frankrijk.nl

Eetadresjes aan zee rond Royan Plage

Ben je deze zomer in de omgeving van Royan, de badplaats aan de rand van de Gironde en de Atlantische oceaan? Dat zou heel goed kunnen, want steeds meer Nederlanders weten de mooie Charente-Maritime te vinden. Nicky komt al jaren in Saint-Palais-sur-Mer en dit zijn haar favoriete plekken om wat te gaan eten.

Chez Bob (Saint-Palais-sur-Mer)

Laidback vakantiegevoel aan het mooie strand van Saint-Palais dat wordt omringd door Belle Epoque-villas. Dit café-restaurant ligt aan de kleine strandboulevard direct naast het zand, dus er is gezellig veel passage. De kaart is no-nonsense maar van prima niveau voor een lunch of diner tijdens een dagje aan zee. Zoals de moules à la charentaises (met room en pineau) (€11), de versgebakken pizza’s en de hier inmiddels klassieke Bob-burger volgens geheim recept. Maar ook gezonde opties, zoals quinoa-salade met kip.

Naschrift 2022: Chez Bob blijft groeien. Sinds een jaar of 3 is er nu ook een sjiekere versie: Chez Bob Tapasbar, een deur verder. Met heerlijke fusion-keuken en een stijlvol halfopen restaurant met terras. Aanrader! (en tijdig reserveren)

Eetadres bij Royan: Chez Bob

8 rue des Bains, 17420 Saint-Palais-sur-Mer, Tel. +33 (0)5 46231110, facebook.com/chezbob

Le Chay (Royan)

Boven aan een minuscuul strandje bij badplaats Royan zit dit stijlvolle restaurant met buitenbar in wit- en grijstinten. Lange tijd heette dit de Coude à Coude. Gesoigneerd publiek met Parijse trekjes en dito kaart, met gerechten als caesar salade, poke bowls, gebakken tong en crevettes impériales à la plancha. Voor een instant geluksgevoel moet je vooraf even een aperitief drinken aan de grote houten tafel onder de vijgenboom, naast de (cocktail)bar. Daar zit je heerlijk in het zoete parfum van de vijgen terwijl je uitkijkt op het kleine strand met jaren 50-sfeer, enkele meters lagers.

Koude a Koude restaurant in Royan-2

1 plage du Chay, 17200 Royan, Tel +33 (0)5 46385199, lechay.com

Le Judici, glacier (Saint-Palais-sur-Mer)

Een klassiek adres waar locals voor omlopen, want bij Judici worden al sinds 1933 ijsjes geschept en wafels en crêpes gebakken. Voor een bolletje met een van de tientallen ijssmaken kun je zelf de kwaliteit van het hoorntje (in 3 categorieën) kiezen.

2 place Océan, 17420 Saint-Palais-sur-Mer

Ijssalon Judici in Saint Palais

La Maison Blanche (Vaux-sur-Mer)

Jamaicaanse sferen in een restaurant/strandclub met houten kunstwerken en vrolijke mozaïeken. Met uitzicht op het prachtige strand van Nauzan, omringd door zeedennen en grijsgroene rotsen. Een drankje drinken is al genoeg om van het kleine zwembad te mogen profiteren, maar vanwege de locatie is lunchen of dineren is hier ook de moeite waard. Er zijn visgerechten, salades, tajines (mwah, iets minder) en bij alle vleesgerechten krijg je gepofte aardappels van de BBQ. Later op de avond wordt dit een nachtclub. Reserveren aanbevolen. Hoofdgerechten €14-€30.

Restaurant La Maison Blanche in de Charente

Plage de Nauzan, 17640 Vaux-sur-Mer, Tel. +33 (0)5 46380106, mais.fr
 

Les Basses Amarres (Mornac-sur-Seudre)

Je moet er een 13 km landinwaarts voor rijden, maar dat is dit prachtige vissersdorpje aan de Seudre zeker waard. Schattige straten, een eeuwenoude kerk, leuke winkeltjes en een pittoresk haventje dat bij eb helemaal droogvalt. Langs de kades zitten diverse restaurantjes maar veruit het beste ligt een straatje verder, Les Basses Amarres. Een jonge chef kookt hier de sterren van de hemel, voor een heel redelijke prijs. Eenvoudig interieur maar met een terras aan het water. Driegangen menu €28-€33. Reserveren aanbevolen.

Les Basses Amarres Mornac-sur-Seudre-2

5 rue les Basses Amarres 17113 Mornac-sur-Seudre, Tel. +33 (0)5 46226331, restaurant-mornac.com

La Huguenote (Talmont-sur-Gironde)

Heel bekend en inderdaad een must-see is het versterkte dorp Talmont met een Romaanse kerk op een klif boven de Gironde. De autovrije straten staan vol stokrozen en je kunt hier heerlijk rondslenteren. Dé plek om te gaan eten is La Huguenote, een klein café-restaurant met tafels in een charmante ommuurde tuin. Zeker proeven: het gekookte ei met kaviaar uit de Gironde (€12), van hier vlak naast het dorp gekweekte steuren. Hoofdgerechten €12-€30.

la Huguenote in Talmont

Rue de l’ancien Château, 17120 Talmont-sur-Gironde, Tel. +33 (0)546983315.

VERSE VIS!

Voor dagverse vis- en schaaldieren moet je in de oesterdorpen La Tremblade en Marennes zijn, op zo’n half uur rijden van Royan. In die laatstgenoemde plaats is visrestaurant Le Cayenne een grote aanrader, hebben we ons laten vertellen door Nederlanders die in Charente-Maritime wonen. Lees hier over hun Thuis aan de Gironde.

Zie hier meer informatie over de plaatsen Royan en Saint-Palais-sur-Mer.

Strand Charente Maritime

LEES OOK:
Mornac-sur-Seudre, charmant oesterdorpje
De 10 mooiste dorpen van de Charente-Maritime

Tekst: Nicky Bouwmeester

Eén reactie op “Eetadresjes aan zee rond Royan Plage”

  1. Melisande schreef:

    Hoi,

    Ik volgde jouw tips! Super! Thanks!

    Waren leuke plekjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *