frankrijk.nl

Atelier Lartigue 1910: espadrilles uit Frans Baskenland

Het begon allemaal met zijn overgrootvader. Calixte Lartigue startte in 1910 in Frans Baskenland een atelier om van lokale materialen espadrilles te maken. Inmiddels zijn we dik 100 jaar verder en heeft nazaat Philippe het bedrijf uitgebreid met een hele collectie huislinnen, tassen en strandstoelen, allemaal vervaardigd van Baskisch linnen.

 Van volksschoeisel tot modetrend

De espadrille komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Hier ontdekten ze dat de espart, een sterke, touwachtige grassoort die hier welig tierde, sterk genoeg bleek om een zool van te maken. Met een simpele bovenkant van katoen of canvas ontstond een universele schoen,  die al snel werd omarmd door het plattelandsvolk. Calixte Lartigue zag zijn kans schoon en begon met de productie van espadrilles. Niet zonder succes, het bedrijf groeide uit tot de grootste Franse producent en ging over van vader op zoon op zoon.

Philippe Lartigue

Daarbij werden ze in de 70er en 80er jaren natuurlijk geholpen door de celebs en fashionista’s, die deze makkelijke instapper tot absolute zomer must-have bombardeerden. Zoals met elke succesvol mode-item duurde het echter niet lang voordat er goedkope varianten, vervaardigd in Aziatische laagloonlanden op de markt verschenen. En dan blijkt maar eens temeer dat je sterkte ook je zwakte kan worden. Met de monoproductie van espadrilles belandde Lartigue1910 eind jaren tachtig in zwaar weer.

Baskisch linnen

Achterkleinzoon Philippe Lartigue zat echter niet bij de pakken neer en bedacht een overlevingsstrategie. Hij begon bij de basis die het bedrijf groot had gemaakt. Precies, de stof – het Baskische linnen, op ambachtelijke wijze vervaardigd. Handgemaakt van het beste katoen, zelf geverfd in de modetinten van het seizoen en altijd geweven volgens Baskisch motief: één hoofdkleur en 7 strepen. Samen met een team van stylisten creëerde hij een enorme verbreding van het aanbod. Denk aan theedoeken, schorten, ovenwanten, tafellakens, servetten, tassen, stranddoeken en strandstoelen.

Producten Lartigue 1910

Ik mocht een kijkje nemen in het huidige atelier van Lartigue1910, gelegen in Ascain, op een kleine 10 minuten landinwaarts van Saint-Jean-de-Luz. Je wordt al blij van alle kleuren als je de winkel doorloopt. Erg origineel vond ik de stoffeeroptie voor oude fauteuils en stoelen; superleuk om te zien hoe een oude driezitter verandert in een hippe loungebank. De uitgebreide collectie espadrilles – in allerlei tinten – neemt gelukkig nog altijd een prominente plaats in en is voor mij niet te weerstaan. Ik kies na heel veel dralen en passen voor de rood-wit gestreepte variant!

Je kunt hier tevens een bezoek brengen aan de weverij. Indrukwekkend om te zien, ook al moet je het denderende lawaai van de weefmachines op de koop toe nemen. Ligt dit niet op je reisroute dan kun je ook online bestellen op de site van Lartigue 1910.

Lartigue 1910 in het Franse Baskenland

Ga je liever voor een virtueel bezoek check dan hier de rondleiding door het atelier en de fabriek.

2 reacties op “Atelier Lartigue 1910: espadrilles uit Frans Baskenland”

  1. Arlette de Haan schreef:

    Ben zeer geinteresseerd in de espadrilles en de stoffen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *