frankrijk.nl

Mooie dorpen en steden langs de Rhône

Waar water is, is leven. Altijd al zo geweest. Langs de Rhône vind je dorpen en steden met een geschiedenis van voor de jaartelling. Welke zijn zeker een fietspauze waard? Josee en Carole over favoriete stops tijdens hun fietstocht over de ViaRhôna.

Chanaz in de Savoie op de ViaRhona

Chanaz: middeleeuws havenstadje midden in de Savoie

Chanaz is een idyllisch dorpje van bijna 500 jaar oud – met een lieflijke haven. Huh, haven? Midden in de Savoie? Jazeker, Chanaz ligt namelijk aan het Canal de Savière, dat de Rhône verbindt met het meer Lac du Bourget.  De kade ligt vol met plezierjachten en riviercruiseboten. Logisch, want hier lig je heel strategisch; wordt het flaneren over de Rhône of laveren op het meer?

Vienne jazzfestival elke zomer

Vienne: geschiedenis waar muziek in zit

Eigenlijk is het wel heel erg met ons. Vienne associëren wij onmiddellijk met reis-naar-het-zuiden & strategische-tussenstop-plaats. Shame on us, dit is echt een hele leuke stad! Historisch ook, met verbazingwekkende Romeinse overblijfselen. Zo is het amfitheater ’s zomers het decor voor vele muziek- en theaterevenementen, zoals tijdens het jazzfestival van 28 juni tot 15 juli 2017.  Dwaal door het oude centrum met tal van leuke winkelstraatjes. Grote kans dat je dan zomaar plotseling op het Place Charles de Gaulle staat. Wat ons betreft het meest verrassende plekje, met centraal de Romeinse tempel Auguste et de Livie. Onlangs gerestaureerd en omcirkeld door diverse leuke café’s en restaurants. En Vienne heeft ook culinair een reputatie hoog te houden. Velen maken een omweg, alleen al voor het sterrenrestaurant La Pyramide. Je hebt een gastro- en (heel betaalbare) bistroformule. Er is een binnen en een buitenruimte. Je kunt er lunchen en dineren. Dus als je hier dan toch bent, doe het dan goed en laat dan ook die smaakpapillen verwennen!

Fietsend door Valence

Valence: de Drôme, met uitzicht op de Vercors

De ViaRhôna route leidt je van het water af zo naar het centrum van Valence. Wijk dan gerust even van je fietspaadje (je pikt ‘m toch zo weer op) om kriskras door het centrum fietsen. Door de kleine winkelstraten, even een terrasje pakken op Boulevard Maurice Leclerc en tot slot even doorfietsen naar Champ de Mars voor een prachtig uitzicht op de eerste bergcontouren van de Vercors.

Taon l'hermitage in de Drôme Via Rhona

Tain l’Hermitage en Tournon-sur-Rhône: wegdromen in de Drôme & Ardèche

Twee heerlijke mediterrane dorpjes tegenover elkaar. Gescheiden door de Rhône maar verbonden door een prachtige middeleeuwse hangbrug.De eerste plaats ligt in de Drôme, de tweede in de Ardèche. Allebei ideale plekjes om even de benen te strekken, te lunchen of halt te houden voor een overnachting. En als je tijd over hebt, doe dan de E-bike tour door de wijngaarden!

Fietsend naar Viviers Viarhona

Viviers: de zuidelijke charme van de Ardèche 

Verder zuidwaarts, nog voorbij Montélimar maar aan de rechterzijde van de Rhône ligt Viviers. Werkelijk een prachtig ommuurd middeleeuws stadje van kalkstenen huizen en terracotta getinte dakpannen, gebouwd tegen en op de rotsen. Ga vooral langs het VVV want die zit in het oude bisschoppelijke paleis. Neem ook het steile pad naar boven want de kathedraal is een regelrechte eye-catcher. Bovendien is het panoramische uitzicht vanaf de tuin fenomenaal. Afdalen kan via de talloze kleine straatjes door het centrum. Wij dronken een kopje koffie in de binnentuin van het kunstzinnige restaurant La Marguerite Rouge. Je kunt ook slapen in dit historische gebouw. Verwacht wel flowerpower kamers!

Meer weten over de fietstocht van Josee en Carole over de ViaRhona, lees dan meer over hun algemene impressies  van deze fietstrip en het vervolg tot aan de Middellandse Zee.

Tekst & beeld: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *