frankrijk.nl

Côte-lijnen, trendy nieuwe watersport

Al gehoord van de Franse sport ‘Longe Côte’, vrij vertaald: Côte-lijnen? Een leuke mix tussen aquarobics en waterrennen in de zee. Het is de nieuwste rage langs de Franse westkust en op 27 mei probeerden we het uit in Zandvoort aan Zee tijdens een clinic van de Franse bedenker, Thomas Wallyn.

Carole ontdekte Côte-lijnen onlangs tijdens een verblijf in Bretagne. Voor deze nieuwe sport ga je gekleed in wetsuit en surfschoenen de zee in, tot het zeewater tot borsthoogte komt. Daarna blijf je – evenwijdig aan het strand – wandelen of zelfs rennen door zee.

cote-lijnen in Nederland

Sommige mensen gebruiken daarbij een peddel, maar dat hoeft niet. Je armen blijven in principe boven water en een peddel dient als hulpmiddel om vooruit te komen. Doordat het water elke beweging vertraagt en het drijvend vermogen voor minimale druk op de benen zorgt, worden de spieren wel geactiveerd maar niet belast. Een ideale conditiesport dus voor elke leeftijd!

Van spontaan idee tot actie

Carole raakte enthousiast, ging het uitproberen en was helemaal om. Verwonderd over het feit dat deze activiteit in Nederland niet bestaat, ging ze op zoek naar de bron en kwam in contact met de Franse bedenker ervan, de 47-jarige Thomas Wallyn. Deze roeitrainer bedacht de sport nadat hij te kampen kreeg met een aantal geblesseerde roeiers in zijn team. De oefening was zo effectief dat Côte-lijnen vast onderdeel werd van de training. Op de vraag van Carole of hij een demonstratie van de sport wil geven in Nederland, zei Wallyn meteen ja. De media kreeg er lucht van en voordat we het wisten stond Cote-lijnen breeduit gepresenteerd in de Telegraaf als het nieuwe Waterrennen,  wilden diverse radio-stations dolgraag weten of dit de opvolger wordt van het nu razendpopulaire suppen (stand up padding) en meldden TV stations zich aan om eens te kijken of dit de nieuwe rage in de Noordzee wordt. Zo werd Josee geïnterviewd door RTVNH  en verscheen op SBS6 het leuke item van Hart van Nederland met onze Carole in de hoofdrol!

persaandacht cote-lijnen

Is de hype geboren?

Het werd een ontzettende leuke dag, ondanks of dankzij het slechte weer (Cote-lijnen is niet weer-afhankelijk, m.u.v. onweer natuurlijk). De ca. 10 deelnemers  – van jong tot oud – waren superenthousiast, vonden het best wel pittig en waren blij met de technische instructies vooraf door Thomas op het strand gedemonstreerd. Reis- en lifestyle blogger Merin Veronique van beyoutifulworld.nl maakte er een leuke samenvatting van!

Waar in Frankrijk?

Côte-lijnen zul je met name spotten aan de kust van Noord-Frankrijk, Normandië, Bretagne en de Vendée. Ga je deze zomer naar Bretagne en wil je weten waar je Côte-lijnen kunt beoefenen, kijk dan op deze handige site met alle Sentier Bleus, oftewel de blauwe voetpaden. Zie ook dit Franse Longe Côte filmpje

cote-lijnen-longe-cote in Zandvoort

Waar in Nederland?

Vanaf eind september zal côte-lijnen op diverse strandlocaties in Nederland worden aangeboden door outdoor organisatie Beach Events. En wie weet doen we nog wel een speciale frankrijk.nl – clinic! Like de speciale Facebookpagina waar we de laatste informatie zullen geven of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor een update.

Meer informatie over Bretagne op http://www.bretagne-vakantie.com

Gek op watersporten? Dan vind je het wellicht ook interessant om ons artikel over SUPPEN met surfgod Alexis te lezen…

Longue Cote Cote lijnen

Meer foto’s van deze dag? Ga naar onze facebookpagina.

12 reacties op “Côte-lijnen, trendy nieuwe watersport”

 1. jorinde schreef:

  J’adore Cote-lijnen.
  Al een paar keer gedaan .
  Het maakt niet uit wat voor weer het is en daarna voel je je alsof je in de sauna bent geweest en toch ook lekker hebt gesport.
  En je ligt de hele tijd dubbel van het lachen.
  Super endorfine kick!

 2. Nicky schreef:

  Aan de Côte d’Azur kun je ook côte-lijnen – bij cannes! zie hier:
  https://www.facebook.com/pages/Alison-Wave-Attitude-Club-de-Longe-C%C3%B4te-dAzur/251910278311416

 3. Hallo Carole (en Joseé),

  Geef mij er maar een board bij, maar ik vond het fantastisch om jullie te zien in SBS6’s Hart van Nederland

 4. Nicky schreef:

  en sowieso, rennen in zee kost helemaal niets, dat is het leuk van deze sport!

 5. han v mourick schreef:

  geef aub wat meer info, betreft waar , wat je zelf nodig hebt, kosten e,d groet…
  P.s wordt in bretagne toch hard naar het strand blijven rennen, als t vloed wordt 🙂 graag info fol;der oid.. lijkt me gaaf. (y)

 6. Lydia schreef:

  Ik zou erg graag mee willen doen. Het lijkt mij een fantastische sport om fit te blijven en misschien ook af te slanken

 7. Kees Roos schreef:

  Wil dit graag gaan proberen.
  Ben zelf tennisser maar altijd aan mijn benen geblesseerd.
  Lig er al weer 4 weken uit.
  Mijn gevoel zegt dat dit goed moet zijn.

 8. Carole schreef:

  Ah Colette dat is echt een goede!

 9. Colette Mulder schreef:

  Wat grappig, ik zie de verbaasde gezichten al van mensen op het strand die zich afvragen waarom zo veel mensen hun surfboard aan het zoeken zijn 🙂 Ik doe graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.