frankrijk.nl

Suppen met surfgod Alexis Deniel

Hij is de allerbeste SUP-boarder van Frankrijk en hij woont in een van de mooiste delen van Bretagne. Wie op vakantie gaat in Côtes d’Armor kan met surfkampioen Alexis Deniel langs de Roze Granietkust peddelen. Horen we daar vrijwillig(st)ers?

Je krijgt er een prachtig lijf van én je kunt intussen rustig van de omgeving genieten. Al op papier klinkt het hippe Stand Up Paddle-boarden, kortweg suppen, als een heel verleidelijke sport. En dan heb je Alexis Deniel nog niet ontmoet. Deze charmante 29-jarige Breton beheerst de sport als geen ander: sinds oktober 2013 is hij Frans kampioen. Ook neemt hij dit jaar deel aan de SUP World Tour, met opeenvolgende wedstrijden over de hele wereld. Bretagne blijft echter een van zijn favoriete surfspots en om precies te zijn het strand van Trestraou bij Perros-Guirec. Daar beheert Deniel een eigen surfschool en organiseert hij SUP-tochten langs de kust.

Stand Up Paddle kampioen Alexis Deniel

Hoe word je de beste SUP-boarder van Frankrijk?

“Ik was al een surfkampioen, ik heb veel competities gewonnen op een longboard. Pas de laatste jaren heb ik me gericht op SUP-boarding, maar het zijn natuurlijk verwante sporten. Het grootste verschil is dat je bij SUP een peddel gebruikt.”

SUPboarden in Bretagne

SUP-boarden is enorm in opkomst, wat is er zo leuk aan?

“Het leuke is dat je deze sport op twee manieren kunt beoefenen: heel actief, in surfstijl op de golven, of rustiger, rechtop staand tijdens tochten op het water. Het verschil zit hem in de grootte van de plank – die voor tochten is veel stabieler en zelfs beginners kunnen daar prima mee uit de voeten.”

Stand Up Paddlelen in Bretagne

Moet je heel fit zijn voor zo’n tocht?

“Nee hoor. Je gebruik wel veel verschillende spiergroepen maar je bepaalt  zelf het tempo, dus iedereen kan deze sport beoefenen. En als je niet al te verkrampt op de plank staat, valt het bij de meeste mensen erg mee met de spierpijn achteraf.”

Supboarden lessen in Frankrijk

De sport komt uit Hawaï, leent Bretagne zich er wel voor?

“Jazeker, de kust hier heeft zoveel mooie baaien en kreken, dit is een prachtig gebied om al peddelend te verkennen. Veel mensen kennen de Bretonse kust alleen vanaf het land, maar vanaf het water gezien is alles nog veel mooier. Heel soms komen we onderweg dolfijnen of zeehonden tegen. Het enige waarvoor je hier moet oppassen is de wind; als het waait kun je afdrijven en het is heel zwaar om dan terug te komen.”

Stand Up Paddle lessen met Alexis Deniel

Jouw favoriete plekken in Bretagne?

“Ploumanach, Tregestel, Port Blanc… De hele Côte de Granit Rose eigenlijk! De rotsen zijn zo mooi, het water is kristalhelder. Twee extreem mooie baaien zijn die van Pors-Levez en Saint-Gerrec. Voor surfen ga ik graag naar La pointe de la Torche, een prachtig afgelegen plek aan de zuidkust van Bretagne, in de buurt van Pont l’Abbé. Daar wordt later in het jaar, van 25 oktober tot 2 november 2014, overigens ook de laatste etappe van de SUP World Tour gehouden. Een bijzonder evenement waar veel mensen op afkomen!”

Voor meer informatie over SUP-tochten met Alexis Deniel klik hier.

suppen in Frankrijk

Foto’s: CRT Bretagne/Pierre Torset, Kanapeace.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *