frankrijk.nl

Durf jij dit..? IJskicks in Val Thorens

Carole overtrof zichzelf weer eens, met 2 adrenaline-verhogende activiteiten tijdens haar wintersportvakantie in Les 3 Vallées. Niets voor koukleumen, da’s zeker, en ook je zenuwen worden aardig op de proef gesteld.

sneeuwandelen naar ijsduik in val thorens

IJsduiken in een bergmeertje

Aan een ijsduik in Val Thorens gaat eerst een stevige sneeuwwandeling vooraf. Met z’n tienen ploegen we op sneeuwschoenen door de poedersneeuw, vanuit het skidorp tot aan het Lac du Loup op 2.035 meter. Dat blijkt een heerlijk stille plek in de natuur, alleen de meest avontuurlijke skiërs komen zo ver buiten de piste. Bij een berghut met rokende schoorsteen wachten drie duikleraren ons op. Instructeur Pedro legt ons langzaam uit (in het Frans en het Engels) wat ons te wachten staat tijdens de duo-duik van 20 minuten. We trekken droogpakken aan (waaronder je een deel van je kleren aanhoudt), waterdichte handschoenen en zwemvliezen.

ijsduiken in Val Thorens

De zenuwen komen op

De instructeurs helpen ons daarna bij het opzetten van onze maskers en het omhangen van de flessen. En nu beginnen de zenuwen een beetje op te spelen. Vervolgens laten we ons één voor één samen met onze instructeur door het gat zakken en afhankelijk van je niveau laat hij je meer of minder vrij rondzwemmen onderwater. Het ijs is behoorlijk dik op het moment dat wij er zijn en door het pak verse sneeuw er bovenop is het zicht onder water niet heel groot. Om die reden (en ook voor de veiligheid) zijn er een stukje verderop nog 2 grote gaten gemaakt. Prachtig: het zonlicht schijnt als een grote zaklamp door de gaten!

ijsduiken in Val Thorens

Spel van licht en luchtbellen

Hoewel duikervaring niet vereist is, lijkt het met toch wat te spannend als je nog nooit gedoken hebt. Dat donkere gat is al best eng, dus het lijkt me  fijner zonder verdere beginnersstress te kunnen profiteren van de wereld onder het ijs. Want daar gaat het allemaal om: door alle luchtbellen en de lichtstralen is het een magisch gezicht! In het voorjaar zie je vast nog meer en moet het nog indrukwekkender zijn. Maar ik en mijn partner Guido vinden het in alle opzichten een bijzondere en originele ervaring.

Zie hier ook een filmpje van onze ijsduik in Val Thorens.

Wandeling en ijsduik vanaf €140 via Evolution2. Elke woensdag, vertrek 8.30 uur, retour rond 15.30 uur. Meer informatie: evolution2-valthorens.com

ijsrijden in Val Thorens

The Ice Driving  Academy

Een paar dagen later waag ik me aan een andere uitdaging: ik  – iemand die normaal eigenlijk alleen de fiets pakt – zit ineens achter het stuur van een Mini Cooper, op de Trophée Andros, een ijscircuit voor professionele coureurs. Tijdens de 2 demonstratierondjes van mijn stoere en kalme instructeur ziet het er allemaal heel makkelijk uit. Maar als ik zelf achter het stuur zit, glibber ik toch een paar keer bijna van het circuit af. Oh help, die mooie Mini…! Maar mijn instructeur geeft duidelijke aanwijzingen en al na het eerste rondje heb ik een paar belangrijke reflexen onder controle. En een kwartier later stap ik zelfs als een trotse chauffeur het circuit af. Daar krijg je zelfvertrouwen van! En nu maar hopen dat het geleerde me te binnen schiet als ik op een ijzige dag autorijd in Nederland…
Vanaf €90/10 minuten. Je kunt behalve met een Mini Cooper ook per Clio, Mitsubishi of een kart het circuit rijden.  Meer informatie: www.icedrivingacademy.com

tyrolienne tokkelbaan in val thorens

Wordt vervolgd! Met La Tyrolienne

Een derde spannende activiteit in Val Thorens is de Tyrolienne, de hoogste tokkelbaan ter wereld. Ik ben 2 keer gaan kijken maar telkens was hij dicht vanwege werkzaamheden. Jammer, want de locatie is prachtig en met bijna 100 km/uur door de lucht vliegen lijkt mij een mooie ervaring. Maar dat wordt dan mijn adrenalinekick voor het volgende seizoen, à suivre!

Tekst en beeld: Carole Goelitz

tyrolienne tokkelbaan in val thorens

LEES OOK:

Durfmomentje in Chamonix

Wintersport maar dan anders. Non-ski-activiteiten in La Rosière

Sterrenrestaurant op 2300 meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!