frankrijk.nl

GROETEN UIT… Villandry

Wijnproeven én kinderen blij houden, in de Loirevallei is dat geen lastige combinatie. Nicky was een weekend in de buurt van Tours en genoot er van wijnen, kastelen en van een grote speeltuin op de oever van de rivier.

Groeten uit Vouvray en VillandryHa Josee & Carole,

Een kaartje uit de omgeving van Tours, waar we een weekendje weg zijn met vrienden uit Parijs! Hoofdmissie: wijn proeven en inslaan bij diverse wijnboeren in Vouvray en tegelijkertijd zorgen dat 4 jonge kinderen het naar hun zin hebben. Een ambitieus plan, maar we zijn een heel eind gekomen! Zaterdag om 10 uur ’s ochtends al een eerste proeverij, vooral vouvray pétillant, een droge wijn met bubbels. (Er zijn vervelendere manieren om de dag te beginnen :- ) De kinderen keken intussen hun ogen uit want de wijnkelders zijn zoals je veel ziet in dit gebied ‘troglodiet: direct uit de rotsen van tufsteen gehouwen. Sfeervol en spannend om te zien!

Daarna een pauze in ons wijnprogramma met een bezoek aan een van de beroemde Loirekastelen. Te veel om uit te kiezen hier, maar na Chenonceau en het kasteel van Amboise in eerdere jaren, viel onze keuze dit keer op Château de Villandry. Wow. Spec-ta-cu-lair. Ik kende de foto’s maar in het echt nog 10x indrukwekkender. De tuinen zijn gigantisch, prachtig onderhouden en zo vroeg in het voorjaar was er nog bijna niemand. Overal narcissen, hyacinten, bloesems, fonteinen en perfect gesnoeide heggen… Kinderen door dolle heen, wij ook. En binnen is het kasteel ook heel mooi.

Het wijnthema hebben we die avond voortgezet in het vakantiehuisje dat dankzij de grootouders van onze vrienden een goedgevulde wijnkelder heeft. Geitenkaasjes uit Sainte-Maure en Selles-sur-Cher erbij, perfecte combinatie (wat de andouillette van de lunch hielp vergeten, die worst van orgaanvlees blijf ik toch ’n beetje moeilijk vinden, yak..).

tours-lululand

Zondagochtend nog een wijnproeverij dus ’s middags was het weer de beurt van de kinderen. Met lichte aarzeling gingen we naar Luluparc, een grote speeltuin in Rochecorbon, direct naast de Loire. De vele opblaasbare springkussen en glijbanen doen in ‘t begin inderdaad pijn aan je ogen, maar al snel bleek het ook een gezellige en beetje kneuterige plek, met een ouderwetse guinguette aan het water, waar de hele zomer concerten en dansfeesten gehouden worden. Bovendien vraag ik me af wie er uiteindelijk nou het meeste van de skelterbaan genoten hebben: de kinderen of de papa’s?

 Tot snel, zonnige lentegroet uit Vouvray en Villandry!

Nicky

Groeten uit Vouvray en Villandry

 Tekst & foto’s: Nicky Bouwmeester (behalve beeld linksboven: CC Pierre J.)

LEES OOK:
Château du Rivau, prachtig onbekend Loirekasteel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *