frankrijk.nl

Gérard Ravet, hotelconciërge in hart en nieren

Tijdens ons bezoek aan het 5-sterrenhotel Cour des Loges in Lyon werden we verwelkomd door de altijd stralende Gerard Ravet. Hij is de chef-conciërge van dit hotel en wat voor één. Klein van stuk (behalve zijn snor!) maar groots in daden én een lokale beroemdheid.

‘Bonjour mes dames, qu’est ce que je peux faire pour vous?’ Zijn adorabele glimlach vermengt zich met deze woorden en we smelten meteen voor deze sympathieke Fransoos. Dat ie maar net boven de balie uitkomt met zijn lengte van 1.55 meter, hindert hem geenszins. Integendeel, hij geeft er zelf een vrolijke draai aan: “Ik ben 5 cm groter dan Richard Wagner en 5 cm kleiner dan Napoleon.”

Gérard Ravet at work

Zo, die zit! En hij mag zich gerust staven met de groten der aarde want hij behoort hij tot de vijf beste conciërges ter wereld! De mooie gouden pin in zijn revers verraadt dat hij lid is van Les Clefs d’Or, een wereldwijde organisatie die alleen de beste uit het vak toelaat.

Josee, Carole en Gérard Ravet, concierge bij hotel La Cour des Loges
Al 25 jaar is hij het Hôtel Cour des Loges trouw. Daarvoor diende hij bij Sofitel Lyon Bellecour, ook een hotel om u tegen te zeggen. En toch was het nooit zijn bedoeling om in dit vak te rollen. Hij droomde er als kind van om leraar Engels te worden. Hij zakte echter voor zijn middelbare schoolexamen vanwege een totaal gebrek aan een wiskundeknobbel. Om als 19-jarige toch de kost te verdienen zonder diploma begon hij als bagagiste bij het Sofitel Lyon. De bedoeling was om een jaartje te overbruggen; het werden er 16 alvorens hij de switch maakte naar Cour des Loges.

Cour des Loges - pleintjeRavet: “Ik merkte dat ik het leuk vond om de gasten van dienst te zijn, ik begon te anticiperen op hun wensen en al snel promoveerde ik tot conciërge. Het is een vak waarbij psychologie net zo belangrijk is als luisteren en praten. Bovendien ben je visitekaartje van het hotel, van de stad, ja zelfs van ons land. En dat is precies wat bij mij past. Ik vind het heerlijk, het contact met al die mensen, van over de hele wereld en mijn grootste voldoening is om hen met een glimlach voorbij te zien lopen. C’est le plaisir de faire plaisir.”

Concierge Gérard Ravet op de cover van toeristische gids

Bekend in Lyon

Inmiddels heeft Gerard zich ook kunnen etaleren als de ultieme ambassadeur van Lyon. Hij voelt het hart van de stad kloppen als geen ander. De geschiedenisliefhebber en allesweter vertelt gepassioneerd over de bezienswaardigheden (“Oh ik voel uw gruwelijke dilemma, er is te veel in Lyon, te veel!”) en geeft met het zelfde gemak winkeltips als gedetailleerde museumbeschrijvingen (“Let u vooral op de Rodin in de tuin – een kopie, ik zeg het erbij, mais quelle splendeur!”). Eén plek in Lyon mogen we van hem in elk geval niet missen en dat is La Croix-Rousse, de wijk waar Ravet is geboren en getogen. Als we later bij het Office du Tourisme een reisgidsje over Lyon ontvangen prijkt de cover met een ons inmiddels bekend gezicht: Lyon eert zijn sterren!

Gids addicted to LyonTekst en beeld: Josee Schouten

LEES OOK:
Le Cour des Loges, charmeadres in het oude Lyon
Hotelsterren, wat betekent het Franse klassement nou echt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *