frankrijk.nl

10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk

Een ‘café au lait’, die drinken de Fransen alleen thuis en wie kortweg om een ‘café’ vraagt, krijgt standaard een espresso… Koffie bestellen in Frankrijk is lastiger dan je zou denken. Hoe krijg je precies wat je wilt hebben?

Un café: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso. Je kunt ook zeggen un café noir of un expresso, allemaal hetzelfde.

café koffie Parijs

Un café double: voor een grotere dosis vraag je om een ‘un double’, dan krijg je koffie van dezelfde sterkte in een groter kopje.

Un café serré: de sterkste variant, een espresso met de helft van de normale hoeveelheid water (ristretto in Italië).

Un allongé of un américain: deze espresso die is aangelengd (=allongé) met heet water, lijkt qua sterkte het meeste op een Hollands kopje koffie. Kost in principe hetzelfde als een espresso en is daarmee de goedkoopste koffie op de kaart.

Un café au lait: bestel geen café au lait in een café, want die drinken Fransen eigenlijk alleen thuis (of in een hotel) bij het ontbijt. Het gaat om koffie met veel melk geserveerd in een kommetje, zodat je er een croissant of zelfs een heel stuk stokbrood (inclusief boter en jam) in kunt dopen.

grand crème koffie Parijs

Un café crème: in alle andere situaties is dit de manier om een koffie met melk te bestellen. Bestaat officieel in 2 formaten, als petit crème en grand crème. Als je zeker wilt zijn dat je niet de extra grote en dus duurdere kop krijgt voorgezet (niet altijd duidelijk aangegeven op de kaart), kun je er standaard petit toevoegen (dus: un petit crème).

Une noisette: als dat toch nog te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met een kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren. En soms is de melk al toegevoegd.

noisette koffie Parijs

Un cappuccino: in de grote Franse steden bestaan correcte versies van de Italiaanse koffievariant met opgeklopte melk, maar pas op want op het Franse platteland krijg je als je om cappuccino vraagt nog vaak koffie met slagroom – niet echt hetzelfde. Let ook: dit is meestal de duurste koffieoptie op de kaart, in Parijs vaak rond de 5 euro.

Un déca: alle bovenstaande koffievarianten kun je ook bestellen zonder cafeïne door het woord ‘déca’ toe te voegen. (une noisette déca bijv.)

filterkoffie Parijs tekst

Un café filtre: in het groeiende aantal hippe barista-barretjes in Parijs en andere grote Franse steden zie je nieuwe of juist klassieke koffiesoorten terugkomen. Zo is op diverse plekken de gouwe-ouwe filterkoffie weer heel erg in de mode.

Koffietips voor Parijs

> Leuke site om de beste koffiebars in Parijs te vinden: www.goodcoffeeinparis.com

> Enkele van onze favorieten: Café Lomi (18e arron., zie onder), Téléscope Café (1e arron.), Coûtume Café (7e arron.), Le Bal Café (18e arron.).

> Parijs duur? Valt soms best mee: zie hier een kaart met alle cafés waar je – aan de toog – een espresso voor €1 kunt drinken!

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/John Althouse Cohen (café), CC/jenesuispastonpère (opening), CC/Bex Walton (filterkoffie), CC/Unicellular (noisette), CC/Samantha (café)

LEES OOK:
Top 7 kaasplank-missers
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
10 manieren om brood te kopen in Frankrijk

9 reacties op “10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk”

 1. Peter schreef:

  nu snap ik waarom ik nooit een cafe au lait krijg als ik die bestel.

 2. Marit schreef:

  Thanks! Ik ben afgelopen weekend naar Parijs geweest op zoek naar goede koffiebarretjes en heb Lomi ook bezocht. Wat een leuke top tent! Ik vond Strada Café en KB Cafeshop ook twee leuke aanraders (ik heb ze opgesomd op mijn blog mocht je geïnteresseerd zijn: https://www.siptheworld.nl/paris-coffee-tips/ ) Keep up the good work over jullie leuke tips in dit fantastische land!

 3. Denise schreef:

  Leuk! Ik heb ‘m ivm international coffee day net gedeeld op twitter. 🙂

 4. Rene schreef:

  Een café serré in Frankrijk is qua volume een Italiaanse espresso. Een Italiaanse ristretto is *nog* minder

  • Nicky schreef:

   Hoi René, dank voor deze aanvulling, je hebt gelijk, in Italië is een ristretto inderdaad heel ‘kort’, terwijl een café serré in Frankrijk nog de helft/bijna driekwart van een espresso-kopje vult. Daardoor is een authentieke ristretto qua smaak ws ook een tikje sterker dan een Franse café serré, maar ze komen aardig bij elkaar in de buurt.

 5. Jochum schreef:

  Een café au lait wordt ook wel een “renversé” genoemd (als in “koffie verkeerd”) en een café serré een “ristrette”.

 6. Martin Thijssen schreef:

  Mooi overzicht, dankjewel!

 7. L. op den Camp schreef:

  Duidelijke en zeer handige en bruikbare tips !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *