frankrijk.nl

Meloenburgers uit Cavaillon

De Vaucluse heeft een heerlijk sappig streekproduct: meloen uit Cavaillon, bekend om zijn volle zoete smaak. Ze liggen weer volop op de Zuid-Franse markten en ook de lokale chef-koks weten er raad mee. In het gastronomische restaurant van ‘meloenengek’ Jean-Jacques Prévôt levert dat spannende dingen op.

Vraag een Provençaal wat de lekkerste meloen ter wereld is en er is maar één antwoord mogelijk. Meloen uit Cavaillon. En het is waar, veel sappiger en zoeter kom je ze zelden tegen. De vele zonuren en het klimaat van de Vaucluse spelen daarbij ongetwijfeld een grote rol. Het beroemde streekproduct heeft al veel chefs geïnspireerd tot gastronomische interpretaties. Rauw en gekookt. Want in de Provence is een meloen veel meer dan alleen een voorgerecht.

Meloenen uit Cavaillon

De meest opvallende onder hen is Jean-Jacques Prévôt, een flamboyante chef uit Cavaillon zelf. Zonder het willen is hij uitgegroeid tot een soort gastronomisch ambassadeur van de vrucht. Hij runt al 35-jaar hetzelfde restaurant in Cavaillon en in 2013 kreeg Restaurant Prévot een eerste Michelin-ster. Als kind van het terroir is Prévôt een grootverbruiker van lokale seizoensproducten, zoals truffel, wijn, saffraan en tomaten. Maar meloenen nemen bij hem een speciale plaats in. De chef bezit een verzameling met meer dan 600 meloen-gerelateerde objecten!) en hij experimenteert al sinds het begin van zijn carrière met hartige gerechten waarin meloen een glansrol heeft.

2-Restaurant-Prevot-Cavaillon-meloenburgers-in-de-Vaucluse Jean-Jacques Prévôt en zijn dochter Sandra Rose

Restaurant Prévot in de Vaucluse

Meloen met vis en vlees

Volgens Prévôt gaat de cavaillon namelijk ook prima samen met vis, zeevruchten en vlees – vandaar dat je bij hem bijzondere combinaties als ‘meloen met vissoep en kreeft’ of ‘fricassee met meloen en lamsvlees’ kunt proeven. Maar de absolute ster van zijn kaart is de ‘Mac Prévot’ (€24), een hamburger met meloen die in dit sterrenrestaurant met humor geserveerd wordt. Meloen op een broodje? Dat klinkt apart, maar de combinatie van meloenketchup, salade, gebakken foie gras, geroosterde meloen, uiringen en knapperige parmezaan, schijnt een echte smaaksensatie te zijn! Afhalen kan trouwens ook: voor €12 heb je een hamburger meloen-foie gras, voor €19 een hamburger meloen-kreeft, verpakt in :namelijk in een milieuvriendelijk wegwerpbakje, net als bij de MacDo’.

Meloen burger

Le Mac Prévôt: meloen, foie gras, parmezaanse kaas en artisjokken op een broodje

Zie hier meer informatie over markten en streekproducten in de Vaucluse. En hier meer over de meloenburgers en het restaurant van Prévôt.

Foto’s: Agne Lorente (beelden van restaurant Prévôt), Alain Hocquel (meloenen)

0-Restaurant-Prevot-Cavaillon-meloenburgers-in-de-Vaucluse2

1-Melon-Cavaillon-Vaucluse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *