frankrijk.nl

Hilarische belevingen van ex-hoteliers in de Gers

Peter Schoenmaker en zijn vrouw Janneke wonen sinds 2001 in het Zuidwesten van Frankrijk. Daar runden ze bijna 10 jaar een luxe B&B in de buurt van Tarbes. Over deze veelzijdige ervaring schreef Peter twee zeer geestige boeken. Tegenwoordig geniet het stel in rust van het plattelandsleven vlak bij Marciac, een stukje noordelijker in de Gers.

Ooit hadden Peter en Janneke Schoenmaker een prachtig minihotel in een grachtenpand in Haarlem. Maar tijdens een vakantie in de Gers, 14 jaar geleden, ontdekten het stel dat deze Zuid-Franse streek een wel heel bijzondere charme heeft. Hun coup de coeur liep al snel uit de hand door de aanschaf van een kapitale oude boerderij die ze verbouwden tot een chambres d’hôtes.

Hun vorige huis

Mooie anekdotes over hun gasten en de Franse campagne

Hun ontmoetingen met Franse bouwvakkers, dorpsbewoners en excentrieke gasten leverden zoveel mooie anekdotes op dat oud-reclamemaker Peter ze verwerkte in twee succesvolle boeken. Als eerste verscheen Je maakt wat mee als hotelier (2013) en eind vorig jaar is De hotelier maakt weer wat mee (2014) gepubliceerd. De grappige verhalen (met hoog Fawlty Towers-gehalte) over het leven op het Franse platteland zijn ook al in het Engels vertaald en als het een beetje meezit komt er zelfs een Britse televisiebewerking.

Illustratie van Andrea Kruis

Met illustraties van Andrea Kruis

Peter werkt in elk geval al aan een tv-script, vanuit de werkkamer van het tweede huis waar hij en zijn vrouw sinds 2010 wonen. Dit keer zonder gastenkamers maar wél weer in de Gers. Wat hen betreft de allermooiste streek van Frankrijk om te wonen. Reden voor een paar vragen aan de ex-hotelier.

Wat weten maar weinig Nederlanders over de Gers?

Peter: “Ik denk dat maar weinig Nederlanders weten dat de Gers bestaat. Het is groot en leeg. Van noord naar zuidrijden kost je meer dan 2 uur en om van oost naar west te gaan minstens 3 uur. Toch wonen er nog geen 300.000 mensen. Er komen naar verhouding dan ook weinig toeristen. Pau is de meeste windstille stad in Europa en daar zitten we vlak bij. Heerlijk.”

Gers Landschap

Hoe wonen jullie nu?

“Het is ons 2e Franse huis, halverwege een heuvel. Het eerste huis koop je spontaan zonder op de locatie te letten. Later merk je dat de bakker op 20 minuten rijden is. Nu hebben we gekozen voor een plekje met 3 stadjes in de buurt, elk op minder dan 10 minuten. Maar wel vrij, de enige buren zitten op 500 meter. We houden van oude huizen, de onze is van 1739, maar die kleine boerenramen zijn in de winter toch benauwend. Nu hebben we er een stuk aan laten zetten met 2 glazen schuifpuien. En het huis is helemaal milieuvriendelijk, met zonnepanelen en een warmtepomp voor de vloerverwarming.”

Hoe ziet dagelijks geluk in de Gers eruit?

“s Morgens wakker worden en naar de Pyreneeën kijken. Rijden over wegen zonder iemand tegen te komen, over de markt schuifelen en daarna lekker uit eten, drie gangen voor €12. ’s Middags vaak een siësta. Koken met de groente en kruiden uit eigen tuin. En ’s avonds laat de hond uitlaten en naar de sterren kijken.”

Wat doen jullie zelf het liefste in de omgeving?

“Uit eten gaan. Daar nieuwe lokale wijnen ontdekken en die dan gaan kopen op het domaine. En op zondag naar een vide grenier (vlooienmarkt).”

Bassoues

Wat zijn 3 ‘incontournables’ in de Gers voor bezoekers?

“De Abbaye de Flaran (foto onder) uit 1151 in Valence-sur-Baïse, waar ze schilderijen hebben van Cézanne, Renoir, Matisse, Picasso, Monet, Tiepolo en vele anderen. De middeleeuwse Sainte-Marie kathedraal van Auch. Maar ook de vele vestingstadjes zoals Bassoues (hierboven) met een 14e-eeuwse donjon, een 40 meter hoge toren van waaraf ze vroeger de kokende olie op de aanvallers gooiden. De tijd heeft er stilgestaan. Nou ja, ze hebben wel Wifi.”

Abbaye de Flayran

Dit is nou typisch de Gers…

“Eend! Zelfs in restaurants horen we lokale gasten opgewonden praten over alternatieven, maar uiteindelijk bestellen ze toch foie gras en eendenborst of confit de canard. Alles draait hier om eten, de rest lijkt bijzaak te zijn – of misschien zijn alle Fransen zo? We hadden stukadoors, vader en zoon. Die kwamen aan met een koeltas en hadden het tijdens hun werk over wat ze gingen eten. Om 12 uur ging de vader in de bermen eetbare planten zoeken en daarna roosterde de zoon in onze open haard wat vlees…”

Magret de Canard

In welk opzicht ben je het meeste verfranst?

“Als we in Nederland zijn duurt het altijd even voor we stoppen met handen geven als we een winkel binnenkomen. Verder? Onze hoofdmaaltijd is de lunch. ’s Avonds eten we alleen wat tapas-achtige hapjes. En in de winkels worden we niet zenuwachtig als de klant voor ons er een uur over lijkt te doen om een cheque uit te schrijven en intussen een praatje maakt met de caissière.”

Maar waar zul je nooit helemaal aan kunnen wennen?

Dat de klant geen koning is. Of je nu wat nodig hebt van een ambtenaar of van een winkelier of leverancier, ze behandelen je als een lastige onderbreking van hun dag.”

Wat moet je (wel of juist niet) zeggen tegen een local uit de Gers?

“Hun departement de Zjère noemen. Gewoon Zjers zeggen, anders denken ze dat je uit Parijs komt en ze hebben een bloedhekel aan Parijzenaren.”

Meer informatie over de boeken van Peter Schoenmaker op: www.peterschoenmaker.nl.
Boek De hotelier maakt weer wat mee Peter Schoenmaker Je maakt wat mee als hotelier (2013) en De hotelier maakt weer wat mee (2014), €14.95 bij Bol.com

LEES OOK:
Country-hip vakantiehuis in de Gers

3 reacties op “Hilarische belevingen van ex-hoteliers in de Gers”

 1. Marten schreef:

  Heb sinds 2000 een mooi bedrijf opgebouwd in de Gers, tussen Auch en Samatan. Ik produceer zonne-energie voor de EDF, heb een akkerbouwbedrijf en 2 prachtige gites. De Gers heeft mijn hart gestolen alles wat je erover schrijft is waar. Google eens En Laurenc en je bent Welkom in één van mijn gites.

 2. Beste Peter En Janneke,
  Wat ontzettend leuk om te horen dat jullie in ons geliefde Gers geloven en wonen en erover schrijven! Wij zitten vlakbij en runnen een chambres hotes (natuurlijk) sinds 2006. Gaan absoluut je boeken) kopen want we zullen ons er zeker in herkennen…..veel succes !
  Groet vanuit Berdoues
  Caroline & Charles

 3. Janneke schreef:

  wat we kookten voor onze gasten kun je zien op
  http://simplefoodlookinggood.blogspot.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *