frankrijk.nl

Het lekkerste van Corsica in een oude molen

Net buiten Calvi vind je een delicatessenwinkel in een vroegere molen met topproducten uit alle hoeken van het eiland . Olijfolie, wijn, honing, gedroogde worsten: in Le Moulin Atrium ligt het beste van het Ile de Beauté bijeengepakt in een prachtig gebouw.

Alleen al de locatie is bijzonder: Le Moulin Atrium hult zich in de charmante oude stenen van een molencomplex uit 1853. Toen Jean-Louis en Marie Cruciani (hij Corsicaan, zij van oorsprong Parisienne) deze plek in 2007 in bezit kregen, besloten ze in een van de historische gebouwen op het terrein een winkel met Corsicaanse specialiteiten te beginnen. Daar verkopen ze sindsdien alleen de allerbeste etenswaren die ze het eiland hebben kunnen vinden. Alle leveranciers zijn boeren die op een traditionele manier werken en het stel kent ze allemaal persoonlijk.

Le Moulin Atrium Corsica

Als je rondsnuffelt in Le Moulin Atrium zie je daarom voornamelijk producten met een AOP- of IGP-label. Zoals de verzameling lokale wijnen met het AOC van Calvi. Of de bijzondere honingen uit het binnenland, van bijen die zich voeden met het maquis of kastanjebloesem. En ook zijn er uitstekende olijfolies van een stuk of 5 producenten uit verschillende delen van Corsica. Je mag ze ter plekke proberen en het grappige is: hoewel ze op hetzelfde eiland gemaakt worden smaakt elke olie toch compleet anders.

Corsicaanse kazen en worsten

In een kleine donkere ruimte achterin de winkel bevindt zich het ‘heiligdom’ van Le Moulin Atrium: de plek waar de gedroogde worsten hangen te drogen. De grootste sterren van de zo beroemde Corsicaanse charcuterie zijn hier te vinden, zoals coppa, lonzo en de seizoensworst figatellu. Allemaal van topkwaliteit, dus het is moeilijk kiezen.

Moulin-atrium-corsicaanse-specialiteiten-in-een-vroegere-molen-bij-calvi-

Ook voor liefhebbers van zoet is er in deze winkel een hoop fijns te vinden, zoals jam van Corsicaanse mandarijnen en canistrelli (knapperige koekjes). Typisch corse zijn ook de diverse producten van kastanjemeel, die taarten en koekjes een heerlijk nootachtige smaak geven. En ten slotte verkoopt het stel ook mooie lokale handwerkproducten, veelal afkomstig uit de hoge bergdorpen in het achterland van Calvi. Denk aan gevlochten manden, handgemaakte messen en kommen en planken van olijfboomhout.

Moulin Atrium winkel en restaurant

Le Moulin Atrium, op de weg van Calvi naar Algajola, tegenover het strand van Sainte Restitude, 9.00-21.00 uur in hoogseizoen

PLUS+

– In het kleine lunchrestaurant bij de winkel kun je een glas wijn en een plank met charcuterie bestellen (klein ca. €8, groot €16)  om te testen welke gedroogde worsten je het lekkerste vindt.

– Worsten en (harde) kazen kunnen op verzoek vacuüm worden verpakt, dus het hoeft niet te stinken in je koffer!

2 reacties op “Het lekkerste van Corsica in een oude molen”

  1. Loek Tervoort schreef:

    wij zijn sterk geïnteresseerd in de info omtrent corsica en zouden het op prijs stellen de nieuwsbrief te ontvangen op bovenstaand email adres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.