frankrijk.nl

3 mooie fietsroutes in de Champagne

Josee weet het al langer: er zijn leuke fietstochten te maken in de Champagne-Ardenne. Na haar verkenning van het fietspad de Trans-Ardennes, zie hier 3 bijzondere routes door de natuur van de Marne, Haute-Marne en Aube.

Langs meren, bossen en wijngaarden

De drie zuidelijke departementen van de Champagne-Ardenne zijn een stuk vlakker dan de Franse Ardennen, maar de landschappen zijn er niet minder boeiend door. Terwijl je in de Marne uren achtereen kunt fietsen langs de wijngaarden van de Champagne heeft de Haute-Marne een sfeervol jaagpad langs het  Champagne-Bourgogne-kanaal dat vanaf Vitry naar Langres loopt, voordat het de grens met de Bourgogne overgaat. En in de Aube kun je de fiets pakken voor een lange tocht door het beschermde natuurgebied van het Lac de la Forêt d’Oriënt.

Verzy fietsen wijngaarden Champagne-Ar

Steeds meer fietsadressen

Niet alleen zijn de diverse landschappen de moeite waard, de Champagne-Ardenne heeft de afgelopen jaren ook flink gewerkt aan faciliteiten voor fietsers. Het netwerk van adressen waar je fietsen kunt huren breidt zich gestaag uit en er bestaan steeds meer etappe-adressen waar fietsers van meerdaagse tochten terecht kunnen voor een goed bed, een veilig onderdak voor hun fiets en leuke insidertips voor de omgeving. En met een steeds groter netwerk van Voies Vertes (vlakke fietspaden in groene gebieden, afgezet voor auto’s) zijn de meeste fietsroutes in de regio geschikt voor fietsers van alle niveau’s. Er bestaat inmiddels 450 km van dit soort fiets- en wandelpaden, die vaak over vroegere spoorwegtrajecten en jaagpaden lopen.

3 favoriete fietsroutes in de Champagne

1. Langs het Canal Champagne-Bourgogne (Marne/Haute-Marne)

Langs het Canal Champagne-Bourgogne

Meer dan 200 km aaneengesloten fietspaden over het vroegere jaagpad van het 19e-eeuwse verbindingskanaal tussen de rivier de Marne (in de Champagne) en de rivier de Saône (in de Bourgogne). Op deze Voie Verte geniet je van het zachtglooiende en veelzijdige landschap van de Haute-Marne (met bossen, goudgele graanvelden, dorpen met vakwerkhuizen) en het kanaal vol oude sluizen. Ook kom je langs Saint-Didier,  de stad waar Guimard zijn Art Nouveau-smeedwerkkunst liet maken, en vooral de laatste etappeplaats, het vestingstadje Langres (hierboven op de foto) is erg charmant. Lees ook ons artikel over het charmehotel la Source Bleu, pal aan deze fietsroute.

2. La Montagne de Reims: door de wijngaarden (Marne)

fietsen door de wijngarden

Bubbels & bicyclettes, ja hoor die gaan prima samen! Vanuit Reims kun je in een dag afdalen naar Epernay, de tweede Champagnestad van de regio, een fietstocht van 40 km. Daarbij kom je niet alleen langs wijngaarden en wijndorpen van de mooie Marnevallei, maar je kunt met een paar extra lusjes ook profiteren van de natuur van natuurpark La Montagne de Reims, met onder meer dichte beukenbossen in de omgeving van Verzy. Onderweg kun je (niet ver van de route, die is aangegeven met druiventrossen) je fiets bij een cave parkeren voor een proeverij bij een wijnboer. En in Epernay zijn de kilometerslange wijnkelders van beroemde champagnehuizen (oa Moët & Chandon, Pol Roger, Pommery) te bezichtigen, die onlangs door Unesco zijn gekwalificeerd als internationaal erfgoed.

3. De Grote Merenroute in de Aube

Merenroute

Ten oosten van de stad Troyes ligt de Vélovoie des Grands Lacs, een fietsroute van circa 42 km lengte naar de 3 meren van het Lac de la Forêt d’Oriënt. Met stukjes door bossen, langs smalle landwegen over dijken (en zelfs over een viaduct voor koeien!). Daarna rijd je over de oevers van de meren, met weidse uitzichten over het water, de strandjes, plezierhavens en de levendige natuur. Want als vogelparadijs, zwemt, fladdert en fluit het hier dat het een lieve lust is! Je kunt een rondje maken rond alledrie de meren (totaal circa 70 km) of vanaf Dienville, het noordelijkste plaatsje van dit natuurgebied, over D-wegen doorsteken naar het enorme natuur- en recreatiegebied van het Lac du DerChantecoq in de Haute-Marne, dat op 40 km afstand in noordoostelijke richting ligt.

Kaart van de Champagne-Ardennen met de grootste fietsroutes, klik hier.

LEES OOK:
Voie Verte Trans-Ardennes, de lange fietsroute in de Champagne-Ardenne
Fietsen langs de bronnen van de Meuse
Lac du Der, groene verrassing in de Champagne

Beeld: Geert Sneider (foto linksboven), Gerard Ferron (Kanaal en Langres), Michel olyjot (fietser met hond), Smilla4 (Troyes).

Eén reactie op “3 mooie fietsroutes in de Champagne”

  1. Die beuken in de Montagne de Reims zijn niet zo maar beuken, dat zijn knuffelbeuken, met wonderlijke vormen. Beslist een bezoek waard: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=3907

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *