frankrijk.nl

GROETEN UIT… Barcelonnette

Op 2,5 uur rijden van Nice ligt een van de gekste plekjes van Zuid-Frankrijk: Barcelonnette. Dit bergdorpje in de Alpes-de-Haute-Provence heeft Mexicaanse wortels en dat voel je. Cathelijne verbaasde zich over deze verrassende couleur locale met sombreros en mariachi!

Groeten-uit-Barcelonnette-ansichtkaart

Hoi alledrie,

Ik belandde laatst in Barcelonnette, een dorp in de Franse Alpen met een zwaar Zuid-Amerikaans accent. Ik dronk er tequila, at er een opvallend goede enchilada, probeerde een beetje Spaans te spreken met de ober, maar bestelde wel een nougat glacé als toetje. Op 2,5 uur rijden van Nice en je bent in een andere wereld op 1132 meter hoogte. Even geen subtropische zeelucht meer, maar die prikkelende geur van groene bergen. Geen teenslippers, maar bergschoenen. Veel mensen spreken er Spaans. Het Mexicaanse accent is het gevolg van de ondernemingsdrift van drie broers uit de 19e eeuw. Ze maakten in de zomer lakens van wol die ze in de winter verkochten in de vallei. Op zoek naar nieuwe markten emigreerden ze in 1821 naar Mexico. Het land was net onafhankelijk geworden van de Spanjaarden en de deur stond open voor nieuwe ondernemers. En zo kwam het dat de eerste stoffenwinkel in Mexico-stad in handen was van Fransen uit een klein bergdorp. Na 15 jaar kwamen ze terug met zoveel geld dat de halve vallei leegstroomde om hun voorbeeld te volgen. En sindsdien is de Mexicaanse invloed in deze hele (schitterende!) omgeving zichtbaar. Zo zie je veel villa’s in Mexicaanse stijl en kun je er fel gekleurde Mexicaanse souvenirs kopen. Tussen 11 en 17 augustus vinden hier bovendien de jaarlijkse Fêtes latino-mexicaines plaats. Een goede reden om deze onbekende buurbergen van de Côte d’ Azur eens te komen bewonderen.

Hasta luego en à bientôt ! Cathelijne

PS. Tip! Overnachten in Villa Morelia: Schitterende Mexicaanse villa met zwembad en spa. De verfijnde sfeer is een heerlijk contrast met de ruigte van de bergen eromheen. (Le Château, Jausiers, tel. +33 (0)4 92 84 67 78).

image

Reisjournaliste Cathelijne van Vliet heeft 15 jaar in Nice gewoond en zij kent de Provence en de Côte d’Azur als geen ander. Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van het kwartaalblad Leven in Frankrijk.

Beelden onder: Fêtes Latino-Mexicaines/Facebook/copyright Claude Gouron

etes-latino-mexicano-in-barcelonnette

fetes-latino-mexicano-in-barcelonnette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *