frankrijk.nl

Sam’s strandkunst in Biarritz

Sinds een aantal jaren heeft Biarritz er een nieuwe kunstvorm bij: Beach Art. Wij gingen op zoek naar de maker van de megagrote tekeningen op het strand en hadden een inspirerende ontmoeting met Sam Dougados. 

Beach-Artiest Sam Dougados in gesprek met frankrijk.nl

We treffen Sam bij Plage des Basques, hét surfstrand van Biarritz, bekende badplaats in de Aquitaine, aan de zuidwestkust van Frankrijk. Geruite blouse, grijze bermuda, baseballpet en een grote zonnebril. We hebben hier te maken met een relaxte vent (38 jaar) die gek is op surfen én op kunst. En dat laatste ligt mede aan de bron van een totale life change, die 7 jaar geleden tot stand kwam door – even snel door de bocht gezegd – van een nadeel een voordeel te maken.

Het leven is wat je ervan maakt..

Sam is daar het levende voorbeeld van. Als Elzasser (Straatsburg) trok hij 15 jaar geleden naar Biarritz en kreeg daar een baan als receptionist bij een jeugdherberg. Hij was altijd al gefascineerd door de wereld van het water en raakte in de ban van het surfen. In 2008 verloor hij zijn baan, raakte zijn vriendin kwijt en kwam in de WW. Zijn 2 passies hielpen hem weer uit het dal: surfen en kunst.

Sam-Dougados-BeachArt-Biarritz.jpg

Ben je eerder surfer of kunstenaar?

“Surfen is mijn passie, kunstenaar is mijn beroep. Toen 7 jaar geleden de grond onder mijn voeten wegzakte, besloot ik mijn hart te volgen en mijn artistieke talent verder te ontwikkelen. Ik had ooit wel eens geëxposeerd maar niet echt groots. En let wel, ik ben autodidact, heb nooit de kunstopleiding gedaan. Ik verdiepte mij in allerlei technieken, van schilderen tot beeldhouwen. Dit alles nog zonder een vooropgezet plan voor de toekomst.”

BeachArt-Sam-Dougados-Biarritz-fc.jpg

Het strand als immens schildersdoek

“Totdat ik een tv-documentaire zag over strandtekeningen. Dat inspireerde mij om zelf wat te gaan uitproberen, hier op het strand van Biarritz. Al bij mijn eerste poging kreeg ik veel reacties van strandgangers  (het was juli, druk, dus eigenlijk niet handig). Ik ging de volgende dag weer aan de slag en daarna weer .. Zo leerde ik heel snel de do’s & dont’s van tekenen in het zand. Een mini-harkje is mijn enige gereedschap om de patronen te creëren.

BeachArt-Sam-Dougados-Biarritz-zw.jpg

Wereldkampioen Beach Art

“Het was puur een hobby, totdat ik besloot om mijn creaties te fotograferen. Ik realiseerde mij dat ik deze beperkt houdbare kunst nu kon delen met een veel groter publiek. Ik gebruikte hiervoor een speciale druktechniek op aluminium platen. Al snel volgde er exposities, kreeg ik aandacht van de pers en nu word ik gevraagd door bestemmingen in en buiten Frankrijk om daar de kunst van Beach Art te laten zien. Ben zelfs wereldkampioen geworden! Klinkt groots, maar zoveel strandkunstenaars zijn er nog niet ;-). Ik kan er nu van leven, het strand is mijn kantoor én ik kan mijn 2 passies perfect combineren. Dus wat wil je nog meer? La vie est belle!

Maar vind je het niet erg dat je kunstwerk in luttele uren door de zee wordt verzwolgen?

Ach, ik leef met de gedachte van de fotograaf Robert Doisneau: «La beauté, pour être émouvante, doit être éphémère. »  (Vluchtigheid toont de ware emotie van schoonheid, red.)

Beach-Art-Expositie-Sofitel-Biarritz

De foto’s van Sam zijn in Biarritz te zien in o.a.:

Sofitel Miramar in het Thalassocentrum – gehele jaar

Restaurant Le Surfing – gehele zomer – 9 Blvd Prince des Galles (bij strand Plage des Basques)

Cour Interieur – Rue Victor Hugo- gehele jaar

En in Bordeaux bij het Institut Culturel de Bernard Magretz (14/5 – 15/06/2015)

Of ga naar zijn site: www.sam-dougados.com, Facebookpagina: www.facebook.com/samdougados of Instagram @dougasam

LEES OOK:  GROETEN UIT… Aquitaine van Josee en Carole

Beeld: ©Josee Schouten  BeachArt foto’s: ©SamDougados

Eén reactie op “Sam’s strandkunst in Biarritz”

  1. Saskia schreef:

    Ik wil Sam Dougados uitnodigen samen een klein kunstwerk op het strand in NL te maken! Ik houd net als hij enorm van het strand. Het is bij mij om de hoek namelijk bij het kunstenaarsdorp Bergen NH. Bergen aan Zee! Kan ik via de redactie met hem in contact komen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *