frankrijk.nl

Met een mini-budget naar Parijs

Voor 38 euro op en neer naar Parijs, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet? Esmee en Merel testten de OUIBUS die voor budgetprijzen van Amsterdam naar de Lichtstad rijdt. En ook tijdens de stedentrip lukte het de meisjes om minimaal te spenden.

Met weinig geld een fantastisch weekend beleven in Parijs, is dat mogelijk? Onlangs reisde ik samen met mijn vriendin Merel naar de Franse hoofdstad om dàt te testen! Voor de reis zelf kozen we voor OUIBUS, de touringcaroperator van de Franse spoorwegen, die sinds kort voor lage prijzen van Amsterdam naar Parijs rijdt. De standaardprijs voor een enkele reis is €35 tot €45, maar er zijn ook actietarieven van maar €19. Er zijn andere busmaatschappijen die het voor vergelijkbare prijzen doen (Megabus, Eurolines), maar OUIBUS won het op papier qua comfort en dat is niet onbelangrijk bij een 7-urige busrit…
minibudget-naar-parijs-idbus-collage1

Veel beenruimte voor weinig

Onze busreis begon netjes op tijd, stipt 8.00 uur reden we weg vanaf Amsterdam Sloterdijk. De eerste uren gebruikten we voor een extra ochtenddutje: prima te doen, want de temperatuur in de bus was prettig en van de medepassagiers (voornamelijk jonge stellen tussen de 20 en 30) hadden we geen last. Ook de stoelen waren comfortabel: verstelbaar en zoals beloofd met genoeg beenruimte. Andere pluspunten aan boord vonden wij de stopcontacten (1 per 2 stoelen) en de gratis Wifi. Daardoor konden we ons weekend onderweg alvast een beetje plannen, al moet ik wel zeggen dat de internetverbinding tijdens de hele reis opvallend traag was.

goedkoop naar Parijs mini-budget stedentrip

Na 7 uur en 10 minuten aan de Seine

Ook zijn er wc’s aan boord, dus we misten het niet dat de bus verder geen tussenstops maakt (behalve in Brussel of Lille, voor het ophalen en afzetten van passagiers). Exact volgens schema kwamen we 7 uur en 10 minuten later aan in Parijs, aan de oostkant van de stad, vlak bij metrohalte Bercy. Vanaf daar waren we vrij snel in ons leuke appartement in Montmartre waar we helemaal gratis verbleven dankzij huizenruil via Nightswapping (waarover meer in een volgend artikel!).
goedkoop naar Parijs mini-budget stedentrip

Goedkoop genieten van Montmartre

Omdat we moesten wachten op de buurvrouw die de sleutel had en pas laat thuiskwam, besloten we vrijdagmiddag eerst de buurt te verkennen. Dat kost tenslotte niets! Montmartre bleek een hele leuke wijk. We slenterden rond tussen de Sacré-Coeur en Rue Lépic en langs alle leuke winkels rond Place des Abbesses. In een tweedehandswinkeltje heb ik voor maar €30 een trenchcoat uit de jaren 70 op de kop getikt. En behalve de diverse duurder uitziende terrassen in Montmartre, zagen we ook genoeg eetcafeetjes met studentenprijzen, zoals Un Zèbre à Montmartre (waar we het lekkerste chocoladetaartje ooit aten!).

goedkoop naar Parijs mini-budget stedentrip

Studentenkorting en veel fietsen

De volgende dag gingen we naar de expositie van Jean-Paul Gaultier in het Grand Palais. Met studentenkorting kostte die maar €10. En we hadden het nog goedkoper kunnen maken door naar de vaste collectie van een museum te gaan, want die zijn in Parijs vrijwel allemaal gratis voor jongeren onder de 26. Daarna sprongen we op de fiets, want een Vélib pakken, dat is een andere manier om van Parijs te genieten zonder veel geld uit te geven! We raceten langs de Eiffeltoren en over de Champs-Elysées en we zagen ontzettend veel van Parijs in een korte tijd.

goedkoop naar Parijs mini-budget stedentrip

Hoofdgerecht voor 12 euro

’s Avonds gingen we weer op zoek naar een leuk en niet al te duur restaurantje in Montmartre. Uiteindelijk kozen we voor Il Piccolo, een tip van het meisje van wie we het appartement leenden. Een gezellig, superlekker en inderdaad niet duur Italiaans restaurant (gemiddeld €12 voor een hoofdgerecht). Dus toen we zondagochtend in de bus terug onze uitgaven berekenden, viel het totaal ons heel erg mee. We hadden zelfs nog beter op het budget kunnen letten, maar ja, Parijs heeft ons toch weer verleid…!

goedkoop naar Parijs mini-budget stedentrip
Onze uitgaven in Parijs
Busretour  OUIBUS: vanaf €38 p.p.
Logies (via Nightswapping): €0 p.p.
Eten & drinken (zakje macarons, fles Clairette de Die, 2x ontbijt, 2x avondeten en 2x lunch): €99 p.p.
Rest (expositie Jean-Paul Gaultier en diverse aankopen): €45 p.p.
Totaal: €182 p.p.

ZIE HIER HET FILMPJE VAN ESMEE & MEREL:

OUIBUS rijdt 4x per dag (8.00 uur, 10.30 uur, 14.00 uur, 23.00 uur) vanaf Amsterdam Sloterdijk naar Parijs Bercy (12e arron.). Vanaf half juni 2015 komt Rotterdam CS daar bij als Nederlandse opstapplaats. De vertrektijden vanuit Parijs zijn ongeveer hetzelfde als de heenreis vanuit Amsterdam. Prijzen: €35-€45 voor een enkele reis, en af en toe geldt er een actietarief van €19/enkeltje. Minpunt: reserveringen bij OUIBUS zijn mogelijk tot maximaal 1,5 maand van te voren. En nog een minpuntje: de lange reistijd van 6.45 uur – 7.10 uur (afhankelijk van het traject). Maar stipt zijn de bussen in elk geval wel: uit de realtime reisinformatie op de website van OUIBUS konden wij opmaken dat de bussen bijna altijd op tijd arriveren, zo af en toe komen ze zelfs 20 minuten te vroeg aan! Meer informatie: www.ouibus.com

Dit is een bijdrage van Esmee Louwman, gastblogger voor frankrijk.nl en 3e jaars student aan de Hogeschool voor de Journalistiek. Ze is jong, nieuwsgierig en houdt van reizen en lekker eten.

Esmee Louwman

Foto linksboven: CC Moyan Brenn

LEES OOK:
TOP5 goedkope hotelletjes in Parijs

2 reacties op “Met een mini-budget naar Parijs”

  1. Travers schreef:

    Merci pour cet article et la bonne adresse iDBUS que je ne connaissais pas. Je viens ce matin de réserver un aller et retour pour mon fils 🙁

    A ne pas oublier pour la prochaine fois

  2. Merel de Vries schreef:

    Wat een ontzettend leuk artikel ! en heb ontzettend genoten van het filmpje, geeft een perfecte indruk van hoe het weekend was ! Kan het iedereen aanraden, zo low budget een weekendje parijs doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *