frankrijk.nl

Wijn in nieuwe zakken, voilà de Cubiton

Hippe dozen en kekke plastic zakken: ook Franse wijnmakers hebben begrepen hoe belangrijk het uiterlijk van hun wijn is. Al die nieuwe verpakkingen zijn fijn voor de portemonnee en besparen een gang naar de glasbak. Maar smaken die wijnen ook een beetje?

In Frankrijk lanceerde een jonge wijnmaker uit Bordeaux een eigentijdse variant op de bag-in-box, in Frankrijk bekend als de cubi. Zijn Cubiton zit in erg leuk vormgegeven dozen, met vlotte grafische prints en vrolijke bloemmotieven. Doosjes waarmee je kunt aankomen op een feestje of een picknick! Een geslaagde poging om de klassieke wijn-in-een-doos een modernere uitstraling geven. Ook beweert de jonge wijnmaker dat het hier niet om ondrinkbare supermarktwijn gaat – zoals het vastgeroeste imago van de cubi wil – maar om kwalitiatieve AOC-wijnen.

Cubiton doos

Wilde zakken

Dat laatste hebben we niet kunnen testen helaas want de Cubitons zijn (nog) niet te koop in Nederland. Wel te zien in het Nederlandse schap zijn de populaire wijnen van Wild Pig. Dit wijnhuis uit de Languedoc-Roussillon lanceerde onlangs de pouch, wijn in een rechtopstaande plastic zak. Ook een pouch heeft zo’n gezellig kraantje, waaruit je net als bij de bag-in-box je glaasje wijn tapt. Ziet er grappig uit en deze wijnzak wriemel je makkelijker in een volle koelkast dan een doos.

Pouches Wild Pig

Te drinken?

Behalve dat die dozen en zakken makkelijker te vervoeren zijn en ze de gang naar de glasbak overbodig maken, zit het grootste voordeel natuurlijk in de (bulk)prijs. Wijnkenners en wijnbladen geven bovendien al enkelen jaren ruiterlijk toe dat je qua smaak niets inlevert. Voor jonge wijnen die je meteen wilt drinken maakt het weinig uit of ze tijdelijk in glas, plastic of folie bewaard worden. Alles hangt dus af van de kwaliteit van de wijn die erin gaat. Lange tijd waren dat inderdaad hoofdzakelijk wijnen van een basisniveau. Maar in Frankrijk zijn er de laatste jaren steeds meer cubi’s te vinden van bekendere wijnhuizen, die zo een heel correcte instap-wijn van het domein verkopen. In Nederland schijnt het camping-imago van de dooswijn nog te veel in de weg te zitten voor een doorslaand succes, maar wie weet brengen dit soort leuke verpakkingen daar verandering in.

Aan Chateau de Puech-Haut zal het in elk geval niet liggen. Dit wijnhuis uit de Languedoc-Roussillon stopt namelijk heerlijke Pic Saint-Loup-wijnen in 5-liter-vaatjes bedrukt met originele kunstwerken. Dat ziet er wel heel goed uit, rollen maar!

Wijnton Le Puech Haut

Ken jij goede Franse bag-in-box of pouch-wijnen die in Nederland te koop zijn? Noem ons je favorieten en de winkel waar je ze kunt krijgen!

 

3 reacties op “Wijn in nieuwe zakken, voilà de Cubiton”

  1. Chris De Baets schreef:

    Beste lezers. Ik importeer al 3,5 jaar Franse kwaliteitswijn in bag in box voor de Belgische markt. Ooit al eens een Puisseguin Saint Emilio geproefd uit een doosje? Ik ben bereid om service te bieden aan Nederlandse klanten. U vindt me terug op www chateaubib.com

  2. Joke Vlaar schreef:

    Graag wil ik me inschrijven voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *