frankrijk.nl

Bon appétit: een culinair reisje met John Gerdsen

“Van niets iets maken is het mooiste wat er is.” Die inspirerende gedachte bleef Josee vooral bij na het gesprek met de Frankrijk-kok van het populaire kookkanaal 24Kitchen, John Gerdsen. Onlangs lanceerde hij zijn kookboek ‘Bon appétit. Genieten van de Franse keuken’.

John Gerdsen (1971) is een echte levensgenieter. Hij is dol op reizen en de liefde voor het koken is hem met de paplepel in gegoten. Als kind liep hij al met opa en oma door de moestuin om samen groente uit te zoeken of met een beschuitje in de hand om vers fruitbeleg te plukken. Zijn echte culinaire carrière startte hij in de keuken van een Bilderberg-hotel en later als store-manager van Maison van den Boer.

John-Gerdsen-1024x1024

Maar John is niet het type dat zich laat opsluiten in de keuken. Hij wil anderen inspireren met zijn kunde en kennis over lekker eten. Een screentest voor 24Kitchen (“doodeng, maar wel vreselijk leuk”) zorgde voor een nieuwe fase in zijn culinaire loopbaan. Op deze populaire kookzender toont hij sinds 2011 met veel elan hoe je de lekkerste gerechten uit Frankrijk kunt bereiden. Wij zochten hem op in Zaamen, een prachtig flexcenter in Haarlem, waar hij tussen alle bedrijven door de scepter zwaait als huismeester en overheerlijke lunches verzorgt.

Waar komt jouw voorliefde voor Franse gerechten vandaan?

“In Frankrijk bestaat zo’n grote passie voor lekker eten, dat inspireert mij. Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor de klassieke Franse keuken. Ik vind het heerlijk om die basis te gebruiken voor een eigen interpretatie met de producten van het seizoen, zeg maar Franse gerechten à la Johnny.”

Welke inspiratie doe je op als je in Frankrijk bent?

“Ik ben dol op winkeltjes met typische Franse producten. Als een kind in een speelgoedwinkel loop ik door een delicatessenzaak. Zo word ik helemaal blij van bijvoorbeeld wel 20 soorten mosterd. Mijn hoofd slaat dan meteen op hol en geeft me 101 ideeën om uit te proberen. Het liefst in combinatie met lokale producten – vlees, vis, groente, fruit, maakt niet uit – het is telkens weer een ander feestje.”

John Gerdsen op de markt

Waarom dit nieuwe kookboek Bon Appétit?

“Ik vond dat het tijd werd om mijn kennis te delen en anderen te enthousiasmeren. Dat doe ik natuurlijk al via 24Kitchen maar met een kookboek kan ik beter laten zien wie ik ben en waar ik blij van word. Bon Appétit is dan ook een reis- annex kookboek geworden met recepten en persoonlijke anekdotes. Ik wil de lezer stimuleren om te experimenteren met ingrediënten, zoals ik zelf graag doe. Zorg voor een goeie basis en ga aan de slag met de rijkdommen uit verschillende streken!”

John Gerdsen bij een wijnboer

Wij hebben intussen een voorproefje kunnen nemen van ‘Bon appétit, genieten van de Franse keuken’ en het eerste wat opvalt zijn de bijzonder sfeervolle foto’s van Frankrijk. John neemt de lezers als het ware bij de hand tijdens een culinaire reis langs zijn favoriete plekken. Hij vertelt daarbij over persoonlijke ervaringen (in een Lyonese bouchon, bij een wijnboer in de Beaujolais, een bezoek aan een veemarkt in de Bourgogne) en geeft leuke insidertips.

John Gerdsen op de markt in Frankrijk

Het kookboek is ingedeeld naar de belangrijkste gangen: amuses en entrees, soepen en voorgerechten, hoofdgerechten, kaas en desserts. Met inderdaad veel klassieke Franse recepten, zoals crudités, bouillabaise, magret de canard of crème brûlée. ‘Typisch Johnnie’ vonden wij de cappuccino van bietjes en de tomaten-coq au vin. Altijd met gangbare ingrediënten, een heldere omschrijving en leuke serveer- en variatietips al naar gelang het seizoen. De uitleg van specifieke keukentermen achter in het boek is ook erg handig, zeker als dit niet je dagelijkse kost is.

recepten uit Bon Appétit

Bon Appétit, genieten van de Franse keuken, 200 blz, € 24,95, ISBN 9789045206561, Karakter Uitgevers. 

Te koop via Bol.com of in de boekhandel. Wil je het kookboek met een een persoonlijke boodschap van John, ga dan langs bij Zaamen, Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem.

Win het boek "Bon appetit"

Tekst: Josee Schouten Beeld; boek Bon Appétit – John Gerdsen

16 reacties op “Bon appétit: een culinair reisje met John Gerdsen”

 1. Andrée Don schreef:

  Jouw Franse manier van koken, de originaliteit EN maakbaarheid van de receptuur gewoonweg savourer toujours!

  Andrée

 2. Loes Halberstadt schreef:

  de Franse keuken is verrukkelijk! Er zijn zoveel gerechten de moeite waard, maar mijn voorkeur gaat uit naar de visgerechten. Dan ga ik voor de echte Bouillabaisse à la Marseillaise. Zo lekker!!

 3. Johan Ploeger schreef:

  Mijn favoriete Franse gerecht is Crème brule en dat van mijn vrouw mosselen met blauwe schimmelkaas!

 4. Marianne Bitter schreef:

  Er zijn zoveel heerlijke Franse creaties dat ik lang heb lopen nadenken maar de Bouillabaise is zo authentiek. Aan de Franse zuidkust, het begin van de zomer, een klein dorp aan zee gelegen en dan gewoon op het dorpsplein…

  Nou jullie kunnen het wel raden niet? Jammer dat we net de winter ingaan maar over een paar maanden ga ik weer!

 5. Peeters Pierre schreef:

  Eigenlijk is alles van Franse keuken mijn favoriet. Maar mijn twee favorieten zijn toch Fruits des Mer en een heerlijke Bouillabaise.
  Mocht ik winnen, dan graag het kookboek want de verplaatsing naar Haarlem is wat te moeilijk voor mij.

 6. Jan Kleijn schreef:

  Tarte Tatin, als fan van desserts moet dat wel mijn ultieme gerecht zijn.

 7. Brita Sierdsema schreef:

  cassoulet

 8. Anita H. schreef:

  Bouillabaisse à la Marseillaise. Heerlijk.

 9. Harry schreef:

  Mijn favo is een echt streekgerecht: Mouclade des Charentes

 10. Jeanne schreef:

  Heerlijke tartiflette.

 11. Goelitz schreef:

  Plateau de fruits de mer, simpel maar mijn favoriet.

 12. Suzanne Ruardi schreef:

  ‘N echte crêpe Suzette á la Suzanne 🙂
  (T zit hem in de naam hè)

 13. Anna schreef:

  Coq au Vin, heerlijk!

 14. Cocky martens schreef:

  Mijn ultieme Franse gerecht is boeuf bourquignon veel succes met je nieuwe kookboek

 15. Debbie van Riel schreef:

  Escargots……mjammie! En als ze op zijn met heerlijk vers brood deppen….oef….maak me gek!

 16. Olaf schreef:

  Mijn ultieme gerecht is Tete de Veau! Zonnige groet uit Chamonix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *