frankrijk.nl

Gare du Nord in Parijs wordt heel anders

Het bekendste treinstation van Parijs is anderhalve eeuw na de bouw te klein geworden. In 2016 gaat het station daarom drastisch veranderen. Zie hier impressies van het toekomstige stationsgebouw met een grote brasserie van een bekende Franse chef.

Romantisch en tijdloos voor de een, viezig en slecht onderhouden voor de ander. Liefhebbers en haters waren het er echter al een tijdje over eens: anno 2015 kan Gare du Nord wel een opknapbeurt gebruiken. Na de grootschalig renovaties van Gare de l’Est en Gare Saint-Lazare is daarom nu ook het station waar de Thalys aankomt in Parijs aan de beurt voor een grootschalige verbouwing.

Toekomstige Gare du Nord

Twee keer zo groot

Met 7.000 reizigers per dag heeft het station dringend extra ruimte nodig en ook het winkelgedeelte (nu een rommelige overloop van het ondergrondse RER-station) maakt een armzalige indruk. Beide problemen worden vanaf volgend jaar groots aangepakt door de Franse sterarchitect Jean-Michel Wilmotte (die ook het Rijksmuseum verbouwde). Binnen 7 jaar wordt het station twee keer zo groot, door een verhoogde aanbouw aan de achterzijde, over de sporen heen.

de nieuwe Gare du Nord

Veel meer winkels en een luxe brasserie

Ook komt er een nieuw winkelcentrum van 4.000 m2, dat dezelfde luxe uitstraling zal krijgen als het 2 jaar geleden aangepaste Gare Saint-Lazare. Dat station in de buurt van de grote warenhuizen volgde bovendien een trend die in alle grote stations van Parijs te zien is: in plaats van meer fastfood verschijnen er restaurants van grote namen uit de Franse gastronomie. Zo opende driesterrenchef Eric Fréchon in Gare Saint-Lazare zijn succesvolle ‘neo’-brasserie Lazare en krijgt Alain Ducasse een bistro in Gare Montparnasse.

nieuwe brasserie in de Gare du Nord

Ook  in Gare du Nord kun je straks eten bij een sterrenkok (au-revoir, kleffe stokbroodjes uit de kiosk naast het Thalys-spoor : -) – namelijk Thierry Marx, een bekende chef uit Bordeaux die naam maakte door zijn vernieuwende moleculaire keuken. Deze nieuwe brasserie wordt al in 2016 geopend, de vergroting van de aankomsthal start ook volgend jaar, maar de gehele renovatie zal tot 2023 duren. Overigens is er in de stationshal sinds enkele maanden ook al een kiosk met de zoete en hartige soesjes (choux à la crème) van een bekende patissier uit Parijs, Christophe Michalak (zie ook ons artikel: Trend in Parijs: soesje is de nieuwe macaron).

Projekt nieuwe Gare du Nord

Beeld/copyright: architectenbureau Wilmotte & Associés.

LEES OOK:
Neo-brasserie in treinstation Gare Saint-Lazare
12 authentieke bistro’s in Parijs
De Eiffeltoren heeft een nieuwe glazen vloer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.