frankrijk.nl

Wijn uit Nice, a nice wine!

Op nog geen 20 minuten van hartje Nice liggen de wijngaarden van Château de Bellet. En daar wordt wijn gemaakt die zelfs als huwelijkselixer werd geserveerd tijdens de bruiloftslunch van Prins Albert en Charlène!

Château de Bellet

Hoog tijd voor een bezoek en een wijnproeverij. Helemaal nu de oude kapel sinds juni 2015 officieel is omgedoopt tot het Maison du Vin, het informatiecentrum van de appellation Bellet. Op een prachtige plek ook, want dit 17e-eeuwse monument ligt midden tussen de 11 hectare wijngaarden van Château de Bellet. Hier begin je je bezoek dan ook met een bewegwijzerde wandeling door de biologische wijngaarden.

Wijngaarden van Chateau de Bellet in Nice

Strakke wijnkelder

Het plattegrondje met uitleg in het Frans en Engels leidt je langs de druiven stokken met Chardonnay, Le Rolle, de Braquet en La Folle Noire. De hoofdingrediënten voor respectievelijk de witte, rosé en rode wijn van het huis. Het vinificatieproces zie je in de cave. Deze hypermoderne kelder is direct onder de kerk gebouwd. Je loopt langs de grote stalen vaten waar het sap van de Braquetdruif rosé probeert te worden. In de volgende ruimte zien we  tientallen eikenhouten wijnvaten voor de rode en witte wijn in wording.

Van Godshuis naar Wijnhuis

De wandeling brengt je uiteindelijk naar de kapel die met respect voor de authentieke details is gerenoveerd en nu dienst doet als wijnshop. Onder het rijk beschilderde plafond een modern altaar met een selectie van de best-of wijnen. Op het console geen Mariabeeld, maar een magnum. En in de catacomben een wijnkelder annex proefruimte.

Wijngaarden in Nice - Chateau de Bellet

Voor het drinken de kerk uit

Maar voor ons gold: voor het drinken de kerk uit, want toen wij het Maison du Vin bezochten begin juni werd er nog hard gewerkt aan de opening. Dus vond onze proeverij buiten plaats. Wit, rosé en rood, in die volgorde. Smaakte als: elegant, karaktervol en robuust, in die volgorde. Ohlala, geen slobberwijntjes dus. Verre van dat. Deze serveer je bij een uitgebreide lunch of copieus diner. Met prijzen variërend van €16 (rosé) tot €29 (rood). Niet de goedkoopste uit de streek maar hé, dan heb je wel een very Nice wine!

Josee in Chateau de bellet Nice

Wij ontdekten dit wijnhuis vanaf het terras van onze B&B Villa Kilauea! Bezoek dagelijks mogelijk vanaf half juni. Rondwandeling en wijnproeverij (4 wijnen) €20 per persoon. Geen tijd en toch iets kopen? Wij vonden de rode het allerlekkerst! Meer informatie over Château de Bellet.

LEES OOK: 
10 mooie B&B’s in het achterland van de Côte d’Azur
De mooiste badplaatsen rond Nice
Romantisch hotel in het centrum van Nice

Tekst en beeld: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *