frankrijk.nl

Romantisch slapen in een Provençaalse abdij

Hostellerie L’Abbaye de la Celle in de Provence is niet alleen een heel sfeervol hotel, maar ook een adres waar je bijzonder goed kunt eten. De keuken heeft dan ook een Michelinster en het terras in de tuin van een eeuwenoud klooster is ronduit hemels.

Veel Provence-liefhebbers zullen de autoroute van Aix-en-Provence naar de Côte d’Azur kennen. Een groot deel voert door het mooie groene binnenland van de Var, met links en rechts uitzicht op donkere heuveltoppen en de wijngaarden van de côteaux-varois-en-provence, waar hele fijne rosés vandaan komen. Neem op deze weg de afslag bij Brignoles, volg ‘La Celle’, en binnen 10 minuten kom je aan in een klein wijndorp. Behalve het Provençaalse kerkje en het gezellig uitziende dorpscafé lijkt hier weinig te doen. Totdat je aan de overkant van het plein de entree van Hostellerie L’Abbaye de la Celle ziet, al van buitenaf , verstopt achter natuurstenen muren, een intrigerende plek.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-facade

Schandalig verleden

Inderdaad niet zomaar een adres, dit is een vijfsterrenhotel in een middeleeuwse abdij, waarvan delen teruggaan tot de 12e eeuw. Het hele hotel ademt historie uit, dankzij de mooie oude stenen, de ommuurde tuin en de slim gekozen kamernamen. Die verwijzen naar beroemde eerdere bewoonsters van het klooster, onder wie Garcende de Sabran, een 12-eeuwse hertogin die haar Provençaalse paleis verliet om hier non te worden. Het begin van een groot schandaal, want de vele adellijke meisjes die haar voorbeeld volgden namen het niet zo serieus met de kloosterregels. Vanwege de vele amoureuze uitspattingen moest de abdij zelfs tijdelijk gesloten worden.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-suite

In tegenstelling tot wat je zou verwachten in een klooster tref je hier geen donkere ruimtes, maar juist hele lichte en elegante slaapkamers. Het interieur is klassiek met veel antiek, maar hier en daar hangt ook moderne kunst. Sommige kamers hebben een eigen tuintje, andere hebben uitzicht de keurig onderhouden hotel-tuin, met lavendel en sierhagen.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-suite-met-privetuin

Ook het restaurant profiteert van de groene ligging, met een grote terras in de schaduw van kastanjebomen. De keuken van chef-kok Benoît Witz is van hoog niveau en het leukste is: groenten spelen hier een hoofdrol.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-moestuin

20 soorten tomaten

Al die groente komt rechtstreeks uit de grote moestuin dieverderop in de tuin ligt. Er groeien meer dan 20 soorten tomaten, 15 verschillende basilicumplanten, courgettes, aubergines, venkel, paprika. Ook de overige seizoensproducten (olijfolie, kaas, saffraan, vis, truffels) komen altijd uit de directe omgeving en worden alleen gekocht bij kleine producenten. Het hoort bij de filosofie van Witz die relatief eenvoudige lokale ingrediënten tot de sterren van zijn borden wil maken door een perfecte bereiding en bijzondere combinaties. En dat proef je… pfff, zo lekker en ook zo mooi om te zien!

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-Benoir-Witz

Een hotel van Ducasse

Benoît Witz werkte dan ook jarenlang in de keuken van Louis XIV in Monaco, het driesterrenrestaurant van Alain Ducasse. En nog altijd maakt Witz deel uit van de equipe van de meesterchef, want Ducasse is de eigenaar van dit hotel. Dat verklaart meteen waarom alles klopt bij Hostellerie L’Abbaye de la Celle. Met zijn unieke locatie, verfijnde sfeer en opvallend aardige personeel is dit een heerlijke tussenstop tijdens een rondreis door de Provence.

Kamers €250-€550, restaurant (1 Michelinster) menu’s €38 (doordeweeks)-€95.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-kamer

PLUS+

– Er is een elegant klein zwembad in de tuin, op afstand van het hotel.
– De junior suites hebben privé-tuintjes en in eentje staat een bed waarin Charles de Gaulle ooit geslapen heeft!
– Ruime schaduwrijke parkeerplaats.
– Speciale aanbieding voor frankrijk.nl-lezers, zie onder!

Meer lezen over een ander bijzonder adres van Alain Ducasse in de Provence? Lees over La Bastide de Moustiers.

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-zwembad

lauberge-de-la-celle-idylisch-kloosterhotel-in-de-provence-suite-met-privetuin2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.