frankrijk.nl

3 leuke activiteiten langs de ViaRhôna

Tijdens hun fietstocht over de ViaRhôna ontdekten Carole en Josee een aantal bijzondere activiteiten in de directe omgeving van deze fietsroute.

Met een kano door de jungle van de oude Rhône

Tijdens onze fietstocht door de Savoie hebben we afgesproken met Philippe bij Les Barrage de Champagneux. Type Marlboro-man en op-en-top sportief. Hij laat ons kennismaken met de lônes van de Rhône. Dit zijn de oude zijarmen van de rivier. Ooit ontstaan door overstromingen en op natuurlijke wijze uitgegroeid tot een gebied met een unieke flora. Langzaam varen we over het stille, heldere water waarin waterplanten ons zachtjes lijken toe te wuiven.

Kanovaren op de Rhone, langs de ViaRhona

De dichtbegroeide oevers met overhangende bomen geeft ons het gevoel midden in een regenwoud te zijn beland. Niet voor niets noemen ze dit de kleine Amazone… we zijn er stil van! Dan verbreedt de rivier zich plotseling. Philippe leidt ons naar een klein eiland, bedekt met grove kiezelstenen. Een ideale lunchplek. Hij vertelt ons dat hij veel Nederlandse gasten heeft van de campings hier in de Ain. Maar hij wil ook ViaRhôna-gangers deze wonderschone ervaring niet onthouden.

Kanovaren langs de ViaRhona

Prijs voor een halve dag: € 38 Info: Vertes Sensations, vertes-sensations.com

Autovaren over de Rhône

Alain staat ons al ongeduldig op te wachten bij het watersportgebied La Vallée Bleu. Dit deel van de Rhône ligt zo’n 20 km ten noordwesten van Groslée en is dusdanig breed dat je gerust van een klein meer kunt spreken. Ideaal dus voor een ritje met de Amphicar. Rijdt als een auto, vaart als een boot. En de chauffeur is al net zo opmerkelijk. De Parijzenaar gaf enkele jaren geleden de brui aan zijn hectische leven als zakenman. Hij besloot zijn droom na te jagen en hier een nieuw bestaan op te bouwen met zijn bijzondere liefje van staal en leer.

Amfibievoertuig varen over de Rhone - ViaRhona

Trots meldt hij ons dat dit het enige amfibievoertuig in Europa is dat geboekt kan worden voor een ritje.. eh vaartocht. Een superleuke ervaring! Vooral het moment dat je van de wal het water inrijdt – en zoals Carole doet, het water inspringt – is hilarisch! Niet alleen voor de inzittenden maar ook voor de toeschouwers aan de kant.

amfibievoertuig-varen-over-rhone-viarhona-1

Een ritje van 30 minuten voor 2 personen kost €70. Info: Amhiconcept.fr

Met de E-mountainbike door de wijngaarden

In Tain l’Hermitage (Drôme) kijken we met ontzag naar de hellingen. Een aaneenschakeling van wijngaarden, zover het oog reikt. Dit decor inspireerde sommelier Fabien Louis tot het organiseren van fietstochten dwars door de bekende wijngaarden. Kijk dan ook niet gek op als je zijn wijnwinkel Les Terrasses du Sommelier instapt. Je struikelt bijna over de elektrische fietsen. Wij kiezen voor de E-mountainbike en Fabien neemt ons – hup – mee de wijngaarden in. Oef, wat een weldaad, zo’n E-bike! We zoeven omhoog, over steeds smaller wordende grindpaden naar de kapel van l’Hermitage op de top van de heuvel.

-mountainbike door de wijngaarden van de Rhonevallei langs de ViaRhona

Met recht een zalige spot! Het uitzicht is adembenemend. De wijngaarden van Crozes-Hermitages, Saint Joseph, Cornas en Saint-Peray liggen aan onze voeten. De ondergaande zon brengt nog een stukje extra magie. Na een spectaculaire afdaling ronden we deze koninginnenrit af met een wijnproeverij. Uiteraard!

Zonsondergang langs de ViaRhona

Een rit zoals de onze met gebruik van elektrische fiets, begeleiding door Louis en wijnproeverij (6 soorten wijn) kost €50 (min. 4 personen). Hij organiseert ook wandeltochten door de wijngaarden. Meer info: baladesviticoles.com

Meer weten over het reguliere parcours van de ViaRhôna? Lees ook de reportage Getest: ViaRhôna, nieuwe fietsroute langs de Rhône.

Eén reactie op “3 leuke activiteiten langs de ViaRhôna”

  1. bruno saulet schreef:

    Don’t miss the famous Vélo Gîte Valence on Viarhona. Hostel for cyclistes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *