frankrijk.nl

Favoriete plekjes in de Morbihan

Stefanie had nooit zo veel met Frankrijk totdat ze de Morbihan ontdekte. Een nieuwe en blijvende liefde. Van de rivier Etel tot de wilde kust van de Quiberon, dit zijn haar favoriete ontdekkingen.

Frankrijk stond nooit hoog op mijn vakantielijstje. Zo stom eigenlijk, want de vakantie vorig jaar in het zuiden van Bretagne was geweldig. Dit deel van Frankrijk heeft alles. Een prettig klimaat. Niet te warm, niet te koud, een fijn briesje. Toen ik er was in juni, scheen de zon de hele week. En de natuur, zo mooi ruig en grillig. De kilometerslange kustlijn met rotsen een prachtig blauwe zee en eindeloze stranden. En dan het eten. Zo heerlijk allemaal. Vis rechtstreeks uit de zee, lekker oesters en krab eten langs de waterkant. Deze 5 plekken en momenten, zal ik niet snel vergeten.

 Slapen bij Le Petit Poisson Vert in Plouhinec

1. Slapen bij Le Petit Poisson Vert in Plouhinec

Ik vind het heerlijk om op internet te speuren naar leuke plekjes. Tijdens zo’n digitale zoektocht stuitte ik op Le Petit Poisson Vert, in Plouhinec, een plaatsje niet ver van Lorient in de Morbihan. Het ging om een mooi vakantiehuis en een schattige caravan: liefde op het eerste gezicht. De inrichting van deze Cosy Caravan was helemaal vintage, van het beddengoed tot het gaspitje waarop je kookt. En de table dhôtes van eigenaresse Stephanie en haar gezin viel ook niet tegen. Een tafel vol oesters, krab en alikruiken, daar zeg ik echt geen nee tegen.

Lees ook: leuke slaapadresjes in Bretagne en Normandië

Lunchen bij che luz in Etel Zuid-Bretagne

2. Lunchen aan het water bij Ché Luz

Prachtig plek in de Morbihan is de Ria d’Étel, een rivier die in het binneland breed uitloopt tot een soort fjord, een aber in het Bretons. Aan de monding van deze rivier ligt het havenplaatsje Étel en daar heb je een heel fijn visrestaurant, Ché Luz. We zagen al meteen hoe leuk het was, door de grote leren chesterfieldbanken naast het water. Relaxte sfeer en perfecte plek om vis of fruits de mer te eten en van het uitzicht en de leuke muziek te genieten. De garnalen met versgemaakte mayonaise erbij waren heerlijk!

brug over de Ria Etel

3. Oesters kopen langs de Ria d’Etel

Overal in Zuid-Bretagne kun je oesters kopen, maar het leukste is om ze direct bij een oesterkweker te halen. Als je vanaf Plouhinec komt en je rijdt over Pont Lorois dan zit er een oesterboertje meteen na de brug aan de linkerkant, direct aan de rivier. Even de grote weg af en je bent er. De dame die ons een kistje verkocht maakte ze meteen voor ons open, zodat we ze konden opeten op een muurtje aan het water. Dat is vakantie!

Oesters eten langs de Ria Etel

4. Genieten van Quiberon en de Côte Sauvage

Het schiereiland Quiberon is echt het bezoeken waard. Leuke havenplaatjes zorgen voor een hoop idyllische plaatjes. Saint-Pierre-Quiberon is zo mooi. Schattige huisjes met wilde tuintjes vol met felgekleurde bloemen. Ook de slingerwegen, de duinen en het strand zijn prachtig. Het hoogtepunt is toch wel de Côte Sauvage, de kustlijn met imposante rotsen waar de zee wild tegen aanklotst.

Schiereiland Quiberon in de Morbihan

5. Schatten zoeken op de brocante

Vlak bij Étel is er in het voorjaar en de zomer een leuke dagelijkse antiekmarkt. Als je vanaf Plouhinec over de Pont Lorois rijdt en de weg volgt, kom je de markt vanzelf tegen. Er is van alles: serviezen (zoals een echt heel mooi en oud bloemetjesservies) keukengerei, meubels. Wij vonden een mooie schat in de vorm van een gietijzeren tafeltje. Hoe leuk: het staat nu in de tuin en we zijn er nog steeds heel blij mee.

Schatten zoeken op de antiekmarkt

Dit is een gastblog van Stefanie van der Maas, culinair redacteur, foodblogger en eigenaar van Little Spoon. Stefanie denk eigenlijk altijd aan eten dus op Little Spoon kun je meegenieten van haar lievelingsrecepten. Soms gezond, soms minder gezond. Maar altijd makkelijk en snel! Ook staan er op haar blog fijne eetadressen en reistips!

Stefanie van der Maas

LEES OOK: 
Zuid-Bretagne, de mooie omgeving van Quimperlé
De 10 mooiste landschappen van Bretagne

Tekst & beeld: Stefanie van der Maas

2 reacties op “Favoriete plekjes in de Morbihan”

  1. annelies lots schreef:

    leuk dit allemaal te lezen: ik wil er wel meer van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.