frankrijk.nl

Parachutejurken uit de Franse Alpen

Spectaculair, deze zwevende jurken van parachutestof! In Chamonix maakt de Franse ontwerpster Valerie Pache couture die qua stijl goed past bij dit skidorp aan de voet van de Mont Blanc: verleidelijk, sportief en milieubewust tegelijk.

Als klein kind ontwierp Valerie Pache al kleding voor haar barbiepoppen. Nu maakt ze faam als eco-creatrice en couturière met jurken van opvallende stoffen. We ontmoetten deze mooie en charismatische vrouw in haar chalet in Chamonix. De plek waar Valerie Pache geboren is en weer naar terugkeerde, na haar studies styling en industrieel ontwerpen in Parijs. Haar passie: nieuw leven geven aan reeds bestaande stoffen. Vandaar dat zich liet inspireren door het textiel dat karakteristiek is voor dit übersportieve bergdorp.

parachute jurken van Valerie Pache- Benjamin Chevallier

Zweven in vederlichte jurken

Sinds een jaar of 10 is Valerie in de ban van parachute- en parapentestof. Ze noemt ze expres apart, omdat beide stoffen elk hun specifieke eigenschappen hebben. De parachutestof leent zich perfect voor lange, extravagante jurken die worden opgelicht door het kleinste zuchtje wind. Dat zorgt voor een kunstzinnig en zwevend effect. Kijk maar eens naar haar creaties tijdens de Hoogste Modeshow ter Wereld die zij vorig jaar organiseerde in samenwerking met Chamonix.

Van vintage naar ‘en vogue’

De parapentestof is ietsje stugger. Ideaal voor het maken van speciale lijfjes – als in een korset – gecombineerd met parachutestof of satijn. En alles doet ze zelf: van het ontwerpen tot het aannaaien van het laatste knoopje. Ook maakte ze onlangs een trendy regenjas, gemaakt van de stof van 5 gerecyclede Patagonia-sportjacks van goretex. Carole kon de verleiding niet weerstaan en paste hem aan: alsof hij voor haar gemaakt was!

Valérie Pache Barbie Parachute Couture

Creatie op bestelling of te huur

Ik kan niet stilzitten en voel me als een kind in een speelgoedwinkel. Wat doet ze met al die prachtige creaties? Zijn ze te koop? Dat hangt er vanaf. Momenteel werkt ze aan een haute-couture japon die is besteld door een Arabische prinses.

Corset jurk - parachute couture

Haar eigen creaties hangen hier, in het chalet. Ze zijn een deel van haar leven en Valerie spreekt over haar jurken alsof ze over haar kinderen vertelt. Ze kan het ook bijna niet over haar hart verkrijgen om ze te verkopen. Hoeft ook niet, want een deel van haar collectie wordt nu geëxposeerd in Galerie Roland Garros in Parijs, als voorbeeld van een tweede leven van sportief materiaal, geïnitieerd door het Franse ministerie van kunst en cultuur.

Jurken van Valerie Pache

En verder biedt ze de jurken te huur aan. Zo zijn ze onlangs gebruikt in een prachtige fotoreportage voor de Tour de France-kalender. Maar elke fashionista, op zoek naar een waanzinnige outfit voor een bijzonder feest, kan een jurk huren vanaf €500. En op bestelling maakt Valerie een bruidsjapon vanaf €1500. Wij staan even perplex! Ik zeg: de jurk heb ik al, nu nog een man!

jurk van Valérie Page

Valerie werkt momenteel aan een prêt-à-porter-collectie, die eind 2015 zal uitkomen. Kijk voor meer inspiratie en al haar geweldige creaties op www.valeriepache.com of kijk op de site van Chamonix.

Lees ook: Durfmomentje in Chamonix

Wil je meer weten over deze fascinerende streek, zowel ’s zomers als ’s winters, kijk dan op de site van Savoie-Mont Blanc.

Tekst: Josee Schouten
Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz en Valerie Pache.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.