frankrijk.nl

Surfen, Suppen of biken in de Aquitaine

Nietsdoen is geen optie, als je naar de Zuidwestkust afreist. Want met zulke stranden, zo’n oceaan én een nieuwe fietsroute langs de kust zijn er genoeg mogelijkheden om actief te zijn, concludeerden Carole en Josee tijdens hun reis langs de Aquitaine kust.

Surf’s up

De rollende en vooral hoog opzwellende golven van de Atlantische Oceaan werken als een magneet op honderdduizenden surfers elk jaar. Biarritz heeft de naam bij de surfcrowd, Hossegor is jaarlijks de place-to-be tijdens de ASP World Tour maar ook Lacanau, Moliets, Mimizan, Ondres, Anglet, Guethary, Seignosse en Hendaye zijn geliefde surfspots. En dan vergeten we er vast nog een paar!

surfers de strand van Lacanau

Pura Vida Lodge: Nederlandse surfschool in Mimizan

Nederlanders vind je echt overal, zo ook in Mimizan, één van de surfmekka’s aan de Atlantische kust. Pura Vida Lodge ontleent zijn naam aan het Costa Ricaanse levensmotto; puur genieten! En het Nederlands/Belgische koppel Sven en Elles maakt dat waar in hun Lodge , dat als basis dient voor alle twintigers en ouder, die hier graag een surfstage willen doen. Mét Nederlandse surfleraren en elke laatste week van de maand een week voor dertigers.

Surfvakantie adres in Mimizan Plage

All-in packages met o.a. verblijf in de Lodge, ontbijt, 5 x avondeten, leenfiets, surfles en materiaal vanaf € 395 voor/naseizoen en € 665 hoogseizoen. Min. leeftijd 21 jaar. Meer informatie puravidalodge.com

Natural Surf Lodge: wat een plek voor een surfkamp!

In Seignosse ontdekten wij de Natural Surf Lodge, een eco-surfkamp voor beginners en gevorderden. Het is even zoeken want het ligt goed verscholen, op zo’n 15 minuten van zee. Maar wat een plek! Een oude boerderij met diverse bijgebouwen in een oase van groen. Oude bomen (check de boomhut!), een groot grasveld, een open schuur die nu dienst doet als chill-ruimte, en een serie vrolijk gekleurde kamers voor 2, 3 of 4 personen. Claire en Stephan, surfers in hart en nieren, wilden een eigen plek creëren die in lijn is met de surfers way of life. Een relaxte spot, waar je eenvoudig maar goed kunt slapen. Waar je – als je wilt – samen kunt koken in het grote huis en erna kunt chillen op de banken of aan de lange houten tafel in de tuin. Ook kun je opteren voor een dagelijks uurtje yoga. Want een goede balans op de golven vereist ook een goede balans tussen lichaam en geest..

Natural Surf Lodge in Seignosse

Relaxt sfeertje

Wij voelen ons meteen helemaal thuis op deze plek. Wat een zalig, laidback sfeertje! Een heerlijk gevoel van vrijheid-blijheid, maar wel met de structuur van dagelijkse lessen. Die vinden plaats bij hun Natural Surfschool, op het strand Casernes van Seignosse. Waar je overigens ook als buitenstaander surflessen kunt boeken of een surfplank kunt huren. In juli en augustus ligt de focus op tienergroepen (al of niet met de familie).

Surfkamp bij Natural surf Lodge in Seignosse

Prijs voor-/naseizoen vanaf €445, juli/augustus €515 tot €635 (6 nachten incl. ontbijt+les+materiaal). Korting voor families. Yoga les optioneel: €60 voor 5 sessies. Meer informatie: www.naturalsurflodge.com

SUP-ervaring in Saint-Jean-de-Luz

Stand-up paddling is de hype voorbij. In een beetje badplaats en zeker op de vele meren net achter de kust kun je tegenwoordig SUPPEN. Sterker nog, we zagen ook al een leuke variant in Cap Ferret: Yoga SUP.

Yoga SUPPEN in de Aquitaine

Als SUP-debutanten kiezen wij dit keer liever voor de basisdiscipline. Startplek: het brede hoofdstrand van Saint Jean-de-Luz. Een perfecte spot, want dankzij de zeebrekers vind je in deze baai rustig en kalm water. Wij hebben een afspraak met Romain. Ultieme surfboy. Is deze zomer gestart met een SUP-hut op het strand, waar je een board, wetsuit en peddel kunt huren en zelfs les kunt nemen.

Josee en Carole gaan Suppen in St.Jean-de-Luz

Hoezo les, vragen wij ons af? Want zo moeilijk kan SUPPEN toch niet zijn?

Wij oefenen wat basistechnieken op het droge en gaan vol verwachting het water in. Oei, dat wiebelt! Na ons eerste natte pak vinden we ons evenwicht op het board en steken met kinderlijk enthousiasme de extra lange peddel in het water. We volgen Romain die ons de baai uitloost, richting een rif waar de golven rollen. Nú snappen we de les-optie want hier wordt gesurft door SUPPERS! Het lijkt zo simpel en de techniek is als body-boarden: wachten op de golf, snel peddelen en zorgen dat je wordt meegenomen bovenop die golf. In ons geval werden we compleet opgenomen door het rollende water! Alle goede tips van Romain ten spijt. Maar het geeft wel een extra dimensie aan het SUP-boarden in Saint-Jean-de-Luz!

Suppen in St. Jean de Luz

Huur materiaal €15/uur €25/2 uur. Les van 1,5 uur €100/2 personen. Meer informatienf: www.evolution2-paysbasque.com

Fietsen over de Vélodyssée

Geen waterrat? Geen nood, dan is er altijd nog de fiets.. Vooral de streek Les Landes bezit een uitgebreid fietsennetwerk in het beboste achterland. Maar sinds 2012 kun je ook het spoor volgen van de Vélodyssée. Een fietsroute pal langs de Atlantische kust, van Bretagne naar Baskenland. In totaal zo’n 1200 kilometer, waarvan bijna 400 kilometer langs de Aquitaine kust. Ideaal dus voor een fietsvakantie. In de Gironde en Les Landes is de route vlak en makkelijk, geschikt voor iedereen. Maar het laatste stukje Baskenland schijnt pittiger te zijn, met meer hoogteverschillen. Wij houden het bij een bescheiden rondje van een halve dag in de contreien van Biscarosse. De route leidt ons langs het meer en dwars door de bossen. De bewegwijzering laat hier en daar nog te wensen over, maar het fietspad is goed en voor het grootste deel geasfalteerd. Dat geldt niet altijd voor de duinpaden, waar we de nodige kuilen moeten ontwijken en ook hier en daar flink op de pedalen mogen trappen. Hadden we toch gewoon de kustlijn moeten aanhouden 😉

Fietsen op de Velodyssée

We horen overigens graag ervaringen van lezers die wél het hele Aquitaine-traject van de Vélodyssée hebben gefietst. Klinkt als leuke uitdaging waar je de tijd voor moet nemen en dat hadden we nu net even niet.. volgende keer dan maar!

LEES OOK: Trendy slaapadresjes langs de kust van de Aquitaine 

Tekst en beeld: Josee Schouten, Yogasup beeld flickr/vikapproved.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *