlijk en was dat helemaal niet zo gek gedacht. Alleen de uitwerking…

  • Josee schreef:

   Beste Peter, dank voor je reactie. Hoe je ze eruit vind zien is natuurlijk subjectief en noemen wij hier ter onderstreping van eerder genoemd droomplaatje. En toch.. wist je dat er tegenwoordig in Les Arcs, architectuurwandelingen zijn om de ongelooflijk slim uitgedachte bouw- en interieurontwerpen toe te lichten? Zo is er ‘tegen’ de berg aan gebouwd, opdat de hoogte uit het zicht valt en je skiënd alleen de schuine daken ziet. Zo zijn de ramen van de appartementen extra breed om een uitzicht gelijk een ansichtkaart te bieden. En zijn de toegepaste meubels, polyester badkamercabines en revolutionaire open keukens van Charlotte Perriand (assistente Le Corbusier) al reeds tentoongesteld in Centre Pompidou Parijs. Aanrader, die wandeling en eye-opener!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *