frankrijk.nl

Vakantiehuis op een groene heuveltop in de Var

Olijfbomen zover je kunt kijken en een groene vallei helemaal voor jezelf. Zo lijkt het tenminste als je op het terras zit van de opgeknapte schapenboerderij van Véronique. In de Provence, vlak bij mooie dorpjes zoals Bargemon, Fayence en Seillans.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Véronique heeft zo’n huis dat we allemaal wel zouden willen hebben. Prachtig opgeknapte boerderij. Tussen de olijfbomen. In een van de mooiste stukjes van de Provence. Heerlijk zwembad erbij. En in de buurt van enkele van de schattigste dorpjes die we ooit gezien hebben. Jaloers? Neeeueehmmm… dat valt best mee. En wat veel goed maakt: Véronique en haar man Werner delen dat mooie vakantiehuis met iedereen die het huren wil. Een bezoekje aan twee gruwelijke geluksvogels bij het dorpje Bargemon, in het achterland van de Var.

2-Bargemon-vakantie-huis-in-de-var

Hoe zijn jullie hier verzeild geraakt?

“In 2005 zochten we een huis in dit groene deel van de Provence, dat mooi rustig is maar wel op rijafstand van de Côte d’Azur ligt. Werner ontdekte dat er een gunstig microklimaat heerst rond de dorpen Bargemon en Seillans, zo’n 30 kilometer van de kust. Vervolgens zag ik een oude bergerie te koop op de website van een Scandinavische makelaar. De foto’s waren slecht, maar één beeld trok mijn aandacht, namelijk de locatie van het zwembad. Je zag er niet veel op, maar toch kreeg ik het gevoel dat het huis wel eens iets bijzonders kon zijn. We zijn gaan kijken en het klopte.”

1-Bargemon-olijfbomen-var-8

Nog veel moeten doen aan het huis?

“Het is een oudje want de kern van het huis – de echte schaapskooi –  dateert nog uit de tijd van Napoleon. Maar de vorige bewoners hadden het grote herstelwerk al gedaan gelukkig. Alleen de badkamer was een struikelblok. Dat zo’n kleine ruimte zoveel stress kon opleveren, hadden we vooraf niet kunnen bedenken, haha. Alle clichés over afspraken die niet worden nageleefd zijn toen uitgekomen. Zuid-Franse aannemers denken al snel dat alle buitenlanders bakken met geld hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Inmiddels kennen we een betrouwbare elektricien en een loodgieter en die hebben geholpen toen we vorig jaar ook de hele keuken hebben verbouwd.”

4b-Bargemon-vakantie-huis-in-de-var-2

Hoe ziet puur geluk in de Var eruit?

“Omdat we het huis verhuren komen we hier zelf ook veel in het voor- en naseizoen. Een jaarlijks genietmoment is de oogst van onze eigen olijven tijdens de kerstvakantie. Werner heeft ooit uitgezocht hoe je dat moet doen. Met een lange stok met een soort trilhandje schud je de kruin heen en weer zodat de olijven eruit vallen. Daarna til je de netten omhoog die je al eerder onder de bomen hebt gelegd, zodat de vruchten bijeen rollen. En vervolgens brengen we ze naar een molenaar hier in de buurt om ze te laten persen. Zo maken we onze eigen olijfolie en dat voelt wel erg bijzonder.”

dorpje-bargemon-in-de-var

Naar welke plekken hier in de buurt gaan jullie graag?

“We gaan bijna elke dag wel even een boodschap doen of een kop koffie drinken in Bargemon. Dat is een charmant kunstenaarsdorp met diverse kunstgaleries en winkeltjes waarvoor mensen van ver komen. Geen toeristische rommel, maar echt mooie spullen. Ook blijf ik de kust fijn vinden. Als we de files vermijden dan staan we binnen 40 minuten aan de Middellandse Zee. De stranden van Pampelonnne bij Saint-Tropez blijf ik prachtig vinden. En we gaan ook regelmatig naar het Maison des Vins Côtes du Provence in Les Arcs-sur-Argens, lekker lokale wijnen proeven.”

 

labergerie

In buurdorp Seillans zat een enig restaurant, Les 2 Rocs, is dat nog altijd het omrijden waard?

“Dat was inderdaad een fijn adres, maar het heeft nieuwe eigenaren en daardoor is het minder goed geworden. Maar Seillans blijft een prachtig dorp om te bezoeken en er is inmiddels een ander heel goed restaurant: Chez Hugo. Pas 2,5 jaar geopend, nu al beroemd en van een Nederlander notabene!  Hugo heeft het vak geleerd van zijn moeder Antoinette, die samen met haar man Le Mas des Combes Longues runnen, een maison & tables d’hôtes net buiten het dorp. Bij beide adressen eet je zo lekker! Puur, echt Frans en met hoofdgerechten van rond de 16 euro een hele goede prijs-kwaliteitverhouding.”

  Bargemon-olijfbomen-var-3

Wat weet bijna niemand over dit deel van de Provence?

“Dat de winters hier gewoon groen blijven.Natuurlijk heb je er boomsoorten die hun bladeren verliezen maar de natuur is hier nooit kaal. Dat vond ik zo’n eye-opener. Als ik mensen spreek, geloven ze ook bijna niet dat we er op derde kerstdag aan het strand eten als de zon schijnt. De zon warmt namelijk. zo enorm op, dat je gewoon buiten kunt zijn en zelfs je jas aan de kant kunt leggen. Oh en dat je hier vlak bij ook kunt skiën! In het skigebied van Gréolières, dat ligt net zo westelijk als Grasse!”

Bargemon-olijfbomen-var-4

Tekst: Nicky Bouwmeester

 

 

Eén reactie op “Vakantiehuis op een groene heuveltop in de Var”

 1. viane peter schreef:

  Hallo,

  Wij zijn een familie van 8personen ( 4 volwassenen+ 4 kinderen),
  wij zoeken nog een woning te huren in Zuid-Frankrijk laatste week van juli,
  kunnen jullie ons daarbij helpen aub ?

  Dank bij voorbaat,

  mvg,
  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button