frankrijk.nl

Art deco-zwembad wordt luxehotel in Parijs

In Parijs heeft het mythische Piscine Molitor, een prachtig zwembadcomplex uit 1929, een nieuwe bestemming gekregen. Ooit de locatie van avantgarde pool-parties, vandaag de dag een uniek vijfsterren hotel van de keten MGallery genaamd Hotel Molitor Paris.

De mosterdgele en kobaltblauwe façade, de mozaïeken op de vloer en de lange rijen badhokjes rond het water. Een filmdecor bijna, zo mooi is Piscine Molitor gerenoveerd. Het resultaat is nog opvallender als je weet dat het complex na zijn sluiting in 1989 verviel tot een romantische ruïne, waar graffitikunstenaars zich jarenlang uitleefden op de muren van de lege zwembaden. Maar hotelketen MGallery (onderdeel van Accor Hotels) heeft de originele art deco-architectuur tot in detail weten te herstellen. Sinds 19 mei 2014 is het resultaat te bewonderen: een luxe hotel met 124 kamers en suites, een restaurant, dakterras en een spa van Clarins. Klassiek van buiten, modern en artistiek van binnen – met diverse verwijzingen naar het graffiti-verleden.

piscine-molitor-luxehotel-in-artdeco-zwembad-in-parijs-hotelkamer

Geboorteplaats van de bikini 

Bijzonder is dat dit complex aan de rand van het Bois de Boulogne nu opnieuw een mondain leven tegemoet gaat. Mede dankzij de spectaculaire opening in 1929 door niemand minder dan Olympisch zwemkampioen Johnny Weismuller (die pas echt wereldberoemd werd door zijn rol als Tarzan) werd Piscine Molitor al snel the place-to-be in Parijs. Niet alleen een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen, maar door de opvallende architectuur ook de locatie van spraakmakende feesten en modieuze evenementen. Zo werd in 1946 aan de rand van dit zwembad een revolutionair nieuw kledingstuk gepresenteerd: de bikini (Franse uitvinding! bedenker Louis Réard).

piscine-molitor-luxehotel-in-artdeco-zwembad-in-parijs-buitenbad

Exclusieve sfeer

Het gebouw dat lijkt op een klassiek cruiseschip heeft een exclusievere uitstraling dan ooit gekregen. Het gerenoveerde buitenbad (46 m) en het binnenbad (33 m) zijn namelijk alleen te gebruiken door hotelgasten en de leden van de sportclub van Piscine Molitor (slechts 1000 leden, lidmaatschap €3.300 per jaar). Wie de sfeer van een Frans zwembad uit de jaren ’30 wil beleven moet hier dus een kamer boeken (vanaf €390), een drankje komen drinken op het dakterras met uitzicht op de Eiffeltoren, of een plaatsje reserveren in Brasserie Urbaine…

Hotel Molitor Paris, 2 avenue de la porte Molitor, 75016 Parijs, meer info & boeken

piscine-molitor-luxehotel-in-artdeco-zwembad-in-parijs-restaurant

piscine-molitor-luxehotel-in-artdeco-zwembad-in-parijs-lobby

piscine-molitor-luxehotel-in-artdeco-zwembad-in-parijs-binnenbad

Tekst: Nicky Bouwmeester  Beeld: Accor/Molitor

3 reacties op “Art deco-zwembad wordt luxehotel in Parijs”

 1. Carole Gölitz schreef:

  Super Michele, tu nous diras. Tu y vas avec plusieurs journalistes? Fais leur savoir que tu viens de notre part. Est ce que tu as vu aussi notre article sur les bars à vins à Paris. Peut être aussi l’occasion de rencontrer Nicky. Bon voyage en tout cas

 2. Lainé Michèle schreef:

  Bonjour Carole,

  Je viens de réserver pour mon prochain voyage de presse à Paris (tournée des bars à vin et cavistes), cela me semble super !

 3. Carole schreef:

  Wat ik hier bijzonders en goed vind zijn de mini-ateliers rond om het winter zwembad. Graffitis & kunstenaars blijven een deel van het gebouw en concept. Never forget your history & background!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *