frankrijk.nl

Renault-museum in Billogne-Billancourt

Het is Kerstavond, 1898. In een schuurtje ergens in Billancourt, een buitenwijk van Parijs, legt Louis Renault de laatste hand aan zijn eerste auto. Hij kon toen niet nog vermoeden dat zijn geknutsel zou leiden tot een boegbeeld van de Franse industrie.

Louis is dan 22 jaar en heeft bij wijze van experiment zijn Dion-Bouton driewieler verbouwd tot een voertuig met vier wielen, een voiturette. Als hij de auto laat zien aan zijn broers Marcel en Fernand, wandelt er een feestende advocaat voorbij. De jolige man wedt met de Renault-broers dat de auto het niet gaat redden om de steile Rue Lepic in Montmartre op te rijden. De broers nemen de weddenschap aan, waarna de advocaat de auto de heuvel op stuurt. Hij is zo onder de indruk van de wagen dat hij er direct een bestelt.

Oprichting en groei van Renault

Na die eerste verkoop komt er steeds meer vraag naar Renault-auto’s. Daarom besluit Louis in 1899 de Société Renault Frères op te richten, samen met zijn twee broers. Nadat broer Marcel verongelukt in een rally en ook Fernand overlijdt, besluit Louis in 1911 naar Amerika te trekken. Hier neemt hij een kijkje in de keuken van Henry Ford. Vol inspiratie keert hij terug naar Parijs, vastbesloten om van Renault het grootste autobedrijf van Frankrijk te maken.

Freres Renault

Het vervolg is bekend: Renault is inderdaad uitgegroeid tot de grootste Franse autofabrikant en de op twee na grootste van Europa. En ondanks de komst van vele andere merken heeft Renault altijd een duidelijk eigen gezicht behouden.

Tips

Gek op auto’s en in de buurt van Parijs? Dan is een bezoek aan het Musée Renault in Boulogne-Billancourt een leuke tip. Je komt er nog veel meer te weten over de historie van het automerk en je kunt je er vergapen aan diverse klassieke Renaults. Ben je op zoek naar een (klassieke) Renault? Verrassend genoeg kun je die zelfs vinden op Autoscout24.nl. Maar ook meer recente modellen van Renault zijn op deze site te vinden.

Renault auto

Foto’s: Flickr Renault Voiturette Type A Stuart Chapman (CC, Bepaalde rechten voorbehouden)

Eén reactie op “Renault-museum in Billogne-Billancourt”

  1. Nicky schreef:

    Een bezoek aan Musée Renault is meteen ook een leuke gelegenheid om Boulogne-Billancourt te ontdekken! Deze buitenwijk, net ten zuiden van het Bois de Boulogne, wordt namelijk wel het Brooklyn van Parijs genoemd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *