frankrijk.nl

Wetsuit-couture uit Biarritz

Neopreen als inspiratiebron voor kleurrijke mode op het droge. Thomas Renaud, ondernemende duizendpoot én surfer, gebruikt het materiaal van wetsuits voor leuke jasjes, tassen en veel meer. Een ontmoeting met een inspirerende Fransman.

Van wetsuit naar designoutfit

“Zal ik je mijn surfpak laten zien?” Hij wacht ons antwoord niet eens af en komt enthousiast met een kleddernat (sorry, net gesurft!) beige surfpak aanlopen, volledig bedrukt met vrolijk gekleurde papagaaien. Als surfer in hart en nieren ergerde hij zich groen en geel aan het monotone beeld op de surfstranden. “Zwart of grijs, hoe saai! Dat moest anders kunnen dus ging ik me verdiepen in de materie (neopreen) en de mogelijkheden om te kleuren. Hiervoor ging ik zelfs naar Madagascar waar veel ateliers zijn. In 1996 lanceerde ik de eerste gekleurde wetsuits onder het merk Combhard. Al snel gevolgd door andere producten zoals tassen, jassen – van stoer tot elegant – , badmatten, placemats etc.”

Thomas Combhard in zijn atelier

Tassen, zitzakken en poefjes

“Ik begon het neopreen met leer te combineren, wat leidde tot een collectie van hand- en reistassen onder de naam BBundle.  Van het restmateriaal laat ik nu zitzakken en poefjes vervaardigen.  Beetje vintage stijl, geheel in lijn met de trends van nu.”

Carole showt Neopreen couture - verschillende gekleurde wetsuits

Surfschoenen met printopdruk

Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Zo ontdekte Thomas recentelijk een techniek in Azië, die printbedrukking op neopreen mogelijk maakt. Een nieuwe inspiratieboost voor deze toch al Alle Dagen Heel Druk ogende dertiger! Hij toont ons vol trots de surfschoenenlijn: Wetty’s (ook geschikt voor Cote-lijnen, red.). We zien wetshoes met allerlei grappige opdrukken, zoals die van echte voeten met gelakte nagels, of puur het voetskelet.

Wetty surfschoenen uit Biarritz

Espadrilles

Maar we zijn er nog niet… hij neemt ons bij de hand naar zijn atelier, naar een grote kartonnen doos. “Kijk, als je dan uit het water komt dan glip je zo van de Wetty in je neopreen espadrille! Ik heb hier net de eerste modellen binnen in allerlei verschillende printuitvoeringen!”

Maar ademt dat wel, vragen wij ons af? Als duiker ruik ik in gedachten al de geur van wetshoes waarin je net iets té lang op het droge hebt gelopen.. “Jaja, dit is 3 mm dun neopreen met microgaatjes, dus dat ventileert. En dit materiaal rekt mee dus dat zit comfortabeler dan de traditionele espadrille met katoen. De leren hiel zorgt voor stevigheid en stabiliteit tijdens het lopen.”

espadrille-combhard

Past ie?

Wij nemen graag de proef op de som, duiken in de doos, zoeken onze maat en paraderen door de gang. Oeps, als we de voet afzetten bij het nemen van een stap dan glijdt de espadrille als vanzelf uit…niet handig. Thomas heeft blijkbaar tot nu toe alleen de espadrille uitgeprobeerd bij mannelijke modellen. Tja, wil hij met ons (we zijn zo vrij namens alle vrouwen te spreken) op goede voet willen staan zal hij daar toch echt nog even aandacht aan moeten schenken, voordat een en ander in productie kan gaan.. (graag gedaan!) Maar daarom zijn dit ook nog prototypes. Enfin, we zijn benieuwd!

De collectie

Nieuwsgierig naar zijn collectie? De tassen vind je op www.bbundle.com, kijk voor de kleding en meubilair op www.combhard.com of op Pinterest.

De Wetty’s zijn binnenkort in Nederland bij Hartbeach surfshop in Scheveningen en meer verkooppunten volgen. Voor de overige producten moet je toch echt naar Biarritz, waar ze te koop zijn in de boutique La Petite Biarotte, 74 Rue de Gambetta (tijdelijk gesloten).

Oja, bijna vergeten; hij biedt ook neopreen hoesjes voor de Go Pro. En hadden we die maar gekocht, want de volgende dag verdween de onze tijdens het SUPPEN naar de bodem van de oceaan…

Go-Pro-Hoesje-Combhard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *