frankrijk.nl

Côte-lijnen: van Franse trend naar Hollandse activiteit

Dit voorjaar introduceerden wij in Zandvoort onder grote belangstelling de nieuwste Franse watersporttrend Longe Côte, ofwel Côte-lijnen. Radio, tv en landelijke kranten volgden ons op de voet. En nu is deze zeewatersport officieel te beoefenen in verschillende Nederlandse badplaatsen.

Carole had een gek idee toen ze in maart dit jaar terugkwam van een trip naar Bretagne. Daar had ze allemaal mensen voor de kust door het water zien rennen, in een wetsuit en met een peddel. Het bleek om de nieuwe watersporttrend Longe Côte te gaan. Waarom kennen wij deze watersport niet in Holland, vroeg Carole zich af. Onze kustlijn is er immers perfect voor! Wat als we een poging doen om deze sport in ons eigen land te introduceren?

Cote-lijnen in Frankrijk

Even googlen naar de bedenker van de sport en binnen no-time hadden we de Fransman Thomas Wallyn enthousiast aan de telefoon. Hij wilde maar wat graag naar Nederland komen om een workshop te geven. We doopten Longe Côte om naar het veel makkelijker uit te spreken Côte-lijnen. We prikten een datum en locatie – 27 mei in Zandvoort aan Zee – en de eerste vrijwilligers schreven zich in. Ook de pers bleek geïnteresseerd. Wow, een halve pagina in De Telegraaf, 3 radio-interviews en op de dag zelf 2 tv-zenders on the spot! Ook Hein Moore van outdoor organisatie Beach Events was aanwezig en je zag hem al denken: kunnen wij deze sport- en fitnessactiviteit niet opnemen in ons outdoor-aanbod? De toon was gezet…

introductie van cotelijnen in Nederland

Hoek van Holland, Scheveningen, Noordwijk, Zandvoort, Bergen aan Zee

Met hulp van Carole werd een training geregeld in Frankrijk om de mensen van Beach Events op te leiden tot officiële Longe Côte-instructeurs. En nu is het gewoon zover! Côte lijnen is een erkende wateractiviteit die je kunt gaan beoefenen in diverse badplaatsen langs de kust van de Noordzee. Te weten: Hoek van Holland, Scheveningen, Noordwijk aan Zee, Zandvoort en Bergen aan Zee. Een sessie duurt ca. 90 minuten en kost €17,50, inclusief materiaal en instructeur. Minimaal 5 personen en het gehele jaar mogelijk.

Meer informatie vind je op Beachevents.nl.

PS: Wordt Côte-lijnen nu ook de nieuwste watersporttrend in Nederland? We zouden het helemaal geweldig vinden als dit lukt en we blijven de ontwikkelingen volgen!  Zullen we een speciale workshop Côte-lijnen voor onze lezers organiseren? Laat weten of je daar zin in hebt, dan doen we het gewoon nog een keer!

Zie ook ons eerdere artikel met verslag van de eerste workshop Côte-lijnen op 27 mei 2014.

Tekst: Josee Schouten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.