frankrijk.nl

Mooiste stadjes van de Champagne-Ardenne

De Champagne-Ardenne trekt vooral door zijn beroemde wijngaarden, uitgestrekte bossen en steden als Reims en Charleville-Mézieres. Veel minder bekend zijn deze 6 pittoreske stadjes die zo’n bijzondere bouwstijl hebben dat ze het label ‘Pétites Cités de Caractère’ hebben gekregen.

Bourmont

Bourmont

Het ommuurde stadje Bourmont, op de grens van de Champagne en Lotharingen, ligt hoog op een heuveltop boven de Maasvallei.  Je kunt er fijn wandelen langs mooie oude huizen, de romantische Jardin des Roches (terrastuinen) en de twee kerken van het stadje. Door de hoge ligging heeft deze plaats bovendien een schitterend uitzicht over de bosrijke omgeving.

Châteauvillain

Chateauvillan

Châteauvillain ligt mooi weggestopt in een bocht van de rivier Aujon, in het zuiden van de regio. De plaats kent een veelbewogen geschiedenis, vandaar dat je hier stoere vestingwallen, schietgaten en een twintigtal torens (waarvan er ooit wel 60 waren) tegenkomt. De binnenstad is een gezellig doolhof van kleine straatjes en paden langs de oude stadsmuren. Ook is er een groot hertenpark vlak bij, het Parc aux Daims.

Rocroi

Rocroi vanuit de lucht

Rocroi werd gebouwd in 1555, onder Hendrik II, als tegenwicht tegen de nabij gelegen vesting Charlemont. Het is omringd met indrukwekkende verdedigingswallen met vijf bastions. Het uniek vestingstadje heeft zijn oorspronkelijke stervorm behouden. Tien straten waaieren als de punten van een ster uit vanaf een centraal plein, waardoor de manschappen van het garnizoen zich supersnel naar hun posten konden begeven.

Ervy-Le-Chatel

Evry le Chatel, op de grens van de Champagne en Bourgogne

Een middeleeuws stadje op de grens van de Champagne en Bourgogne met bijzondere monumenten. Het opvallendst is de overdekte ronde markthal uit de 19e eeuw, met een prachtig plafond van eikenhouten balken. En mooi is ook de Porte Saint-Nicolas, de enige nog bestaande middeleeuwse poort in de Aube.

Vignory

Vignory

Ingeklemd tussen de rivier de Marne en het Forêt de l’Etoile, ligt het stadje Vignory. Ook hier komen de middeleeuwen tot leven. Zo zijn er de resten van vestingwallen, een hoge 12e-eeuwse vestingtoren en ook de overblijfselen van het grote kasteel waar de heren van Vignory woonden. Ook de kerk van Saint-Etienne, met bewerkte kapitelen, is tot buiten het stadje bekend.

Sainte-Ménehould

Stadje Sainte Menehould

Dit gezellige stadje ligt aan de rand van het Forêt d’Argonne. In 1719 werd de stad verwoest door brand maar vanaf 1730 is Sainte-Ménehould weer opgebouwd in 18-eeuwse bouwstijl. Het stadhuis en het herenhuis Hôtel Viard zijn daar mooie voorbeelden van. Jean-Baptise Drouet – de postmeester van het dorp – maakte het plaatsje bekend doordat hij een rol speelde bij de arrestatie van Lodewijk XVI, toen die in 1791 het land probeerde te ontvluchten. Ook Dom Pérignon, de monnik die de bubbels in champagne uitvond, werd geboren in Sainte-Ménehould.

LEES OOK:
Fietsen langs de bronnen van de Meuse

Bron: Baltuscom.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *