frankrijk.nl

Puur Parijs bij bistro Chez Marcel

In een tijd waarin hippe hamburgerrestaurants als paddestoelen uit de grond springen in de hoofdstad, is het verfrissend om kleine bastions te ontdekken die immuun lijken voor elke overwaaiende trend. Proef het authentieke Parijs bij bistro Chez Marcel.

Op zoek naar een sfeervolle ouderwetse bistro in Parijs? Chez Marcel in de wijk Montparnasse, vlak bij metrohalte Vavin, is daar een prachtig voorbeeld van. Het kleine restaurant kan slechts 25 gasten verwelkomen, maar de bekendheid van dit adres om zijn geweldige ambiance is des te groter.

Restaurant chez Marcel in Parijs

Spendeer een avond Chez Marcel en je waant je in 1919, het jaartal waarop de teller van dit etablissementje begon te tikken. Het begon ooit als een bar waar arbeiders van de omliggende drukkerijen en voituriers van het nabijgelegen La Coupole – een grootse gelegenheid waar alles zo’n beetje gebeurde in die tijd – bijeenkwamen om een goed deel van hun salaris weg te drinken. In 1956 werd het plekje overgenomen door een zekere Marcel uit de Beaujolais die er een bouchon (Lyonse bistro) van wilde maken. En zoals het toen werd is het altijd gebleven.

Chez Marcel Oud & nieuw

Vroeger Marcel, nu Pierre

Tegenwoordig is het de charismatische Pierre die aan het roer staat, eveneens uit Lyon. Pierre ziet het als zijn roeping de traditionele cuisine van zijn thuisstad in stand te houden. Dat blijkt in letterlijke zin te zijn: de kaart die hij je voorschotelt is exact dezelfde als die van 1956 en de huidige kok bereidt deze gerechten al meer dan 30 jaar. Maar ruimte voor variatie is er ook: de dagschotels zijn elke dag anders en bieden een iets lichter en eleganter alternatief (veel vis en groenten) op de toch wat flinke en vlezige traditionele gerechten. Sla de desserts ook niet over, die zijn een feest! Het culinaire festijn wordt afgesloten met een uit het gebruik geraakt kruidenlikeur van het huis, dat ondanks de onschuldige, oma-achtige fles flink naar het hoofd kan stijgen.

likeurtjes

Bric-à-brac en sympa’ bediening

Het is een oertypisch restaurant en toch niet zoals alle andere. Een plek die je op een doorreis ontdekt en waar je elke keer als je in Parijs komt weer terugkeert. Wat maakt het verschil? Allereerst het decor, een bont geheel van affiches, bloemetjesbehang en bric à brac, waar je ogen de hele avond van rond kunnen gaan. Maar ook het ontvangst door de hartelijke Pierre en serveerster Charlotte, die ondanks de drukte nooit te beroerd zijn om even een praatje te maken – toch niet altijd évident, in Parijs. Maar ook de kwaliteit: alle ingrediënten afkomstig van eerlijke leveranciers, waaronder Jambon de Paris, de laatste hammaker die er in Parijs bestaat en die bekend is van de Eiffeltoren-afdrukken op zijn vlees.

Chez Marcel

Geklets tussen tafels

Een echt geslaagde avond is het volgens Pierre pas als een stamgast aan de praat raakt met een Amerikaanse toerist, of twee stelletjes van plek verruilen om even een babbeltje met een ander te maken en likeurtjes voor elkaar beginnen te bestellen. Wil je een anonieme avond à deux, dan is Chez Marcel misschien minder je adres. De tafeltjes staan dan ook zo dicht bij elkaar dat je alleen met een geheimtaaltje als het Nederlands kan vermijden dat iemand zich in je gesprek mengt. Maar ga je voor reuring in typisch Parijse stijl: reserveer vooral in deze bistro. Altijd een feestje!

bistro Chez Marcel

Chez Marcel,  Rue Stanislas, in het 15e arron. (let op, want er zijn meer Chez Marcels’ in parijs). Alleen doordeweeks geopend: maandag t/m vrijdag lunch (12.00-14.00 uur) en diner (19.30-22.00 uur). Lunchmenu voor €23, hoofdgerechten vanaf circa €25. Metro: Vavin of Montparnasse. Alleen telefonisch reserveren: +33 (0)1 45482994.

LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
5 heerlijke hotels op de Rive Gauche in Parijs

Tekst & beeld: Julia Fortuin (2019)

Julia Fortuin

2 reacties op “Puur Parijs bij bistro Chez Marcel”

  1. corinne Gindrey schreef:

    GEWELDIGE AVOND GEHAD! Leuke obers, fantastisch eten, we hebben een echt gezellige avond gehad! Bijzondere oude likeurs en drankjes (Suze) beschikbaar aan de bar! Bedankt voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *