frankrijk.nl

Roadtrip in de Aquitaine: Josee en Carole in een campervan

Hoe is het nou écht, vakantie in een hippe campervan? Puur vrijheid-blijheid of niet voor iedereen weggelegd? Josee en Carole testten een van de moderne kampeerbusjes van Black Sheep tussen Arcachon en Saint-Jean-de-Luz, al toerend langs de Atlantische kust.

Kampeertrends

Bij kamperen zijn er momenteel 2 trends:  glamping en campervanning. Het laatste is wellicht nog geen officieel woord, maar geloof ons, straks is het gewoon een werkwoord. “Wat gaan jullie doen op vakantie? Oh, we gaan lekker campervannen in het zuiden van Frankrijk.” Tijd dus voor onze eerste campervan-experience, want hé, we willen er wel over kunnen meepraten!

Campervans en campercars

Onze roadtrip begint in Bordeaux. Beter gezegd Amsterdam, want we pakken gewoon de directe vlucht van Easyjet naar deze wijnstad. Een taxi brengt ons vervolgens naar de buitenwijk Bègles, waar de campervans van Black Sheep op het droge staan. Deze jonge organisatie legt zich louter toe op het verhuren van volledig ingerichte campervans (een iets kleinere versie van een camper) en campercars met bases in Lyon, Genève, Marseille en Bordeaux.

Black Sheep Campervan in de Aquitaine

Klappen, schuiven, trekken

Tijdens de incheckprocedure wordt uitgelegd hoe de campervan in elkaar steekt. Nu willen wij blonde momentjes onderweg absoluut voorkomen. Dus bij deze tip 1: vraag tijdens de uitleg vooral of je alles meteen zelf ook even mag uitproberen. Zo laten wij op de parkeerplaats 2x het zonnescherm uit, creëren onze buitenzithoek met de tafel (die heel handig aan de binnenkant van de schuifdeur zit bevestigd) mét bijbehorende zonnestoelen (goed verpakt in de achterklep!).

En natuurlijk moet het dak uitgeklapt, om zeker te zijn van onze entree naar de slaapkamer. Ook vragen we onze verhuurder tijdens het demonstratiemoment heel lief of hij misschien alvast de keukenhoek kook- en spoelklaar wil maken, door het opendraaien van de hiervoor bestemde gasfles en waterpomp, handig weggestopt in een nagelonvriendelijk luik.

inspectie-black-sheep-campervan

Geen extra kampeerspullen nodig

Eenmaal onderweg besef je pas hoe compleet en vooral ingenieus die campervan is ingericht. Je hoeft dus ook geen aanvullende kampeeruitrusting mee te nemen, al vonden we bestek en serviesgoed aan de krappe kant. Wij hadden er wel voor gekozen om slaapzakken optioneel te reserveren. En zo zijn er meer extra’s die je vooraf kunt bestellen bij Black Sheep.

Help, vrouw achter het stuur

“Nou, dat wordt nog wat, om met zo’n ding te rijden, succes meiden!“ Echt, het vertrouwen van de achterban in onze chauffeurskwaliteiten was echt belachelijk rolbevestigend. Waarom denken mannen dat alleen zíj in busjes kunnen rijden? Deze Volkswagen-uitvoering is heel vrouwvriendelijk en uiterst comfortabel in zijn rijgedrag. Het is in het begin even wennen met schakelen, met lengte inschatten (grotere draaibocht maken) en vooral rekening houden met de hoogte (dus niet die overdekte parking van max. 1.80 meter hoogte inrijden, Josee!). En fijn is dat het busje aan alle kanten ramen heeft. Dus je kunt gewoon – net als bij een personenauto – even links/rechts en achterom kijken voor een dubbelcheck van naderend verkeer.

josee en carole rijden-in-een-campervan -frankrijk.nl

Reizen langs de Atlantische kust

Goed, tot zover het technische gedeelte. Hoe ging het in de praktijk? We zijn langs de kust van Arcachon zuidwaarts gereisd via Biscarrosse, Ondres, Biarritz en Saint-Jean-de-Luz. En onderweg kom je echt talloze campings tegen. Heel veel en veel héle grote. Niet echt ons ding. En we voelden ons ook niet echt geroepen om tussen andere campers te staan op een Aire Campingcar, alhoewel dat best handig is als je op doorreis bent of lowbudget reist. Je komt deze parkeerplaatsen al rijdend regelmatig tegen. Het betreft meestal een spot in het bos, langs de kust, met minimale voorziening van toilet, water en stroom waar je voor €6 à €8 kunt overnachten.

Road trip langs de kust van Aquitaine

Natuurlijk kun je ook in de vrije natuur staan. En dat is misschien wel de grootste plus van deze rollende reispartner. De campervan is lager dan 2 meter en dan mag je normaal gesproken in Frankrijk op de meeste openbare plekjes staan. Maar let op: de gemeente heeft het laatste woord dus check wel of er geen verbodsbord staat bij die mooie spot aan zee..

Bijzondere campings in Les Landes

Op zoek naar kleinschalige, minder toeristische en bijzondere campings belandden wij onder andere bij:

camping Maguire aan het Lac de Biscarosse

Biscarrosse – Camping Maguide, een kleine 2 sterrencamping direct aan het meer van Biscarrosse. Het grootste deel van het terrein is toebedeeld aan mobilhomes maar er is een aparte plek voor tenten, caravans en campers, mooi gelegen tussen de bomen. Leuk zijn de mobil beachhomes aan het strand! Hier bijna geen Nederlanders (?), maar wel volledig nieuwe sanitaire ruimtes bij de kampeerzone, zelfs extra koelkastverhuur mogelijk en de camping heeft een eigen strandje met een kek, en trendy restaurant met terras (net vernieuwd, foto linksboven). En nog een plus; je zit op 300 meter lopen van die andere, superleuke chill&lounge strandtent Histoires de.. (foto rechtsonder) Onze favoriete plekjes: nummer 187, 188 en 190. Kijk op www.camping-maguide.com

Lees ook: 3x glamping aan de meren van Les Landes

Camping Blue Oceaan in Ondres Plage

Ondres – Camping Blue Ocean
Ideaal gelegen, op 1 km fietsen van het strand (en vlak, in tegenstelling tot het veel bekendere en op een heuvel gelegen Camping du Lac). Bijzonder aan deze camping is het ecolabel. Denk zonne-energie, wateropvang, afvalscheiding, composteer-opties. Op het terrein ook een kippenren – waarin overigens een pauw met zijn veren pronkt – en een veldje met ezels, hoe schattig! In het restaurant louter biologische en lokale producten op de kaart. En geen autoverkeer op de camping, behalve bij in/uitcheck uiteraard. Daarnaast een fijn zwembad, speeltuintje, redelijk grote plekken tussen de pijnbomen en aardig receptiepersoneel. Fietshuur is hier ook mogelijk en in de zomer zijn er georganiseerde kinderactiviteiten. Clientèle voornamelijk Frans. Kijk op www.espaceblueocean.com

Lees ook onze impressies van de diverse badplaatsen langs de Aquitaine kust

Waar we echt heel blij van werden

Maar het mooiste van een campervan is toch vooral het vrijheid-blijheid gevoel. Onze stops op idyllische plekjes, midden in de natuur waren toch wel de ultieme kijk-mij-nu-eens-zitten momenten. Hoe gaaf is het om aan een fantastisch klein meer zoals l’Etang Blanc bij Seignosse neer te strijken voor een zalige lunch aan het water? Dat zijn de echte campervan-souvenirs die je een heel bevoorrecht gevoel geven!

Uit eten met de campervan

Een zwart schaap waarmee je gezien wilt worden

Wij reden in een Volkswagen California Confort van Black Sheep. Geschikt voor maximaal 4 personen (extra slaaptentje bestellen kan). Prijs vanaf € 82/dag (ook weekprijzen), incl. 200 km/dag. Zij bieden ook kleinere campervans, inclusief een stoere 4×4 auto met tent op het dak! Meer info op www.blacksheep-van.com

Black sheep camper

Easyjet vliegt deze zomer dagelijks van Amsterdam naar Bordeaux en ’s winters 4x per week. Reken een kleine 2 uur voor de vlucht. Tarieven vanaf € 25,38 enkele reis. Mogelijkheid om campervan op te halen/af te leveren op de luchthaven tegen toeslag.

Op de site van Zuidwest-Frankrijk.nl vind je tal van handige reispagina’s  waaronder een campingoverzicht en een overzicht van camper-staplaatsen.

Tekst en beeld: Josee Schouten

LEES OOK:
Elke badplaats anders aan de Aquitaine kust
Sam’s Beach Art in Biarritz
Thomas Renaud, neopreen couturier in Biarritz

3 reacties op “Roadtrip in de Aquitaine: Josee en Carole in een campervan”

 1. Gerrit Eshuis schreef:

  Beste,
  Een leuke site. Zelf rijd ik ook met plezier in een vw california.
  Vraag: op welke plek staat jullie camper op onderstaande foto.(13-06-2015)
  Met vr.gr. Gerrit Eshuis

  • Josee schreef:

   Hi Gerrit, welke foto bedoel je? De eerste fotocompilatie is Camping Maguide in Biscarosse en de tweede compilatie van Blue Ocean..Verder foto’s van picknick en mooie uitkijkjes onderweg..

 2. Josee schreef:

  Wil je meer praktische tips over een campervakantie in Frankrijk, lees dan ook het artikel op Hurktoilet: http://www.hurktoilet.nl/camper-frankrijk.php

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.