frankrijk.nl

Verdwalen in het Pays d’Auge

Normandië op zijn mooist: gastblogger Sheelagh Alexander beschrijft haar ontdekking van het Pays d’Auge, een romantisch landelijke gebied midden in de Calvados.

Bij Normandië dacht ik altijd aan D-Day, woeste zee met lange stranden, weilanden met schapen en koeien en regen. Maar inmiddels weet ik dat deze Franse regio nog veel meer te bieden heeft. Tijdens mijn laatste bezoek ontdekte ik het Pays d’Auge een streek met glooiende heuvels en valleien, fruitboomgaarden, slingerende landwegen, kleine kastelen en dorpen met prachtige vakwerkhuizen.

Huisje in Calvados

Dit gebied is het makkelijkst per auto te verkennen. Bedenk van tevoren welke plekjes je wilt bezoeken, maar laat je zeker ook verrassen. Wij besloten om eerst naar Beuvron-en-Auge te gaan: volgens insiders één van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk.

Beaumontenauge dorpje in Normandie

Cider langs de weg

We volgden een hoofdweg, maar al snel zagen we langs de weg een handgeschilderd bord: cider! Deze lokale specialiteit wilden we graag proeven, dus we sloegen een landweggetje in. We reden en rijden maar, waren we ergens verkeerd gegaan? Na een paar kilometer kwamen we bij een kleine boerderij. Een paar kalfjes begroetten ons al en onze komst bleef gelukkig ook bij de boerin niet onopgemerkt. Zodra ze ons hoorde kwam ze aangerend en gooide ze snel haar winkeltje open.

Cider productie in Pays d'Auge

Het was eigenlijk nauwelijks een winkeltje te noemen: in een klein schuurtje stonden een paar flessen cider en calvados uitgestald, net als honing en confiture de lait (melkjam, een mengsel van melk, suiker en lokale specialiteit). We kochten een paar flessen cider, (Voor €3,50 per fles kun je daar geen buil aan vallen. Toch?) die later heerlijk bleken te zijn! Als je van cider houdt, dan kun je zelfs een ciderroute volgen – die is aangegeven met bordjes langs de weg. Dan kom je langs ciderproducenten die rondleidingen geven en proeverijen organiseren.

Beuvron-en-Auge

Via een omweg kwamen we aan in Beuvron-en-Auge. Een dorpje met authentieke vakwerkhuizen en overal plantenbakken vol prachtige bloemen: romantischer wordt het niet! En het kleine buitje motregen deed daar niets aan af. We waren er niet in de zomer en tja, ook dat is Normandië. Een lokale winkelier vertelde ons dat ze hier soms wel 4 seizoenen op één dag hebben.

Normandische dorpje

Ben je toch in de buurt, breng dan ook een bezoekje aan de stad Lisieux. Dit katholieke bedevaartsoord is na Lourdes het bekendste en meest bezochte van Frankrijk. Er staat een prachtige basiliek die in de eer van de heilige Theresia gebouwd is. Neem ook meteen een kijkje bij de kathedraal van het stadje. Normandië eenzijdig? Verre van! Ik kan niet wachten om de streek verder te gaan verkennen.

Dit is een artikel van gastblogger Sheelagh. Deze levensgenieter schrijft op haar eigen blog over travel, hotspots en happiness. Na een tijd vooral buiten Europa gereisd te hebben ontdekt ze nu hoe mooi het is dichter bij huis. 

Sheelagh Mairi

Tekst & beeld: Sheelagh Alexander (behalve beeld koe linksboven: EYE/SEE)

LEES OOK:
Top 10 bezienswaardigheden in de Calvados, Normandië
Boomhutten in het Pays d’Auge, vlak bij de kust

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *