frankrijk.nl

Designhotel in bekende oude abdij

Ongelofelijk: Fontevraud, een van de grootste abdijen van Frankrijk, heeft zo’n blits designhotel dat een ‘kloosterbezoek’ in de Loirevallei ineens een hippe bijklank heeft gekregen!

Het adres is nog geen jaar oud en het interieur van Fontevraud l’Hôtel heeft al diverse internationale architectuurprijzen gewonnen. Interieurontwerpers Patrick Jouin en Sanjit Manku (die ook het nieuwe restaurant van het luxehotel Plaza Athénée in Parijs inrichtten) hebben dan ook iets bijzonders gedaan. Ze gaven een van de beroemdste en grootste abdijen van Europa een stijlvol designhotel, dat er net zo modern en smaakvol uitziet als dit 12e-eeuwse klooster oud is.

Receptie hotel Fontevraud

Een nacht met Eleonora van Aquitaine

De Abdij van Fontevraud, gelegen tussen Saumur en Chinon in de Loirevallei, was altijd al een omweg waard. Het klooster heeft een indrukwekkende architectuur en er zijn historische beroemdheden begraven. Zoals Richard Leeuwenhart en zijn moeder Eleonora van Aquitaine, die in de 12e eeuw koningin van zowel Frankrijk als Engeland was. Alleen al vanwege Eleonora maken sommige mensen een bedetochtje naar Fontevraud, want deze feministe avant la lettre was een fascinerende vrouw over wie prachtige boeken zijn geschreven (ze durfde al in haar tijd te scheiden, ze maakte een kruistocht mee en stak nog op hoge leeftijd te paard de Pyreneeën over om haar kleindochter Blanche te halen aan het Spaanse hof, om een paar dingen te noemen.)

Abdij van Fontevraud

‘s Avonds door de kloostertuinen lopen

En nu is daar ook nog dit hotel, dat een gek, fris en verrassend contrast vormt met dit beroemde religieuze monument waarvan Napoleon later nog een gevangenis maakte. Liefhebbers raken al enthousiast door het feit dat je echt op het abdijterrein slaapt, in een van de bijgebouwen van het klooster. Dus lang na sluitingstijd, als alle bezoekers wegzijn, kunnen hotelgasten nog bij maanlicht door de eeuwenoude kloostertuinen wandelen.

Abdij van Fontevraud in de Loirestreek

LEES OOK: Hemels dromen in een kapel in Nantes

Ingetogen, sfeervol en overtuigend design

Zelfs als je de locatie je niet meteen wat zegt vanuit historisch opzicht, is het moeilijk om in het hotel met 54 kamers niet onder de indruk te raken van de elegante combinatie tussen oud en nieuw. Veel eikenhout, metaal en uniforme stoffen geven een bescheiden modern tegenwicht voor kruisgewelven, smeedijzerwerk en statige hoge ramen. En de knapste prestatie gezien de locatie: het gebouw voelt nergens streng of afstandelijk. De designers hebben goed gelet op materialen die geluid absorberen bijvoorbeeld, zodat de ruimtes waar monniken ooit in soberheid leefden nu cosy en comfortabel voelen, zonder overdreven luxe.

Design hotel in Abdij Fontevraud

Hotelkamers vanaf €125 (2 pers)., menu in het gastronomische restaurant €55, meer informatie & boeken. 

PLUS+
– Hotel op unieke plek met de hoofdingang van l’Abbaye de Fontevraud op 100 meter en de mogelijkheid om ook ‘s nachts in rust langs de beroemde abdij te lopen.
– Een 12e-eeuwse locatie met eigentijdse technologie, want elke gast krijgt bij aankomst een mini-iPad (oa om de televisie en de verwarming in de hotelkamer te bedienen) en overal is goedwerkende Wifi :- )
– Behalve een gastronomisch restaurant heeft het hotel ook een ‘iBar’, een champagnebar in een voormalige kapel.
– Dit is ook een uniek tussenstophotel (want handig ter hoogte van Tours/A10), en dat geldt zelfs voor families, want er zijn duplexkamers voor 4 personen. 

NIEUW!

De abdij van Fontevraud heeft in het voorjaar van 2021 zijn nieuwe museum voor moderne kunst geopend. Hierin wordt de privécollectie van het echtpaar Martine en Léon Cligman tentoongesteld met kunstwerken van onder meer Toulouse-Lautrec, Degas, Delaunay en Richier.

Gewaagd hotel in abdij van Fontevraud

LEES OOK:
Unieke hotels in Franse monumenten
Romantisch slapen in een Provençaalse abdij
Corsicaans klooster wordt uniek vakantieadres
Moooi! Abbaye de Fontfroide in de Languedoc

3 reacties op “Designhotel in bekende oude abdij”

 1. Peter schreef:

  Ongeveer 10 jaar terug een week verbleven. Het concept was toen iets anders maar de gebouwen en wat er allemaal te zien is, maakte een grote indruk op mij. Zeker de oude monniken keuken was indrukwekkend destijds en natuurlijk de grote kerk. In de avond had ik het gevoel dat je terug bent in de middeleeuwen zeker met de passende verlichting blijft het betoverend’.

 2. de Partz Claudine schreef:

  Ben een fan van dit hotel. Ik was er al 4 keer! Die sfeer vindt men nietoveral!
  Très bel hôtel. J’y étais déjà 4 fois et j’aime déambuler dans l’Abbaye de nuit!

 3. Karin Bezuijen schreef:

  Wat ontzettend mooi zeg! Krijg direct zin om er een weekendje te verblijven. Wie weet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *