frankrijk.nl

Luxe lofts in een wijnlandschap

Josee vond de perfecte hide-away in de buurt van Montpellier op Domaine de Monteils, een oude wijnboerderij met lofts en appartementen die ver boven de standaard uitstijgen. Met het vliegtuig ben je er zo: net op tijd om in de Languedoc-Roussillon mee te genieten van de wijnoogst, die net weer begonnen is.

Als gast krijg je vooraf een routebeschrijving en dat is maar goed ook. Na Sommières (even stoppen daar, té leuk stadje om links te laten liggen) neemt het wijnlandschap de macht over de horizon. En ergens te midden van al dat groen flankeert een bescheiden bord de oprijlaan naar onze bestemming: Le Domaine de Monteils. Een soort minivesting, inclusief een toren en muren waarbinnen we diverse daken ontwaren.

domaine de Monteils

De verschillende gebouwen vertellen elk hun verhaal over de lange historie van dit complex. Gebouwd als klooster in de 9e eeuw. In de 14e eeuw woon- en werkplaats voor protestantse ijzersmeden (vandaar de uitkijktoren, om zich te beschermen tegen fanatieke katholieken in die tijd). En in de 18e eeuw getransformeerd tot wijnboerderij met aanbouw van paardenstallen en wijnschuur.

Design met een Provençaals sausje

Na jarenlange leegstand kocht het sympathieke homostel Frederic en Richard dit stukje vergane glorie. Zij hadden drie jaar lang gezocht en meer dan 60 objecten bekeken. Dit was waarnaar ze op zoek waren geweest: een plek met karakter, die ze naar eigen inzicht en smaak konden verbouwen tot luxe gîtes met comfort en privacy.

eigenaar Richard

Het woord gîte – dat in onze ogen staat voor een redelijk simpel vakantiehuis – doet te kort aan wat we zien als we worden rondgeleid. De 5 ruime appartementen hebben elk met een eigen opgang, een design-meets-Provence-inrichting en een privé-terras met jacuzzi. Wow!

Domaine de Monteils

De mooiste – eerlijk is eerlijk – is voor ons: Rêve d’Evan, een loft van 105 m2. Onder het gewelfde plafond heb je in één oogopslag zicht op de moderne keuken, de open badkamer, het grote ronde bed en de loungy living.

geweldige loft in Domaine de Monteils Languedoc

Het terras, biedt uitzicht op de grote tuin met een verleidelijk zwembad omringd door ligstoelen en hangmatten. Het idee alleen al dat we daar straks liggen is rustgevend! Gasten mogen gratis gebruik maken van de wasruimte, met wasmachine, droger en strijkplank. In elk appartement ligt een mooi boek met de leukste tips voor wat te doen, wat zien en waar te eten. Want het principe is verder wel zoals die van een echte gîte: geen ontbijt of diner, dat regel je zelf.

Zwembad

Insidertips van Richard en Frederic

Die vrijheid bevalt ons prima, want als we de lokale markt bezoeken met verleidelijke seizoensproducten hoeven we ons niet in te houden. En de eetadresjes die we op aanraden van Richard en Frederic aandoen, overtreffen onze verwachtingen. Zoals restaurant La Tour de Mole in Sauve, geweldig! Bovendien wijzen ze ons de mooiste route voor ons geplande bezoek aan het schilderachtige Saint-Guilhem-le-Désert. Dit soort insidertips geven een verblijf op Domaine de Monteils een extra dimensie!

Domaine de Monteils, gite rural de caractËre calme et ensoleillÈ en languedoc roussillon

Dat dit alles een succesformule is, blijkt wel uit de volle boekingskalender die we zien. Logisch want het voelt zalig om hier bij te komen van de drukte van alledag, op slechts 1 uurtje rijden van Montpellier. Maar tijdig reserveren is dus  aan te raden.

De lofts en appartementen in Domaine de Monteils zijn in het hoogseizoen alleen per week te huur, daarbuiten voor kortere perioden (op aanvraag). Prijzen vanaf €450 per week (de enige gîte zonder jacuzzi) tot €1550 in het hoogseizoen (de loft van 145m2 groot).

Info en reserveringen: www.domaine-monteils.com

PLUS +

– Rust en ruimte in authentieke setting.
– Sfeervolle en vooral brandschone inrichting.
– Wifi bij het zwembad!
– Prachtige omgeving.
– Alle gîtes zijn voor max. 2 personen (dus weinig kinderen rond het zwembad).

MIN –

– Alle gîtes zijn voor max. 2 personen (dus geen handig adres mét kinderen).
– Slecht telefoonbereik in de loft Rêve d’Evan (te dikke muren)

Tekst en beeld: Josee Schouten, Le Domaine de Monteils

Dit artikel verscheen voor het eerst op frankrijk.nl in september 2014.

Interior - living

5 reacties op “Luxe lofts in een wijnlandschap”

 1. Marco & Renate schreef:

  This Domaine is really fantastic, different gites with their own luxury style situated within a beautiful area. Perfect place to relax and enjoy where Richard and Frederique are the most wonderful hosts. Their continuous dedication and attention make you feel you’re the only guests on the premises!

 2. Rutger schreef:

  Prachtige beschrijving van een nog mooier “domaine”! Een heuse aanrader voor een zeer ontspannen vakantie! Wij komen er zeker nog eens terug!

 3. Dewalle schreef:

  Leuk artikel !

  T’is een fantastische, magic en betoverende vakantieplaats en de eigenaars zijn zo lief. Naast de handige gids, hebben wij veel dingen geleerd om onze reis te simplificeren.
  Dit jaar zijn wij voor het eerst op Domaine des Monteils geweest en wij zullenvolgend jaar terugkomen. We dromen er al van om de nieuwe Benjamin loft te testen!!!! Dewalle Ludo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.