frankrijk.nl

Spectaculaire foto’s van Lyon toen & nu

Dankzij een student uit Lyon kan iedereen zich even een tijdreiziger voelen. Lorris Baumgartner maakte foto’s van de stad anno 2014 op exact dezelfde plekken als oude archieffoto’s. Daardoor schuif je op zijn mooie website Rétro Lyon met je muis zo van het verleden naar het heden.

Je ziet het al snel op de website Rétro Lyon. Het is niet alleen zo in speelfilms, ook in het echt zagen steden er vroeger veel mooier uit zonder al die auto’s, parkeerpaaltjes en verkeersborden. Geïntrigeerd door de duizenden zwart-wit foto’s die hij ontdekte in het stadsarchief van Lyon, kwam Lorris Baumgartner (27) op het idee voor een bijzonder project. De student Communicatie besloot de pleinen en straten van zijn stad opnieuw te fotograferen vanaf exact dezelfde plek waarop de fotograaf een eeuw eerder  stond.

Trap naar Fourvière in Lyon

Trap naar  het Amfitheater, 1908/2014

Van 1880 naar 2014

Geen makkelijke klus, want veel plekken zijn verdwenen en nieuwe gebouwen staan in de weg. Baumgartner moest zich dus vaak letterlijk in bochten wringen om de foto uit precies dezelfde hoek te kunnen nemen. Maar het resultaat is verbluffend. Op de site liggen de oude en nieuwe foto’s op elkaar en al schuivend met je muis zie je het zwart-witte beeld geleidelijk in kleur veranderen. En zo krijgt een mooi pleintje uit 1880 ineens een McDonalds op de plek waar eerst een café met luifel zat. Zo zie je anno 2014 een stalling met Vélo’V stadsfietsen waar vroeger paard en wagens stonden. En ook ondergaat het winkelende publiek op de chique Rue Eduard-Hérriot een snelle metamorfose: van gleufhoeden en mantelpakken in 1932, naar de strakke spijkerbroeken en mini-rokken van vandaag.

Rue Edouard Herriot in Lyon

Rue Eduard-Herriot, 1932/2014

Gare de Perrache in Lyon

Gare Perrache, 1905/2014

Verschoven fontein

Grappig is ook de foto uit 1955 van het bekende Place des Terreaux. Daarop kun je zien dat de enorme fontein van Bartholdi toen nog op een andere plek stond, voordat het monument in 1992 in zijn geheel werd verplaatst naar een andere hoek van het plein.

Place des terreaux in Lyon

Places des Terreaux, 1955/2014

De website Rétro Lyon is pas sinds een paar maanden in de lucht en sindsdien heeft Baumgartner al 11 locaties in Lyon door de tijdmachine weten te halen. Maar als het aan de student ligt komen er daar nog een hoop bij: hijzelf fotografeert hard verder en op zijn site nodigt hij medeliefhebbers uit zijn voorbeeld te volgen.

retro-lyon-vieux-lyon-1901

Vieux Lyon, 1901/2014

http://retro.picta.fr

Foto’s: copyright Archives Municipales Lyon/Jules Sylvestre & Lorris Baumgartner/Picta Presse

Rétro Lyon Homepage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.