frankrijk.nl

Shoppen in Toulouse

De historische binnenstad van ‘La Ville Rose’ heeft behalve culturele bezienswaardigheden ook veel leuke winkels. Mode, design, kookspullen: in de straten rondom het bekende Place du Capitole komen shoppingliefhebbers volop aan hun trekken. De insiderstips van Nathalie, die al jaren in de buurt van Toulouse woont.

Toulouse is een geslaagd voorbeeld van het Franse decentraliseringbeleid. Rond 1950 moedigden politici enkele grote landelijke industrieën aan om hun activiteiten niet in Parijs maar in provinciesteden te vestigen. Zo werd Nice het Silicon Valley van Europa en kwam de ruimtevaart- en vliegtuigindustrie naar Toulouse. Mede dankzij deze industrie is Toulouse nog altijd een rijke en levendige stad met veel winkels. En dankzij de vele studenten, zitten daar hippe adressen bij!

Toulouse Place des Carmes

De leukste winkelstraten

De meeste winkels van Toulouse bevinden zich in het compacte en grotendeels voetgangersvrije centrum. Dat strekt zich uit tussen de basilique Saint-Sernin (met haar wekelijkse vlooienmarkt) en Place des Carmes (waar je heerlijk buiten kunt eten). In hun midden ligt het Place du Capitole, het beroemde plein met historische panden van rode baksteen, waar je fijn koffie kunt drinken.

 Toulouse Place du Capitole

Rondom het plein liggen de grootse winkelstraten van Toulouse, zoals Rue Saint-Rome, een soort Kalverstraat. En het dichtbijzijnde Rue Alsace-Lorraine, met veel van de grotere winkels zoals Zara en Monoprix. In de straatjes die naar de Garonne aflopen zitten diverse trendy tweedehandswinkels zoals Groucho (rue Peyrolières) en The Vintage Family (zie onder). Om en nabij Place Esquirol en Place Saint-Etienne vind je de chiquere, originelere winkeltjes.

Favoriete adressen

The Vintage Family

Deze leuke tweedehandswinkel is alleen al de moeite waard voor de look van het verkopend personeel. De eigenaresse zelf ziet eruit als een baby doll uit de jaren 40! Hier koop je retro tweedehands en gegarandeerd authentieke stukken. Ook de prijzen zijn geweldig: voor 20 of 30 euro heb je al een uniek gebloemd A-lijn jurkje uit de jaren 60, knalgroen natuurlijk.

winkel The Vintage family in Toulouse

28, rue Lakanal, facebook.com/thevintagefamilytoulouse

Hall 2

Bij Hall 2 vind je de typische Franse vrouwenmode: elegant en minimalistisch. Ze doen hier nooit aan uitverkoop want ze verkopen gewoon altijd de hele collectie. Mooie, goedvallende basics!

winkel Hall 2 in Toulouse

32, rue des Marchands

Bec Fin

De evenknie van Hall 2, maar dan voor mannen. Slechts een deur verder. Vol met de semi-nonchalance waar de Fransen zo goed in zijn.

28, rue des Marchands

SLOW concept

Winkel met zeer trendy hedendaags design. Zoals originele meubels en dingetjes van duurzame of gerecyclede materialen gemaakt door ontwerpers uit de regio. Zoals een fauteuil van een papieren luchtzak die normaal wordt gebruikt om goederen te stutten in de zeevaart.

Slow concept store in Toulouse

10, rue Sainte-Ursule, slowconcept.fr

Les Puces d’Oc

Deze winkel bevindt zich in het ‘andere’ deel van Toulouse, dat gescheiden wordt door de Garonne: Saint-Cyprien. Als je dol bent op Franse brocante dan is dit absoluut top. Ze hebben ook een goede website trouwens: brocante-antiquite.fr/toulouse

Winkelen-in-toulouse-puces-d-oc

98bis, rue des Fontaines

Maison Habiague

Culinaire passie sinds 1864, hoe is het mogelijk! En al die jaren op hetzelfde adres, de eigenaren van Maison Habiague hebben er gewoon af en toe een boven-, beneden- of zijvertrek bij getrokken. Met resultaat: zelden zo’n overvolle winkel gezien! Kruip-door sluip-door, trappetjes op en af… Je kunt hier uren dwalen, alles aanraken, proberen, bekijken, bespreken. Op een tussenverdieping liggn de glimmende messen uit het wereldberoemde dorpje Laguiole, de grootste verzameling pannen van Le Creuset en ga zo door. Een speciale vermelding voor de relaxte, helemaal niet-pushy verkopers.

44, rue d’Alsace-Lorraine, habiague.com

TIP! Parkeer je auto in een van de vele parkeergarages in de binnenstad, die zijn schoon en niet duur. Probeer de parkings ‘Esquirol’ of ‘Capitol’ voor de centraalste ligging.

Toulouse

Gastblogger Nathalie van Veenendaal woont in de Lauragais, een mooie landelijke streek tussen Toulouse en Carcassonne, ook bekend als het Franse Toscane. Ze runt daar een op bijzondere manier ingerichtte B&B en een vakantiehuis, Domaine du Moment.

Beeld hierboven, brug over de Garonne: Karel van Herfden Beeld Places des Carmes: Thomas Plessis

LEES OOK:
Lunchen op de overdekte markt van Toulouse
Bijzonder spa in Toulouse: Terre de Pastel
Fenetra, beroemd taartje uit Toulouse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.