frankrijk.nl

Workshop wijnmengen in Saint-Emilion

In een van de heiligste plekken van de Bordeaux waagt Josee zich aan een kunstje dat normaal is voorbehouden aan echte kenners: de assemblage. Merlot + cabernet franc + een goeie neus = een nieuw talent is geboren?

Zeg je wijn dan zeg je Bordeaux. Zeg je Bordeaux dan heb je het over meer dan 60 verschillende AOC-wijnen. De beroemde wijnstreek in het zuidwesten van Frankrijk is goed voor 800 miljoen flessen per jaar, waarvan 80% rood. Tijdens een wijnworkshop in La Maison du Vin in Saint-Emilion leer ik al snel uit welke druivensoorten de meeste bordeaux zijn samengesteld.

Maison du vin in St Emilion

Voor de AOC-wijnen uit Saint-Emilion gaat dat voor het grootste deel om merlot, vermengd met kleinere percentages cabernet franc en cabernet sauvigon. Maar met deze basisinformatie zijn wij beginnende wijnmengers er nog lang niet… Ook het terroir oftewel de grondstructuur, de leeftijd van de druifstokken en het rijpingsproces bepaalt de kleur, geur, tannine graad en smaak. Een wijnboer moet de juiste balans zien te vinden tussen de wijnen van diverse percelen om uiteindelijk tot de beste mix en een eigen signatuur te komen.

Druiven

Geen kattenpis

Dat dit geen sinecure is, wordt ons duidelijk als we zelf mogen mengen. Voor ons staan 6 verschillende glazen gevuld met wijn van respectievelijk een jonge en oude druifstok, druifstok op zandgrond, kleigrond, kiezelgrond en tot slot een wijn van alleen de schillen en pitten.

Josee op workshop wijnmengen

Met pipet en maatbeker proberen we alle opgesnoven theorie om te zetten in een acceptabele wijnmix. Kansloos voor een amateur zoals ik! Want het vereist een verdomd goede neus om alleen al de vele geurnuances te kunnen analyseren. Van fruitig, bloemig, kruidig, mineraal, houtig tot dierlijk… Iedereen doet z’n uiterste best – want o wee als net jouw wijn naar kattenpis smaakt!

Conclusie: heel leuk om op zo’n actieve manier met wijn bezig te zijn, een stuk spannender dan regulier wijnproeven. Maar ik een natuurtalent? Eh, nee ik geloof het niet!

De wijnmeng-workshop in het Maison du Vin duurt 2 uur en kost €45. Er zijn ook gewone wijnproeverijen, vanaf €25.

Meer informatie over de streek: www.saint-emilion-tourisme.com en www.tourisme-aquitaine.fr/nl

PLUS+

– Vanaf de stad Bordeaux is het 35 km naar Saint-Emilion. Ga je met de auto, dan kun je via de D2 rijden, de prachtige Wijnkastelenroute!
– Ook zijn er vanuit Bordeaux dagtours per bus naar deze en andere delen van de wijnstreek. Als je toch in Saint-Emilion bent, neem dan ook de tijd om door dit middeleeuwse dorp te slenteren. Op en top Frans!

Tekst: Josee Schouten

3 reacties op “Workshop wijnmengen in Saint-Emilion”

  1. Karen schreef:

    Leuk verhaal, krijg er zin in om dit zelf ook te proberen!

  2. Josee schreef:

    Ik krijg net ook nog een filmpje door dat is gemaakt tijdens onze wijnassemblage! http://bit.ly/1p2YY5q

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *