frankrijk.nl

Zeepmaakster Anja Canaux

Door het lezen van een boek kwam Anja Canaux oog in oog te staan met haar passie. Zo ontstond Savonnerie Saponaire: een zeepfabriekje op het platteland van de Lot-et-Garonne. Sinds 2005 maakt Anja daar volgens traditioneel procedé heerlijke zeep met respect voor mens, dier en natuur.

Je voelt je in de middle of nowhere als je over het landweggetje slingert richting het gehuchtje Martinez. Het kan echter niet missen als je bij Saponaire aankomt en de deur naar het ‘labo’ openzwaait: een oase van geuren en kleuren! Je zou bijna zin krijgen te bijten in één van de stukken ecologische zeep met klinkende namen als Bränässla, Louve, Maya, Soleil!, Aliénor en Prince Noir.

Zeepmaakster-in-de-Lot-huis3

De maakster is Anja Canaux, een tot Française genaturaliseerde Duitse, docente Frans en Duits aan de Universiteit van Bordeaux. Deze moeder van de 13-jarige tweeling Lena en Mascha, en 2-jarig zoontje Luca heeft een radicale ommezwaai gemaakt. De optelsom van een toevallige samenloop van omstandigheden. Haar man die in Monflanquin een baan kreeg, het dromen van een beter leven op de Franse campagne en het lezen van Faire ses savons et parfums à la maison… Eureka!

Zeepmaakster-in-de-Lot-huis1

Hazelnootolie en ezelinnenmelk

Inmiddels maakt Anja 20 verschillende soorten zeep en verkoopt via haar website saponaire.com maandelijks zo’n 3000 stuks. Zeep zonder de in de klassieke cosmeticaindustrie veelgebruikte, want goedkope maar ecologisch desastreuse, palmolie. Vandaar ook het kwaliteitslabel Nature & Progrès. Anja kiest met volle overtuiging voor lokaal en verantwoord geproduceerde oliën, dus vind je in haar producten de Lot-et-Garonne terug. Van pruimpit-, koolzaad- en hazelnootolie tot zelfs ezelinnenmelk! Baadde Cleopatra daar al niet in?

Naast de verkoop in diverse Europese landen via haar webshop, kun je het zeepfabriekje bezoeken of je inschrijven voor een workshop.

Savonnerie Saponaire, ma t/m vrij van 9.00uur-12.00 uur, 14.00 tot 18.00 uur, en op afspraak

Zeepmaakster-in-de-Lot-huis2

Foto’s: Antoine Dominique van Studio Veysset, Montflanquin

Karen Kommer Gastblogger

Eén reactie op “Zeepmaakster Anja Canaux”

  1. Nicky schreef:

    Anja Canaux geeft sinds kort ook workshops waarin je van A tot Z leert om 100% natuurlijke zeep te maken. Kijk op haar website voor meer informatie! (volgende 30 juni+1 juli 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *