frankrijk.nl

Kleine onbekende musea in Parijs

Een keer wat anders dan het Louvre of Musée d’Orsay? Parijs barst van de mooie kleine musea met verrassende collecties en een overzichtelijker formaat, zoals deze 2 pareltjes: Musée de Montmarte en Musée Gustave Moreau.

kleine onbekende musea Parijs Musee de Montmartre

1. Musée de Montmarte

Dit charmante kleine museum vind je net boven de wijngaard van Montmartre, in een van de oudste huizen van de wijk. Suzanne Valadon en Auguste Renoir hebben hier nog geschilderd en die artistieke sfeer van vroeger hangt er nog altijd. Vorig jaar is het museum heropend na een grondige renovatie en wat is het mooi geworden! Vooral de tuinen in de twee binnenplaatsen – omgedoopt tot de Jardins Renoir – zijn opgefrist en bevatten nu onder andere een schommel uit een van zijn bekendere schilderijen (hierboven getest door Carole). In de twee gebouwen van het museum kom je via de kunst van o.a. Toulouse-Lautrec, Steinlen en Suzanne Valadon meer te weten over het roemruchte verleden van Montmartre.

kleine onbekende musea Parijs Musee de Montmartre

Erg leuk is ook het nagemaakte atelier en appartement van Suzanne Valadon, die enkele jaren met haar zoon (schilder Maurice Utrillo) in dit huis vlak bij de Sacré-Coeur woonde.

PLUS+
– Musée de Montmartre heeft een eenvoudig museumcafé met terras in de tuin en een museumwinkel vol met leuke spulletjes.

Musée de Montmartre, dagelijks geopend, 10-18 uur, entree €7,50, 12-14 Rue Cortot, Parijs (18e arron.), www.museedemontmartre.fr

kleine onbekende musea Parijs Musee de Montmartre

2. Musée Gustave Moreau

kleine onbekende musea Parijs Musee Gustave Moreau

Dramatisch, symbolisch, kleurrijk…  Hoewel zijn kunst heel opvallend is, heeft de 19e-eeuwse schilder Gustave Moreau nooit echt grote beroemdheid gekend. Toch wilde Moreau zijn honderden schilderijen en gravures bijeen behouden voor het nageslacht, vandaar dat hij zijn ouderlijk huis in de wijk Nouvelle Athènes (tegenwoordig ‘South-Pigalle’) nog tijdens zijn leven liet verbouwen tot een atelier/museum. Behalve de bomvol gehangen museumzaaltjes, met stemmige vergulde lijsten en een hoge wenteltrap als sfeervolle blikvanger,  zijn ook de benedenverdiepingen van het museum bijzonder om te zien.
kleine onbekende musea Parijs Musee Gustave MoreauDaar kun je namelijk rondlopen door de vroegere woonruimtes van het huis, die er nog precies zo uitzien als in de 19e eeuw. Ook Moreau’s salon, eetkamer en slaapkamer hangen helemaal vol met schilderijen, kunstvoorwerpen, serviezen en andere verzamelingen.

PLUS+
– Musée Gustave Moreau ligt midden in de levendige wijk ‘SoPi’ (South-Pigalle), waar je behalve romantische bezienswaardigheden als dit museum en het dichtbijzijnde Musée de la Vie Romantique, ook veel moderne en trendy adressen tegenkomt. Perfecte plek dus voor een halve dag cultuur/winkelen/lunchen!

Musée Gustave Moreau, 4 rue de La Rochefoucauld, Parijs (9e arron.), dinsdag gesloten, entree €6, www.musee-moreau.fr

4-kleine-musea-parijs-gustave-moreau

kleine onbekende musea Parijs Musee Gustave Moreau

Tekst & foto’s: Nicky Bouwmeester (behalve foto linksonder 1e collage, CC/Musée Montmartre, CC/ActuaLitté (bord Le Chat Noir).

LEES OOK:
Nieuwe topmusea in Parijs: Fondation Louis Vuitton en Musée Picasso
Eetadressen in SoPi, hipste wijk in Parijs

 

Eén reactie op “Kleine onbekende musea in Parijs”

  1. Nicky schreef:

    Saskia Verduijn-Deurenberg schreef op onze Facebook-pagina:
    Musee Marmottan Monet in het 16e hoort ook in dit rijtje thuis en is de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *